Press "Enter" to skip to content

Baltimore Oriole

Ebben a cikkben bontsa ki

Vissza a tetejére

A Baltimore oriole egy ragyogó színű narancssárga énekesmadár, amelyet sok udvarban és kertben fogadnak. Miután a nyugati társával egyetlen fajként, az északi oriole -vel egyesítették, a Baltimore oriole ma külön fajnak számít, és az Icteridae madárcsalád tagja. Maryland állammadaraként ez az oriole nagyon ismerős, de mindig több Baltimore oriole tényt kell megtanulni.

Gyors tények

  • Tudományos név : Icterus galbula
  • Általános név : Baltimore Oriole, Northern Oriole
  • Élettartam : 10-12 év
  • Méret : 6,5-8 hüvelyk
  • Súly : 28-42 gramm
  • Szárnyfesztáv : 3,5-4 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Baltimore Oriole azonosítás

A hím és nőstény Baltimore orioles nagyon másképp néznek ki. A hímek fekete csuklyával, háttal és torokkal rendelkeznek a merész narancssárga alsó rész és a far felett, bár egyes madarak halványabbak és sárgábbnak tűnhetnek, mint a narancs. A sárga-narancssárga szín vastag ékben nyúlik a vállra fekete szárnyak fölött. A szárnyak egyetlen fehér rúddal és fehér tollszegéllyel rendelkeznek. A fekete farok alatt sárga vagy narancssárga színű. Fekete helyett a nőstények olívabarna színűek és foltosabbak. A nőstények nagyobb valószínűséggel világosabb sárga színűek, ahol a hímek narancssárgát mutatnak, a nőstények pedig két fehér szárnyrúddal rendelkeznek. A nőstények öregedésével színezetük sötétebbé válik, de nem mutatnak olyan csuklyát, mint a hímek. Mindkét nem esetében a szemek feketék, a lábak és a lábak feketésszürkék. A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőtt nőstényekre, és a fiatal hímek mocskosnak és foltosnak tűnnek, amint felnőtt tollazatukba érnek, amikor alig több mint egy évesek.

A Baltimore orioles jellegzetes két hangmagasságú hullámzó lassú warble-tal rendelkezik, bár a dal sebessége változhat egy hívás során. Más hívások közé tartozik a magas zseton és csipogás, valamint a gyors száraz csörgés.

Élőhely és elterjedés

A Baltimore orioles népszerű tavaszi és nyári madarak a nyílt lombhullató erdőkben és a part menti területeken az Egyesült Államok keleti részén, valamint a külvárosi parkokban, gyümölcsösökben és udvarokban. A populációk nyugatra húzódnak, egészen az Alföldig és Dakotas keleti részén, Nebraskában, Kansasban, Oklahomában és Texasban, valamint a kanadai keleti tartományok déli felében.

Migrációs minta

Ezek a színes énekesmadarak teljes migránsok, ősszel és télen teljesen más helyre hagyják tavaszi és nyári tenyészterületüket. A Baltimore orioles Közép- és Dél -Amerikába vándorol, bár korlátozott populációk telelnek Floridában, az Egyesült Államok délkeleti szélén és a Mexikói -öböl mentén.

Viselkedés

Ezek az orioles nagyon félénk, magányos madarak lehetnek az év nagy részében, bár a fészkelési időszak után valószínűleg párban vagy kis vegyes állományokban jelennek meg, különösen ősszel és télen.

Diéta és etetés

A Baltimore orioles cserjékben, bokrokban és fákban táplálkozik, rovarokra vadászva vagy virágokat szedve. Ezek a madarak nagyrészt bolyhosak, sokféle gyümölcsöt esznek, beleértve a bogyókat is, de különösen a narancs vonzza őket. A hernyók, pókok és más rovarok, valamint a nektár szintén az étrendjük részét képezik. A hátsó udvarban inkább az etetőállomásokat részesítik előnyben a legforgalmasabb helyektől távol, lehetőleg árnyékos helyen, biztonságos menedék közelében.

