Press "Enter" to skip to content

Csomós kacsa

Csomós kacsa

Merész tarka tollazattal és hosszú címerrel a bojtos kacsa jellegzetes búvárkacsa, és az Anatidae madárcsalád tagja más kacsákkal, libákkal és hattyúkkal. A csomós kacsákat azonban sok területen nehéz azonosítani, mivel hasonló búvárkacsákkal széles körben hibridizálnak. A nagy fej koronájából származó hosszú tollcsomó különös mezei jel, amire figyelni kell, akárcsak a fényes sárga szem, amely elősegíti ennek a madárnak a kiemelkedését. Azok a madarak, akik további részleteket tudnak meg erről az eurázsiai kacsáról, könnyen felismerik és azonosítják, és ez a tájékoztató mindent tartalmaz, amire szüksége van ahhoz, hogy magabiztos legyen a bojtos kacsa iránt.

Gyors tények

  • Tudományos név : Anythya fuligula
  • Közönséges név : Csomós kacsa, bokros kacsa, bütykös búvár, bojtos kacsa, tarajos kacsa, szarka búvár, fekete galamb, fekete póker, lapkacsa
  • Élettartam : 4-5 év
  • Méret : 15-19 hüvelyk
  • Súly : 27-31 uncia
  • Szárnyfesztáv : 30-35 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Csomós kacsa azonosítása

A hím bojtos kacsák fényes fekete színűek, kivéve a kontrasztos, éles szélű fehér oldalakat és a fehér hasat, és a hát világosabb fényben szürkébbnek tűnhet, mint a fekete. A fej és a nyak halvány lila vagy zöld színű irizálódást mutathat a legfényesebb napfényben. A nőstények összességében sötétbarna-szürke színűek, merész rozsdás mosással vagy homályos résszel az oldalakon, a hónaljfedők pedig fehéresek, szürke csíkokkal. A nőstények sokkal rövidebb címerekkel rendelkeznek, mint a hímek, és nagyon kis fehér foltot mutathatnak a számla alján, bár ez nem mindig észrevehető. A hát általában sötétebb, mint az alsó rész. A szemek mindkét nemen világos aranysárgák, a széles csőr kék-szürke, fekete körmökkel és hegyekkel, a lábak és a hevederes lábak pedig szürkés-feketék.

Ezek a kacsák általában csendesek, de hangos repertoárjuk részeként morgó hívások, alacsony bömbölő pityergések és alacsony sípszavak vannak.

Tüskés kacsa vs Scaups

Ezeket a kacsákat gyakran összetévesztik a gyűrűs nyakú kacsákkal, valamint a kisebb méretű és nagyobb méretű kacsákkal. Bár mindhárom faj hasonló tollazatú színekkel és jelölésekkel rendelkezik, a hosszú fejcsomó csak a bojtos kacsákon látható, és ez a kulcs a helyes azonosításhoz.

Kisebb és nagyobb méret azonosítási tippek

Csomós kacsa élőhelye és elterjedése

Ezek a búvárkacsák a mélyebb víztesteket részesítik előnyben, például tavakat, lassan haladó folyókat, valamint a természetes és mesterséges víztározókat. A városi parkokban is megtalálhatók, ahol megfelelő tavak vagy tavak találhatók. A csomós kacsák inkább az édesvízi élőhelyeket kedvelik, de télen szélesebb körben találhatók a part menti öblökben, torkolatokban vagy mélyebb sós mocsarakban.

Ezek a kacsák egész évben megtalálhatók Nyugat-Európában, beleértve az Egyesült Királyságot is. Nyáron tenyészterületük Izlandra, Skandináviára és Oroszország egészére kiterjed. Télen Dél -Európába és Észak -Afrikába vándorolnak, beleértve a Nílus folyó völgyét. Keleten téli tartományuk a Közel -Keletről Indián át Kína és Japán felé húzódik. Különösen bőségesek a part menti Olaszország, a Kaszpi -tenger és hasonló élőhelyek mentén.

Míg ezeket a kacsákat Észak -Amerika nagy részén nem szokták látni, évente korlátozott számban jutnak el Alaszka nyugati részébe. A csendes észleléseket mind a Csendes -óceán, mind az Atlanti -óceán északi partvidékein rögzíthetjük, különösen télen, és ritka észleléseket is megfigyelhetünk a Nagy -tavak régióban.

Migrációs minta

Ezek a kacsák részleges migránsok. Nyugat-Európában lelőhelyük központi magja egész évben elfoglalt, bár a csomós kacsák a nyári költési időszakban északon és keleten, valamint a téli hónapokban délebbre terülnek el.

