Press "Enter" to skip to content

Érdekességek a flamingókról

A flamingók a világon a leginkább felismerhető gázlómadarak, de mitől olyan különlegesek, hogy megragadják a madarak és a nem madarak szívét? Ezek a szórakoztató flamingó tények és érdekességek meglephetnek!

Flamingo trivia

  • A világon csak hat flamingófaj létezik, bár ezek közül több faj is alfajok szerint oszlik meg, és végül különböző egyedi fajokra oszthatók. Minden flamingó a Phoenicopteridae madárcsaládhoz tartozik , és ők a tudományos madárcsalád egyetlen tagjai.
  • A flamingók világszerte megtalálhatók a Karib -tengertől és Dél -Amerikától Afrikáig, a Közel -Keleten és Európában. Emellett népszerű vendégek számos állatkertben, madárházban, akváriumban, tengeri parkban és botanikus kertben, amelyek jóval a szülőterületükön kívül esnek. Az alkalmanként megszökött flamingók gyakran kerülnek címlapra a madarászok körében vagy a helyi hírhálózatokban.
  • A "flamingó" szó a spanyol és a latin "flamenco" szóból származik, ami tüzet jelent, és a madarak tollának élénk színére utal. Azonban nem minden flamingó élénk színű, és néhány madár többnyire szürke vagy fehér. A flamingó színe erőssége az étrendből származik. A fiatalabb madarak is kevésbé színeződnek.
  • Míg a flamingókat gázlómadaraknak tekintik, ugyanaz a besorolás, mint a gémek, kócsagok, kanalasgombák és darvak, genetikailag a rokonokhoz kapcsolódnak leginkább.
  • A flamingók erős, de ritka úszók és erőteljes szórólapok, annak ellenére, hogy leggyakrabban csak gázlóban látják őket. A flamingók azonban nagyon jól repülnek, és sok flamingó vándorol vagy rendszeresen repül a legjobb táplálékforrások és fészkelőhelyek között.
  • Nyájban repülve a flamingó végsebessége akár 35 mérföld / óra (56 kilométer / óra) is lehet. Repülés közben azonban gusztustalannak vagy ügyetlennek tűnhetnek, mert hosszú nyakuk kinyúlik a testük előtt, hosszú lábuk pedig jócskán ellóg a rövid farkuk mellett, és ingatag vagy ügyetlen megjelenést kölcsönöz nekik.
  • A flamingók etetés közben fejjel lefelé tartják hajlított számlájukat, gyakran napi több órán keresztül, így kiszűrhetik táplálékukat a víz lefölözése közben. Úgy tűnhet, hogy rágcsálnak vagy kanalaznak a víz felszínén, miközben kis algákat, növényi anyagokat, rovarokat, sóoldat garnélarákokat és más ételeket alkotnak, amelyek mindenevő táplálkozásukat alkotják.
  • A flamingó csibéje kicsi és egyenes, különálló színfoltok nélkül. Néhány hónap elteltével a növekvő számláik kidolgozzák a „törés” görbét, és többnyire önállóan fognak enni.
  • A flamingók monogám madarak, amelyek évente csak egyetlen tojást raknak. Ha a tojás elveszik, ellopják, megsérül, vagy más módon nem kelt ki, akkor általában nem pótolják. Ha egy flamingótelepet feldúlnak a ragadozók, vagy természeti katasztrófa éri, több évbe telhet, amíg a madarak felépülnek, és populációjuk újra növekszik.
  • A szülő flamingók a csibéiket kizárólag terméstejjel etetik 5-12 napon keresztül a kikelés után. Ez idő elteltével a csibék önmagukban kezdenek táplálkozni, bár a fiatal flamingók akár két hónapig is fogyaszthatják a növényi tejet, amikor a számlájuk alakul. Ez a magas zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú anyag nem olyan, mint az emlős tej, de kiváló táplálék a csibék termesztésében. A szülői flamingók növényi tejet termelnek az emésztőrendszerükben, és visszanyerik, hogy táplálja a fiatalokat.
  • A flamingócsibék szürkén vagy fehéren születnek, és akár három évbe is telik, mire elérik érett rózsaszín, narancssárga vagy piros tollazatukat. Fiatal tollaik sokkal kevésbé strukturáltak és bolyhosabbak, mint a felnőtt tollazat, de ez a pehely kiváló szigetelést biztosít a baba flamingók melegen tartásához.

