Press "Enter" to skip to content

Európai Robin

Európai Robin

Az Egyesült Királyság nem hivatalos nemzeti madara, az európai vörösbegy kompakt énekesmadár, és számos kertben, erdőben és udvarban gyakori látvány, nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem egész Európában. Barátságos megjelenésük ellenére azonban a Muscicapidae madárcsalád (korábban Turdidae családba sorolt) tagjai nagyon agresszív és területi madarak lehetnek. Tudjon meg többet az európai vagy angol vörösbegyről ebben a tájékoztatóban!

Gyors tények

  • Tudományos név : Erithacus rubecula
  • Általános név : európai Robin, angol Robin, Robin, Robinet, Ruddock
  • Élettartam : 1-3 év
  • Méret : 5-6 hüvelyk
  • Súly : .5 -.8 uncia
  • Szárnyfesztáv : 8-9 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Európai Robin -azonosítás

Ezek a madarak egész Európában ismerősek és bőségesek, jellegzetes testalkatuk és színük megkönnyíti az azonosítást. A fej kerek, a nyaka vastag, vastag megjelenést kölcsönöz a madárnak, a rövid, egyenes csőr pedig egyenletesen fekete. A hímek és a nőstények hasonlóak, olajbarna fejjel, tarkóval, háttal, farokkal és szárnyakkal. A narancssárga arc, a torok és a felső mell halványan kék-szürke mosással szegélyezhető, különösen az arc körül. Az alsó rész barnás vagy fehér, a szélén halvány narancssárga színű, a lábak halványak. A sötét szemek kiemelkednek az arcból, és gyakran kíváncsi vagy ártatlan kifejezést adnak ennek a madárnak.

A fiatalkorú vörösbegyek hasonlítanak a felnőttekhez, de az élet első heteiben erősen foltosak, különösen a mellükön. Ezek a foltok fokozatosan elhalványulnak, ahogy a madarak felnőtt színezetükbe érnek.

Az európai vörösbegyeket szívesen fogadják magas hangú, hadonászó, fuvolaszerű daluk miatt, amely a végén hullámzik és emelkedik. Mindkét nem énekelhet este és éjszaka, különösen a fészkelési időszak vége után. A tipikus riasztás a gyors „tik-tik-tik-tik-tik”.

Élőhely és elterjedés

Az európai vörösbegyek könnyen megtalálhatók a nyílt erdős területeken, valamint a városi és külvárosi parkokban, kertekben és udvarokban. Ez az egyik leggyakoribb kerti madár Európában, egész évben Nyugat-Európa nagy részén, valamint a Brit-szigeteken is megtalálható populációk.

Migrációs minta

Az európai vörösbegy szezonális migráns, bár tartományának központi magja egész évben elfoglalt marad az Egyesült Királyságban és Nyugat-Európában. A nyári populációk Skandináviáig északra és nyugatra Észak -Európa nagy részén terjednek ki, míg a téli migránsok meglátogathatják Észak -Afrika szélét és a Közel -Keletet.

Viselkedés

Barátságos megjelenésük és zenei énekük ellenére magányos, agresszív, területi madarak lehetnek. A Brit -szigetek populációi általában szelídek, és akár kézzel is táplálhatók, de az európai vörösbegyek máshol gyakran megfoghatatlanok és félénkek. Ezek a madarak agresszív megjelenésekben felfújják narancssárga mellkasukat, és ha más vörösbegyekkel találkoznak, megtámadhatják és megsérülhetnek versenytársaik. Bizonyos esetekben az európai vörösbegyekről is ismert, hogy saját gondolataikat támadják, különösen tavasszal és nyár elején, amikor területet követelnek.

Diéta és etetés

Az európai vörösbegyek rovarevőek, és sokféle rovart esznek, beleértve a pókokat is. A férgek is étrendjük részét képezik, és ősszel és télen ezek a madarak több gyümölcsöt és bogyót esznek, amikor a rovarokat nehéz megtalálni. Táplálkozás közben ezek a vörösbegyek gyakran követik a kertészeket, és ízléses bogarak után kutatnak a közelmúltban felborult talajon.

