Press "Enter" to skip to content

Chukar

Chukar

Az Európában és Ázsiában őshonos, merész színű vadmadarat, a csukárt az 1800 -as évek végén és az 1930 -as években többször is bevezették Észak -Amerikába az Egyesült Államok nyugati részein és Kanadában. Ma már jól bevált és sok területen virágzik, sok madárkedvelő számára egyedülálló és egzotikus látványt nyújtva. Ez a Phasianidae madárcsalád tagja gyakran célmadár a tartomány látogatói számára, és vastag jelölései megkönnyítik az azonosítást. Tudjon meg többet arról, hogy mitől egyediek a csukárok ebben a tájékoztatóban!

Gyors tények

  • Tudományos név: Alectoris chukar
  • Általános név: Chukar, Chukar Partridge
  • Élettartam : 3-5 év
  • Méret : 14 hüvelyk
  • Súly : 1-1,2 kg
  • Szárnyfesztáv : 22 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Chukar azonosítás

A csukar testes felépítése, kerek teste és rövid farka azonnal felismerhetővé teszi a fürj, a fácán és más vadmadarak rokonaként, de fontos, hogy a madárászok jegyezzék meg a legfontosabb mezőjeleket, hogy megfelelően azonosítsák ezeket a madarakat. A nemek hasonlóak, bár a hímek valamivel nagyobbak, és mindkét lábukon kis sarkantyú van. Mind a hímek, mind a nők esetében a számla élénkvörös, rövid, vastag és erősen ívelt a felső részén. Az arcot fekete csík jelöli, amely átnyúlik a lyukon és a szemen, az arcán, és élesen meghatározott, hegyes nyakláncba kerül a felső mellben. A szalag felett fehér szemöldök látható, és néha egy kis barna fülfolt látható. Az álla és a torka barnássárga, míg a korona, a hát, a far és a szárnyak szürkésbarna színűek. A farok szürke, gesztenye külső tollakkal, legkönnyebben repülés közben látható. A has barnássárga, az oldalak erősen, függőlegesen szegélyezve gesztenye, fekete és fehér. A hónaljfedők halvány gesztenye. A szem sötét, de élénkvörös szemgyűrű veszi körül, a lábak és a lábak vörösek.

A fiatalkorú madarak hasonlítanak a felnőttekre, de hiányoznak az oldalak korlátozása, és a tollazatuk összességében foltosabb.

Ezek a madarak nem kivételesen hangosak, de van egy reszelős, hangos „csuk-csuk-csuk” hívásuk, amely elég gyors és sok szótag esetében megismétlődhet, különösen akkor, ha a madarak izgatottak vagy riasztottak. Egyéb halk csattanások és hasonló hívások is hallhatók.

Chukar élőhely és elterjedés

A csukárok inkább a száraz, nyílt élőhelyeket kedvelik, beleértve a síkságokat, fennsíkokat és sziklás kanyonokat, csak elszórt cserjés kefével, alkalmi fedezékként, bár ügyesek a sziklás résekben való menedékre. Akár 10 000 láb magasságban is megtalálhatók.

A csukár őshonos eurázsiai tartománya Törökországtól Kínáig terjed, beleértve Oroszország déli részeit, valamint Pakisztán és India északi területeit. Észak -Amerikában a csukárok megtalálhatók a Sziklás -hegység területén, amely a Brit -Kolumbia déli részétől Nevadán és Utah -n keresztül Wyoming keleti részéig terjed, valamint Dél -Kaliforniában. Ezeket a vadmadarakat is bevezették, és most vadpopulációjuk van Hawaiin és Új -Zélandon.

A jóval a csukár hatótávolságán és tipikus élőhelyén kívül eső észlelések általában vadászati ​​célú vadmadarak elengedése, vagy az egzotikus gyűjteményekből vagy vadmadár -létesítményekből elszökött madarak következményei.

Migrációs minta

Míg ezek a madarak szezonálisan nem vándorolnak nagy távolságokra, a csukárok a téli hónapokban lejjebb ereszkedhetnek, különösen a nagy havazás idején. Ez a magassági migráció nagyon változó, és nem minden populáció hajtja végre ezeket a mozgásokat.

Viselkedés

Ezek olyan szárazföldi madarak, amelyek nagyobb valószínűséggel futnak, mint repülnek az észlelt fenyegetettségtől, de amikor felszállnak, gyakran alacsonyan maradnak a talajon, és nagyon gyors szárnyú ütésekkel repülnek, majd siklással. Egész évben kis csoportokban találhatók, de télen inkább társaságban vannak, amikor az állományok 40 vagy több egyedre nőhetnek. Amikor nem érzik magukat fenyegetettnek a vadászat miatt, bátran ülhetnek a sziklákon, és kilátó madarakat helyezhetnek el, hogy vigyázzanak a táplálkozó nyáj többi részére.

Diéta és etetés

A csukárok mindenevő madarak, amelyek sokféle ételt fogyasztanak, beleértve a magokat, gyökereket, füvet, gabonát, rovarokat és gyümölcsöket. Élelmiszerforrásaikat szezonról szezonra váltják, attól függően, hogy mi a bőségesebb és legkönnyebben megtalálható. Táplálkozás közben karcolják és csipegetik a talajt, hogy felfedjék az ételt, vagy bozótot, gyümölcsöt és magvakat szedhetnek le közvetlenül a növényekről.

Fészkelés

Ezek többnyire monogám madarak, bár néhány elszigetelt többnejűséget is rögzítettek. A nőstény tollakkal vagy száraz füvekkel bélelt sekély kaparófészket épít egy olyan területen, ahol a közeli cserje, fűcsomók vagy sziklák védik vagy elrejtik. A fészkek általában 1-2 hüvelyk mélyek, és bár a nőstény szülő végzi a fészekápolás nagy részét, a hímek némi segítséget nyújthatnak.

Tojás és fiatal

A chukar tojás krémes sárga vagy sárga-fehér, apró barna vagy lilás foltokkal, 10-21 tojással. Egy párosított pár évente csak egy fiasítást nevel.

A nőstény szülő 22-24 napig inkubálja a tojásokat. A fiatal fiókák gyorsan, szükség esetén néhány perc alatt elhagyhatják a fészket, de körülbelül kéthetes korukig nem repülnek.

Chukar Conservation

A csukárt nem fenyegeti vagy veszélyezteti, de a vad populációk sebezhetőek a zord téllel szemben. Sok területen a csukárokat vadászó vadmadaraként kezelik, és akár kifejezetten tenyésztésre is kerülhetnek, hogy szabadon engedjék őket egy ellenőrzött vadászidényre anélkül, hogy keményen befolyásolnák az őshonos populációkat.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek nem tipikus háztáji madarak, de könnyen vonzódnak a megbízható vízforrásokhoz vagy a kiömlött gabona területeihez, különösen olyan váratlan területeken, ahol a szabadon engedett vadmadarak vándorolhatnak. Ha a csukárok rendszeres vendégek a kertben, értékelni fogják a földön vagy alacsony emelvényen, edényben vagy tálcán lévő adagolókban kínált repedt kukoricát. A darált madárfürdők is elősegíthetik a csukárok vonzását.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A megfelelő sziklás élőhely meglátogatása és a szikla tetején ülő madár megfigyelése a legjobb módja annak, hogy megtalálják a csukárt. Azokon a területeken, ahol a megfigyelések gyakoriak, ezeket a madarakat nem nehéz megtalálni, bár tollazatuk rendkívül jól beolvadhat a sivatagi vagy kanyon élőhelyekre. A menekült madarak váratlan észlelése szinte bárhol előfordulhat.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A Phasianidae madárcsaládban több mint 180 fürj-, frankolin-, hókakas-, zsályafajd-, lepényhal, fácán- és pulykafaj él. A csukár néhány ismertebb rokona, valamint a hasonló madárcsaládokban élő vadmadarak a következők:

  • Vad pulyka
  • Kaliforniai fürj

Feltétlenül nézze meg a többi vadon élő madár adatlapunkat, hogy többet megtudjon kedvenc fajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video