Press "Enter" to skip to content

Északi villogás

Északi villogás

Az északi villódzás a legelterjedtebb észak -amerikai harkály és a Picidae madárcsalád egyik legkülönlegesebb tagja, merész, színes jelöléseivel. Két fő alfaja, a vörös és a sárga szárú, korábban külön faj volt, amíg egyesítették őket az 1980-as években, bár néhány madártani szervezet még mindig külön sorolja ezeket a madarakat. Ezek a harkályok jól ismertek Alabama állammadaraként is. Ez a tájékoztató még több információt nyújt a madárászoknak a villódzó harkályokról és mindarról, ami ezeket a madarakat különlegessé teszi.

Gyors tények

  • Tudományos név : Colaptes auratus
  • Általános név : északi villódzás, sárga-tengelyes villódzás, vörös-tengelyes villódzás, nyugati villogás, keleti villogás, aranyszárnyú harkály, sárga kalapács, gyakori villódzás
  • Élettartam : 5-6 év
  • Méret : 13-14 hüvelyk
  • Súly : 4 uncia
  • Szárnyfesztáv : 20 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Északi villódzás azonosítása

Az északi villogásokat könnyű azonosítani a terepi jelek és színük alapján, bár a keleti villódzás (sárga szárú) és a nyugati villódzás (vörös tengelyű) között vannak bizonyos különbségek. Amint a madárászok megtanulják a főbb terepi jeleket, egy pillantással magabiztosan azonosíthatják ezeket a harkályokat. Mindkét villódzó alfaj hosszú, sötét, nagyon enyhén kidomborodott csőrű, szárnyuk széles, lekerekített hegyekkel.

A hímek barnás és szürke fejűek, vastag malár csíkkal. A hát és a szárnyak barnák, fekete korlát vagy kagyló, és a fehér farok könnyen látható repülés közben. A felső borítók fehérek, fekete foltosak, a merev, kétágú farok felül fekete, alatta vörös vagy sárga. Az alsó rész barnásfehér, fekete foltokkal és kiemelkedő ék alakú fekete folttal a mellén.

A nőstények hasonló jelölésekkel rendelkeznek, mint a hímek, de hiányoznak a maláriacsíkok. A fiatal madarak hasonlóak a felnőttekhez.

Ezek hangos madarak, különféle hívásokkal. A piercing „kyeeer” hívás a sólymokra emlékeztet, de rövidebb időtartamú. Gyakori a hangos, erős, sőt „wik-wik-wik-wik” hívás is. Dobozáskor ezeknek a harkályoknak egyenletes, gyors tempója van, ami 1-2 másodpercig tart.

Regionális különbségek

A hatótávolság jó jel arra, hogy megkülönböztessük egymástól az északi villogó két alfajt, mivel a keleti madarak sárgák a szárnyak alatt, míg a nyugati madarak lazacrózsaszínűek a szárnyak alatt. A sárga és a lazac szín is figyelemre méltó a madarak farka alatt. A vörös szárú, nyugati madarak vörös malárcsíkkal rendelkeznek (csak hímek), míg csak a sárga szárú, keleti madarak vörös tarkóval (hímek és nőstények egyaránt). A madarak farka alatti színezete megegyezik a regionális színezetükkel is. Az alfajok között a keleti, sárga szárú madarak általában barnábbak vagy barnásabbak az arcon, a fürge nyugati, vörös szárú madarak szürkébbek.

Északi villódzás élőhelye és elterjedése

Az északi villódzás nyílt lombhullató erdőkben, erdős szélein, mocsarakban és külvárosi parkokban, kertekben és udvarokban található. Ezek a madarak egész évben megtalálhatók az Egyesült Államok legtöbb kontinentális részén, Közép-Mexikóban és a Brit-Kolumbia partvidékén, de hiányoznak Texas délnyugati részéről és Arizonából, Észak-Közép-Nyugatról és a szélső északkeletről.

A sárga szárú alfaj gyakoribb a tartomány keleti és középső részén, valamint az egész kanadai tartományban. A vörös szárú villódzás a legelterjedtebb a legelterjedtség nyugati részén és északon keresztül a Brit Kolumbián. Nagyon ritka esetekben északi villogásokat észleltek kóbor madarakként Észak -Európában.

Migrációs minta

Míg e madár elterjedési területének egy nagy részét egész évben elfoglalják, nyáron az északi villódzó tenyészterület észak felé húzódik, és magában foglalja Kanada és Alaszka nagy részét, kivéve a legmagasabb tundrarégiókat. Télen az Egyesült Államok délnyugati részén és Mexikó északi részén találhatók.