Viselkedés

A bolyhos kacsák kiváló búvárok, akár 50 láb mélyen is a víz felszíne alatt haladnak, miközben táplálkoznak. A tenyésztési szezon után meglehetősen barátságosak lehetnek, és nagyon nagy állományokban gyűlhetnek össze, amelyeket más búvárkacsákkal, különösen a pikkelyekkel és a gyűrűs nyakú kacsákkal keverhetnek össze. Amikor megijednek, gyorsan felszállnak a vízből, röviden futnak a felszínen, hogy elegendő sebességet érjenek el a robbanásveszélyes felszálláshoz.

Diéta és etetés

A legtöbb kacsahoz hasonlóan a bojtos kacsák mindenevők, és sokféle ételt fogyasztanak. A víz felszíne alá merülnek, hogy vízi növényeket, kétéltűeket, rákokat, magokat, puhatestűeket, gabonát és vízi rovarokat keressenek. Az étrendjüket pontosan meghatározó élelmiszerek az élőhelyük vízminőségétől, valamint attól függnek, hogy mely élelmiszerek a legkülönfélébbek a különböző évszakokban.

Fészkelés

A bojtos kacsák monogámok, és rövid udvarlási megjelenítéseket folytatnak, amelyek magukban foglalják a fejbillentést és a szinkronizált számlahúzást. A nőstény sekély kaparást vagy alacsony emelvényű fészket épít a füvekből, és pelyhekkel béleli. A fészket általában bokor vagy sűrű fű alatt helyezik el álcázáshoz. Ezek a kacsák rendszeresen hibridizálnak hasonló fajokkal, beleértve a nagyobb, kisebb és a gyűrűs nyakú kacsákat. Kevésbé gyakori hibridizációt regisztráltak közönséges pochardokkal és tőkés récekkel is.

Tojás és fiatal

A tojások ovális alakúak, halványsárgától halványbarnaig vagy zöldesig terjednek, és 7-12 tojás található minden fészekaljban. A nőstény a tojásokat 25-29 napig inkubálja. A fiókák kikelése után gyorsan elhagyhatják a fészket, és 48 órán belül elkezdenek merülni takarmányozásra. Mindkét szülő kalauzolja és védi a kiskacsákat, akik 50-55 napos korukban repülnek először. A fiatal bojtos kacsák a szüleiknél akár 110 napig is maradnak, amíg érnek.

Csomós kacsa megőrzése

Ezek a kacsák széles körben elterjedtek és sokfélék. Egyes területeken a tartományuk bővül a homok- és kavicsbányák miatt, amelyek további tározókat hoznak létre, amelyek ideális élőhelyként szolgálnak. Ezek a kacsák azonban érzékenyek az olajra és más kémiai szennyezésekre, és a madárinfluenza drámai hatással lehet rájuk. Egyes országokban, különösen Dániában, Olaszországban és Iránban a csomós kacsákat vadfajként kezelik a szabályozott vadászat során.

Tippek háztáji madaraknak

Bár ezek a kacsák nem háztáji fajok, vonzódhatnak a megfelelő élőhelyekhez, amelyek gazdag vízi ökoszisztémával rendelkeznek a megfelelő táplálkozáshoz. Az élőhely megőrzése elengedhetetlen e kacsák vonzásához. A mezőgazdasági lefolyás ellenőrzése és az invazív növények kezelése kritikus lépések annak érdekében, hogy a csomós kacsák megfelelő élőhelye egészséges és virágzó legyen. A vízimadarak védelmi csoportjainak, például a Ducks Unlimited támogatása szintén hasznos ezen és más kacsák védelmében.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A bolyhos kacsákat elég könnyű megtalálni, amikor a madarászok meglátogatják a madarak tartományának megfelelő élőhelyét. Könnyebben észlelhetők a vándorlási időszakokban, amikor a kacsaállomány nagyobb, de az év bármely szakában észrevehető. Az egészséges ökoszisztémájú, mélyebb víztestek nagy valószínűséggel támogatják a bojtos kacsákat, bár időnként városi vagy külvárosi parkokban is előfordulnak, különösen télen, amikor más víztestek megfagyhatnak és élelemhiányos.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Fedezzen fel még jellegzetesebb kacsákat, például:

  • Feketehasú fütyülő kacsa
  • Pézsmakacsa
  • Northern Shoveler

Ne felejtse el megnézni az összes többi csodálatos madárprofilunkat!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    22 − 21 =