Fészkelés

A Baltimore orioles monogám madarak, amelyek összevágott udvarlási rituálék után párosulnak, beleértve a farok és a szárny elterjedését, valamint a tollazat színeinek meghajlását. A szárnyremegés gyakran része ezeknek a kijelzőknek is. A fészek egy vékony növényi szálakból, állati szőrből, fonalból, madzagból és szőrből szőtt lógó tasak, fűvel vagy gyapjúval bélelt. A nőstény építi a fészket, és 25-35 méterrel a talaj felett helyezkedik el, bár némelyik sokkal magasabbra is fellelhető. Szinte minden Baltimore oriole fészek lombhullató fákon található.

Ahol a Baltimore oriole tartománya átfedésben van a Bullock orioleával, gyakori a kereszteződés és a hibridizáció. Ezek a madarak alkalmanként házigazdái a barnafejű tehénmadár-tojásoknak, de általában képesek felismerni a nem kívánt tojást, és eltávolítani a fészekből.

Tojás és fiatal

A párosított Baltimore orioles pár évente egy 3-7 ovális alakú, szürkésfehér vagy halványkék tojást hoz. A tojások nagy, feketésbarna foltot vagy pöttyöt mutatnak a nagy végén. A nőstény oriole 12-14 napig inkubálja a tojásokat. Mindkét szülő további 12-14 napig eteti a fiókákat, amíg a fiatal madarak biztonságosan el nem hagyhatják a fészket.

Baltimore Oriole Conservation

Bár ezeket az oriole -kat nem fenyegeti vagy veszélyezteti, populációik lassan csökkennek. Az élőhelyek elvesztése, különösen téli tartományukban, kifejezett probléma, de az árnyékban termesztett kávé és a madárbarát csokoládé támogatása segíthet megőrizni ezt az élőhelyet. Egy másik probléma a rovarirtó szerek túlzott használata a gyümölcsültetvényekben, mind azért, mert a rovarpopulációk elengedhetetlenek az orioles étrendjéhez, és a gyümölcsök elleni peszticidek véletlen mérgezéshez vezethetnek. Egyes területeken ezek a madarak kártevőnek tekinthetők a gyümölcsültetvényekben, és üldözhetők is lehetnek.

Tippek háztáji madaraknak

Bár szégyenlős, a Baltimore orioles készen áll az udvarokra, amelyek kedvenc ételeiket kínálják, beleértve a szőlőzselét, a narancsféléket, a nektárt és a szaftot. A madaraknak kerülniük kell a növényvédő szerek permetezését, amelyek elpusztíthatják a rovarokat, mint táplálékforrást, és a lógó haj vagy a rövid zsinórrészek elősegíthetik a szárnyasok fészkelését a közelben. Egy gyümölcsfa hozzáadása az udvarhoz egy másik módja annak, hogy vonzza ezeket a madarakat, különösen cseresznyével vagy eperrel.

Egyszerű tippek a háztáji orioles vonzásához

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Ragyogó színe ellenére a Baltimore orioles meglepően nehéz lehet a területen találni, mert viszonylag magányos. A gyümölcsben gazdag élőhelyek, például gyümölcsösök és kertek meglátogatása növelheti a vadász esélyét arra, hogy Baltimore oriole-t találjon. Nyár végén, a tenyészidény után a legjobb alkalom a Baltimore orioles megtekintésére, amikor a populációk nagyobbak az újonnan kikelt madarakkal, és az érett madarak már nem titkolóznak a fészkeléssel kapcsolatban.

Baltimore Orioles in Culture

A Baltimore oriole Maryland állammadara, de több kapcsolatban áll Marylanddel, mint az államban. A madarat a színes címerről nevezték el, amelyet George Calvert, az első Lord Baltimore a 17. században hordozott, ő volt az a nemes, akinek feladata volt Maryland leszállítása. A Baltimore oriole -t 1947 -ben hivatalosan Maryland állam madaraként jelölték ki.

Természetesen a madár kabalájaként is népszerű, leginkább a Baltimore Orioles nagy ligás baseballcsapata körében. A hivatalosan kijelölt Oriole Bird 1979. április 6 -án "kelt ki", és azóta is a csapat szórakoztató tollas emblémája.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Minden oriola lenyűgöző madár lehet, és az érdeklődő madarászok is meg akarják nézni a hasonló madarakat, például a venezuelai alakulatot, amely majdnem megegyezik a Baltimore oriole -al. Ne felejtsd el megnézni a többi madárprofilunkat, hogy megismerhess más csodálatos fajokat!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    9 + 1 =