Viselkedés

Ezek a harkályok, a legtöbb harkályfajtól eltérően, inkább a földön keresnek hangyákat és bogarakat, és savkötő nyáluk segít legyőzni a hangyák savas védelmét. Az északi villódzások a földre pattannak, vagy alacsony csonkokhoz vagy a fák tövéhez kapaszkodnak, és amikor ácsorognak, gyakran olyan helyzetben látják őket, amelyek a járókelők számára ismertebbek, mint a harkályok, bár függőlegesen is kapaszkodhatnak. Az udvarlás során aktívak és mozgékonyak, és hullámzó repülésük gyors szárnycsapásokkal és rövid csúszásokkal megkülönböztető, mert kiemeli merész aláfestő színeiket.

Diéta és etetés

Mint minden harkály, az északi villogások szezonálisan is változtatják étrendjüket, attól függően, hogy milyen ételek állnak rendelkezésre a tartományukban. Elsősorban rovarevők, de különböző gyümölcsöket, magvakat és dióféléket is fogyasztanak az évszaktól és a rendelkezésre állástól függően.

Fészkelés

Ezek monogám madarak, és mindkét szülő megfelelő fészkelőüreget ás ki, vagy minimális anyaggal rendezi el a fészket. Az északi villódzások néha madárházakat használnak, vagy átveszik az öves jégmadár vagy a parti fecskék elhagyott lyukait.

Azokon a területeken, ahol a két alfaj tartományai átfedik egymást, a hibridizációt rendszeresen rögzítik, és a fiatal madarak homályos színekkel, több narancssárga árnyalattal rendelkeznek. Az északi villogások az Egyesült Államok délnyugati részén aranyozott villódzásokkal is hibridizálnak.

Tojás és fiatal

Minden fióka 3-12 ovális alakú, sima fehér tojást tartalmaz, és egy pár északi villódzás évente 1-2 fiasítást rak. A második fiasítás leggyakrabban a déli populációkban fordul elő, ahol a tenyészidő természetesen hosszabb.

Mindkét szülő 12-15 napig inkubálja a tojásokat, és a kikelés után további 25-28 napig mindketten gondoskodnak a fiókákról.

Északi villódzás megőrzése

Bár az északi villódzást nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, populációja az utóbbi évtizedekben folyamatosan csökken. Ennek a csökkenésnek a fő oka az európai seregélyek versenye a legjobb fészkelőhelyekért, és a harkályok gyakran veszítenek az agresszívabb invazív madarak ellen. E csökkenés ellenére azonban az északi villódzás elterjedt tartománya biztosítja a folyamatos fennmaradást.

Tippek háztáji madaraknak

A megfelelő élőhelyen az északi villogások boldogan látogatják az udvarokat, amelyek elkerülik a peszticidek és rovarirtó szerek használatát, így több hangya és bogár áll rendelkezésre táplálékként. Ezek a harkályok alkalmanként nagy madárházakat is használnak, és meglátogatják a madárfürdőket ivásra és fürdésre. Ha az elhalt fákat és tuskókat érintetlenül hagyja, táplálkozási és fészkelési helyeket is biztosít. Ezek a madarak könnyedén felkeresik az etetőket, ahol szaláta, diófélék és fekete olajos napraforgómag kapható.

Keleti tippek a harkályok csábításához az udvarra

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Az északi villogásokat nem túl nehéz megtalálni tartományukban, különösen, ha a madárászok bőséges táplálékforrásokkal rendelkező területekre látogatnak. A táplálkozási területeket fenntartó természeti központok és vadrezervátumok gyakran vonzzák az északi villogásokat, és nagyon jó kilátási lehetőséget kínálnak a látogató madárászoknak. Figyelje, hogy ezek a madarak a földön landolnak, miközben táplálkoznak, és jegyezze meg világos terepi jegyeiket és tollazatmintáikat a magabiztos harkály -azonosítás érdekében.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Az északi villódzás megkülönböztető a harkályok között, de az északi villogások látványát, hangjait és bohóckodásait élvező madarászok böngésszék át a harkályfajták galériáját, és tanulmányozzanak más lenyűgöző harkályokat is, többek között:

  • Halmozott harkály
  • Nagy foltos harkály
  • Vörösmellű csemete

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    − 3 = 5