Press "Enter" to skip to content

Cactus Wren

Cactus Wren

Észak-Amerika legnagyobb ököre és Arizona állammadara, a kaktuszölyköt gyakran összetévesztik egy cséplővel, mivel földi táplálkozási viselkedésével és hajlamával inkább futni, mint repülni fenyegetés vagy riadt állapot esetén. Közelebbről szemügyre véve azonban könnyen kiderül, hogy ez a madár milyen arányban, jelölésekkel és zajos szókinccsel viszonyul a Troglodytidae csigás család többi tagjához . Ez a tájékoztató segíthet minden madárkedvelőnek jobban felmérni, hogy mitől olyan egyedi a kaktuszfű.

Gyors tények

  • Tudományos név : Campylorhynchus brunneicapillus
  • Általános név : Cactus wren
  • Élettartam : 7-10 év
  • Méret : 8-9 hüvelyk
  • Súly : 1,3-1,5 uncia
  • Szárnyfesztáv : 10-11 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Cactus Wren azonosítás

A kaktuszkulcsok nagy feje, hosszú farka és összességében terjedelmes felépítése van. Ezeknek a madaraknak hosszú, sötét csőrük van, amely kissé halványabbnak tűnhet az alsó oldalon. Sok csavarkulcshoz hasonlóan a számla kissé lefelé ívelt. A hímek és a nőstények hasonlóak, sötétbarna koronájukkal, amely éles ellentétben áll a hosszú, vastag, fehér szemöldökkel. A fehér áll és a malária csíkok egy változó fekete torkot kereteznek, amely kiterjed a súlyos fekete foltosodásra vagy csíkokra a mellre, és világosabb foltra a bimbó alsó részén. Az alsó rész sötétsége a világos krémes fehértől a mélyebb narancsbarnáig változhat. Felsőrésze barna és fekete, foltos, vékony fehér csíkokkal, a szárnyakon jól látható sötét korlát. A farok alján fekete -fehér szegély van, vékony fehér hegye minden tollal, a farokfedők pedig foltosak, fekete foltokkal. A szem vörösesbarna, a lábak és a lábak szürke-feketék.

A fiatalkorúak hasonlóak a felnőttekhez, de az alsó részen, különösen a mellkason, sokkal kevésbé kiterjedt fekete foltok találhatók.

A kaktuszcsavarók viszonylag nagy repertoárral rendelkeznek kemény, reszelős hívásokkal, beleértve a "tek-tek-tek" szótagsorozatot és a durva "raaack" károgást. Egyéb hívások közé tartozik a morgás, a sikoltozás és a zümmögés. A tipikus dal egy egyenletesen elosztott, kissé reszelős, egyetlen hangú "churr-churr-churr-churr" sorozat, amely valamivel lassabb a dal elején, de akár minden ismétlés közepén és végén.

Cactus Wren élőhelye és elterjedése

Ezek a nagyszárnyúak inkább a száraz élőhelyeket kedvelik, mint a félsivatagi, sivatagi bozót és a teljes sivatagi területek, különösen ott, ahol a yucca, a mesquite, a cholla vagy a saguaro kaktuszok bőségesek, és a talaj nagy részét kavics borítja. Kalifornia déli részén, Nevada déli csúcsán és Utah délnyugati részén, Arizona délnyugati részén, Új -Mexikó déli részén és Texas délnyugati részén találhatók, délről Mexikó északi és középső részéig, valamint Baja Kaliforniáig.

Migrációs minta

A kaktuszcsigák nem vándorolnak, hanem egész évben ugyanazon a tartományon belül maradnak. Mivel a száraz élőhelyeket részesítik előnyben, a nedvesebb évszakokban kissé kimozdulhatnak az elárasztott területekről, de ez nem valódi migráció és nem következetes viselkedés.

Viselkedés

A kaktuszkulcsok tipikusan párban vagy kis családi csoportokban találhatók, és a legaktívabbak közvetlenül a földön, vagy cserjékben, amikor táplálkoznak, bár magasabbra ülhetnek a jobb láthatóság érdekében. Ezek a madarak járni vagy ugrálni fognak, és megriadva futhatnak, nem pedig repülnek. Gyenge repülők, repülési útvonalaik ingatagnak és koordinálatlannak tűnhetnek. Más madárkákkal ellentétben ezek a madarak általában nem tartják felfelé a farkukat, de ugyanolyan kíváncsiak, mint kisebb unokatestvéreik, és gyakran félnek vagy nem törődnek azzal, ha emberek vannak a közelben.

Diéta és etetés

A kaktuszkulcsok elsősorban rovarevőek, és különféle rovarok széles skáláját eszik, beleértve a bogarakat, hangyákat, pókokat, darazsakat, termeszeket és szöcskéket. Gyümölcsöt, bogyót, nektárt és magvakat is fognak enni, és kis kétéltűekre és hüllőkre vadásztak. Táplálkozás közben nemcsak sziklákból, hanem ágakból és cserjékből is rovarokat szednek.

Sok más madárral ellentétben a kaktuszcsicsók ritkán látogatják a madárfürdőket, és ehelyett a szükséges víz nagy részét az általuk elfogyasztott rovarokból és kaktuszgyümölcsökből nyerik. A tisztaság és ápolás érdekében gyakran porfürdőt vesznek.

Fészkelés

Ezek monogám madarak, és úgy gondolják, hogy életük során párosodnak. A hím kupola alakú fészket épít szárakból, füvekből és hasonló anyagokból, amelyek tollal és szőrrel vannak bélelve, alagúttal vagy csőszerű bejárattal az oldalán. A fészket általában egy kaktusz keskeny villájában helyezik el, ahol a növény gerincei további elrettentő hatást fejtenek ki a potenciális ragadozók számára, bár a kaktuszcsavargók agresszívek, amikor fészkelőhelyüket őrzik, és megmozgatják a betolakodókat, hogy elűzzék őket. Néhány fészkelő madár kihasználhatja az öreg harkály vagy bagoly lyukakat.

Tojás és fiatal

A kaktuszbéka ovális alakú tojásai rózsaszínűek, vörös vagy barnás foltokkal, amelyek gyakran erősebben koncentrálódnak a tojás nagyobb végén. Hajtogatásonként két -hét tojást tojnak, és egy pár kaktuszkulcs évente két -három fiókát tojhat. A nőstény szülő 15–17 napig inkubálja a tojásokat, és mindkét szülő a kikelés után 19–23 napig eteti a fiókákat, amíg készen nem állnak a fészek elhagyására.

Miután a fiatal madarak elhagyták a fészket, a szülők egész évben továbbra is használhatják a régi fészket pihenőhelyként.

Cactus Wren Conservation

Míg a kaktuszbimbót nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, a sivatagi területek lakhatás, golfpályák, napenergia -gazdaságok, mezőgazdaság és egyéb célú területek folyamatos fejlődése töredezi e faj élőhelyét, és némi populációcsökkenést okoz, különösen Kaliforniában és Texasban. A sivatagi élőhely összekapcsolt területeinek megőrzése segít megőrizni a kaktuszbimbókat, és elősegítheti az őshonos tereprendezést és a külterületi területeken történő keringetést is.

A vadmacskák komoly veszélyt jelentenek a kaktuszos csávókra, különösen a külvárosi területeken. Mivel ezek a madarak elsősorban a talajon táplálkoznak, és gyakran nem szívesen repülnek, sebezhetőbbek a macskák által vadászottak számára.

Tippek háztáji madaraknak

Bár ezek a madarak széles körben elterjedtek, viszonylag ritkák lehetnek. Általában azonban nem félnek az emberektől, és ellátogatnak az udvarokra, ahol az élőhely megfelelő, különösen, ha a földi etetők olyan finomságokat kínálnak, mint a kenyér vagy az almaszeletek. A kaktuszfarkúak a suet és napraforgómag -etetőket is felkeresik. Az őshonos kaktuszok megőrzése a tereprendezésben és a sivatagbarát természeti parkosítás gyakorlása szintén ismerős élőhelyet és megfelelő fészkelőhelyeket biztosíthat ezeknek a madaraknak, és a porfürdő terület hozzáadásával csábíthatja a kaktuszbimbókat.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A kaktuszcsavart viszonylag könnyű megtalálni a megfelelő tartományban és élőhelyen, mert olyan nagy és észrevehető. Vigyázzon ezekre a csavarkulcsokra a magas kaktuszokon, ahol ácsorogva keresnek táplálékot és felmérik a tartományukat. A sivatagi régiók etetőállomásaival rendelkező természetközpontok meglátogatása szintén nagyszerű kaktuszbimbó -megfigyelésekhez és fotózási lehetőségekhez vezethet, mivel a madarak többször visszatérnek ugyanarra a helyre.

Cactus Wrens a kultúrában

A kaktuszcsavart Arizona hivatalos állami madaraként fogadták el egy törvényjavaslat 1931. március 16 -án, bár az állam északkeleti részén nincs jelen. Könnyű azonban felismerni, és népszerű Arizona szimbólum az iskolák kabalájaként vagy az iskolanevek részeként.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A Troglodytidae madárcsaládba több mint 90 farkasfaj tartozik. A madarak könnyedén tehetnek lépéseket, hogy csalogassák az udvarukat, például felajánlhassák a bájbarát madárházakat, és mindig vannak több csirkefajok, amelyek élvezhetők, többek között:

  • Carolina Wren

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
  • Vadon élő madárfajok

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    + 31 = 32