Fészkelés

Ezeknek a madaraknak különféle udvarlási szokásaik vannak, hogy csökkentsék a területi agressziót és a társak közötti stresszt. Gyakori rituálé a hím etetése a nősténnyel, ez a viselkedés általában az inkubációs időszakban folytatódik, miközben a nőstényt ápolja a fészken. A fészkeket mohával, fűvel és levéldarabokkal építik fel, és bundával vagy pehellyel is bélelhetők. A fészek elhelyezése nagyon változatos, és az európai vörösbegyek sok szokatlan helyen fészkelhetnek, például régi edényekben, kültéri felszerelésekben vagy bármilyen kényelmes helyen.

Tojás és fiatal

Egy párosított pár évente 2-3 fiasodó tojást termelhet, amelyeket 12-14 napig kell inkubálni. A tojások fehéresek, krémesek vagy barnák, gyakran foltosak vagy vörösesbarna foltokkal tarkítottak. A fiatal madarakról mindkét szülő gondoskodik 14-16 napig, amíg a fiókák készen állnak a fészek elhagyására.

Európai Robin Conservation

Ezek a madarak széles körben elterjedtek, és nem tekinthetők fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, bár néhány földrajzi populáció csökken. A peszticid -ellenőrzések elengedhetetlenek az európai vörösbegyek védelméhez, valamint az élőhelyek védelme és megőrzése is elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek a kissé területi madarak sok helyet kapjanak. Az illegális vadászat és orvvadászat évente több milliárd énekesmadarat pusztít el a Földközi -tengeren, beleértve ezeket a csíkos vörösbegyeket is, és a nemzetközi együttműködés elengedhetetlen lesz ezek védelméhez.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek az intelligens madarak megtanulták, hogy a kertészek felforgatják a talajt, hogy megkönnyítsék a férgek és rovarok megtalálását, ezért készen állnak a kis művelt területeken lévő udvarokra. Azok a madarak, akik szabadon hagyják a talajtakarót és a talajt, vonzhatják ezeket a madarakat, és az európai vörösbegyek is eljönnek a tálcaadagolókba, amelyek magot vagy lisztférget kínálnak. Kerülje az olyan peszticidek alkalmazását, amelyek kiküszöbölhetik az európai vörösbegyek táplálékforrásait, és fontolja meg bogyók ültetését, amelyek bogyókat termelnek téli táplálékforrásként. Suet vagy kövér golyó egy másik nagyszerű téli étel ezeknek az ördögöknek. A cserjék nagyszerű fészkelőhelyek is lehetnek ahhoz, hogy ezeket a vörösbegyeket egész évben az udvaron tartsák.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A Brit -szigeteken ezek a vörösbegyek széles körben elterjedtek és gyakoriak számos parkban és kertben. A tartományukban máshol azonban félénkebbek és megfoghatatlanabbak, és előfordulhat, hogy a madárászoknak kevésbé népszerű helyeket kell felkeresniük, ahol a madarak kényelmesebben érzik magukat és kevésbé stresszesek a túl sok tevékenység miatt. A lisztférgeket, vetőmagot és szalonnát kínáló, kialakított etetési területek gyakran vonzhatják az európai vörösbegyeseket, kivételes lehetőségeket biztosítva a madárászoknak, hogy közelebb kerüljenek az énekesmadarakhoz.

European Robins in Culture

Az európai vörösbegy az Egyesült Királyság nem hivatalos nemzeti madara, és erősen kötődik ehhez a nemzethez, mivel a madár a Brit -szigeteken széles körben ismert és népszerű. Ezek a madarak szintén szorosan kapcsolódnak a karácsonyi ünnepekhez, és gyakran megjelennek az üdülési kártyákon és a szezonális dekorációkon.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Bár az európai vörösbegy felszínesen hasonlít az amerikai vörösbegyhez, a madarak nem állnak szoros rokonságban, és különböző madárcsaládok tagjai. Különböző bozótvörös rigó, szarkaláb, shama, búzabogár és óvilági légykapó az európai vörösbegy közelebbi rokonai, és mindegyiket érdemes megvizsgálni.

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    + 10 = 18