  • A flamingó tollainak rózsaszín, narancssárga vagy piros színét a táplálékukban található karotinoid pigmentek okozzák, ugyanazok a pigmentek, amelyek a paradicsomot pirosra, a sárgarépát pedig narancssárgára színezik. A vad flamingo étrendje garnélarákokat, planktonokat, algákat és különböző vízforrásokból soványított rákokat tartalmaz. Ha ezek az élelmiszerforrások nem biztosítanak elegendő pigmentációt, a flamingók szürkébbek vagy fehérebbek lehetnek, de még mindig egészségesek és erősek. Az állatkertekben és a madárházakban a fogságban tartott flamingókat gyakran speciális étrenddel etetik, amely segít megőrizni és javítani egyedi színüket.
  • A nagyobb flamingó a legnagyobb flamingófaj, és akár öt láb magas is lehet, ha felemelt fejjel áll, de súlya legfeljebb nyolc font. A kisebb flamingó a legkisebb flamingó, és elérheti a három láb magas, és jellemzően 3-6 font súlyú.
  • Egy felnőtt flamingó lába 30-50 hüvelyk hosszú lehet, ami hosszabb, mint az egész teste. A flamingók gyakran az egyik lábukon állnak, hogy megőrizzék a testhőt, a másik lábukat pedig a tollazatukba húzzák, hogy melegen tartsák. Lábukat váltakozva szabályozzák testhőmérsékletüket.
  • A flamingó lábának hátrafelé hajló "térde" valójában a madár bokája. A tényleges térd nagyon közel van a testhez, és nem látható a madár tollazatán keresztül.
  • A flamingók barátságos madarak, amelyek nem boldogulnak nagyon kevés, csak néhány madárból álló állományokban. Míg egy tipikus állomány csak néhány tucat madarat tartalmaz, akár egymillió vagy annál nagyobb állományt is regisztráltak. A flamingók ezeket az óriási állományokat használják biztonsági intézkedésként a ragadozók ellen, és a nagyobb állományok stabilabbak a populáció növekedése és a tenyésztés sikere szempontjából.
  • A flamingóállományt állványnak, kolóniának, ezrednek vagy lángolónak nevezik. Ezek a feltételek bármilyen méretű flamingóállományra vonatkozhatnak, de nem csak pár flamingóra vagy önmagában egy madárra.
  • A flamingók vad élettartama 20-30 év, de a fogságban akár 50 évig vagy tovább is élnek. A fogságban tartott flamingók jellemzően tovább élnek, mert nincsenek kitéve ragadozóknak, orvvadászoknak vagy más veszélyeknek, és kiváló állatorvosi ellátásban és bőséges táplálékban részesülnek.
  • Az Andok flamingója a legveszélyeztetettebb az összes flamingófaj közül. Az élőhely megőrzése kritikus fontosságú lesz e madarak vadon élő virágzásához, és a fogságban tartott tenyésztési programok segíthetnek a vadpopulációk kiegészítésében.
  • A flamingókat leginkább fenyegető veszélyek közé tartoznak a ragadozók, az élőhelyek elvesztése és a dekoratív tollak illegális orvvadászata. Egyes területeken az emberek illegálisan vadásznak flamingókra, hogy tojást gyűjtsenek élelmiszerként, vagy hogy a nyelvüket húsként szedjék be.
  • Don Featherstone, Massachusetts feltalálta a rózsaszín műanyag gyepes flamingót, amely 1957 óta díszíti a pázsitot. A "hivatalos" rózsaszín flamingó az Union Products cégtől származik, bár a klasszikus gyepmadarak szabadalmait és hivatalos formáit különböző cégekre ruházták át. Ezeket a madarakat ma is termelik, és Amerikában több műanyag flamingó van, mint amennyi valódi.  

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak