Press "Enter" to skip to content

Fa gólya

Fa gólya

Az egyetlen gólyafaj az Egyesült Államokban és az újvilág egyetlen három gólyatípusa közül az egyik, a gólya jellegzetes gázlómadár és a Ciconiidae madárcsalád kiemelkedő tagja . Bár sok szépségversenyt nem nyer, mindig érdemes megnézni, és ez az informatív tájékoztató segíthet a madárkedvelőknek jobban értékelni mindazt, ami egyedi és jellegzetes a gólyák tekintetében.

Gyors tények

  • Tudományos név : Mycteria americana
  • Általános név : Fa gólya, fa ibisz, gólya
  • Élettartam : 11-18 év
  • Méret : 35-45 hüvelyk
  • Súly : 5,5-7 kg
  • Szárnyfesztáv : 55-70 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Fa gólya azonosítása

A vastag, szürkésbarna, vastag szerkezetű, rózsaszínű vagy vöröses, domború hegyes számla a fa gólyák legjellemzőbb tulajdonsága, de vannak más azonosítási jellemzők is, amelyekre érdemes odafigyelni. A nemek hasonlóak, bár a hímek általában valamivel nagyobbak és nehezebbek, mint a nőstények. A fej és a nyak csupasz bőr borítja, amely halvány barna-szürke és sötétebb szürke-fekete között változik, és gyakran repedezett vagy pikkelyes. A csupasz korona fekete, a homlok halványabb szürke vagy fehéresbarna. A test fehér, hosszabb, nyúzottabb tollak vékony fodrot képeznek a nyak tövében. Az elsődleges és másodlagos tollak fekete színűek, a hajtogatott szárnyakon vékony fekete perem látható, a széles, fekete szél pedig ellentétben áll a repülés közbeni fehér szárnyakkal. A farok is fekete. A szemek sötétek, a lábak szürkés-feketék, a lábak sárgás-rózsaszínesek.

A fiatalkorú madarak hasonlóak a felnőttekhez, de fejüket és nyakukat finom barnás pehely borítja, és a számla sárgásszürke. A nagyon fiatal csibék majdnem tiszta fehérek és homályosak a nyakukon. Ahogy érik, barna mosást tartanak fenn a fehér nyakon, és a tollak egyre ritkábbak, először tollakat veszítenek az arcukon, majd tovább a nyakon. A gólyák három -négy év alatt érik el felnőtt tollazatukat.

Ezek a gólyák általában némák, de a fiatal madarak igen sokféle orr -ugatást vagy durva zörgést használnak a fészekben. Egy nagy fészkelő kolóniában ez elég zajos lehet. Bill csattanások és zörgések is részét képezik azoknak a hangoknak, amelyeket fa gólyák adnak ki.

Fa gólya élőhelye és elterjedése

Ezek a gázlók előnyben részesítik a nedves, elárasztott élőhelyeket, beleértve a vizes élőhelyeket, a mangrove- és ciprusmocsarakat, a visszatartó tavakat, a vízelvezető árkokat és az árapályos medencéket. Egész évben megtalálhatók a floridai panhandle-ben, valamint a Karib-térségben, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában. Dél -Amerikában elterjedési területük Venezuela, Kolumbia, Ecuador és Peru keleti régióin át, Bolívia északkeleti részén, Brazíliában, Paraquayban és Uruguayban, valamint Észak -Argentínában húzódik.

Migrációs minta

A tenyészidőszak folyamán a gólyák kissé kiterjeszthetik tartományukat, egészen északra, Észak -Karolina déli részéig, az Atlanti -óceán partján, valamint az Öböl -part mentén, valamint Mexikó keleti és nyugati partjainál.

Ezek a madarak rendszeresen vándorolnak, és csavargó észleléseket északról és nyugatról, Kaliforniából, Tennessee -ből, Massachusetts -ből, sőt Dakotas -ból és Kanada déli részéről is jelentettek. A legtöbb kóbor észlelést ősszel és télen rögzítik, és jellemzően fiatalabb madarak. Általában azonban ezek a gázló madarak nem erőteljes migránsok.

Viselkedés

A fás gólyák társaságkedvelők, és gyakran állományokban találhatók, bár egyedül is megtalálhatók. Hasig gázolnak a vízben, lassan és megfontoltan járnak nyitott számlákkal, és lógnak a vízben. Amikor a zsákmány megérinti a számlát, a fából készült gólya mindössze 25 milliszekundum alatt bezárhatja, ami az egyik leggyorsabb reakcióidő a gerincesek között.

Repülés közben ezek a madarak nyakukat és lábukat is kinyújtva tartják, ami ganglionos, kínos sziluettet mutathat. Szárnyalnak a termálokon, az amerikai fehér pelikánokhoz és a pulykakeselyűkhöz hasonló, tiszta spirálmintákban.

Diéta és etetés

Ezek a gázló madarak elsősorban halak, és sokféle halat táplálnak. Más vízi zsákmányok, köztük kétéltűek, rákok és nagy vízi rovarok is az étrendjük részét képezik, és időnként olyan hüllőket is esznek, mint a kígyók, a kis teknősök vagy akár a kis alligátorok.

Egy fészkelő pár gólya és csibéik akár 400 font halat és egyéb zsákmányt is megehetnek egyetlen tenyészidény során.

Fészkelés

Ezek a gólyák monogámok és párosulnak az udvarlás után, amelyek számlacsatolásokat és csörömpölést tartalmaznak. A gólyák gyarmati fészkek, és egyetlen újoncfa ágai között két tucat vagy több fészek is lehet. Egy párosított pár együtt dolgozik egy sekély, viszonylag gyenge platformfészek építésén, botok segítségével, kisebb gallyakkal és levelekkel bélelve. A fészkek 10-80 láb magasan vannak elhelyezve a talaj felett, gyakran víz felett.

Tojás és fiatal

Fából készült gólya -fiasításban két -öt fehéres, elliptikus tojás található. Mindkét szülő 27-32 napig osztja az inkubációs feladatokat, és a fiókák kikelése után mindkét szülő 55-60 napig eteti a fiatal gólyákat, ekkor a fiatalkorú madarak rendszeresen elhagyják a fészket. Amíg a fiatal madarak a fészekben vannak, a kifejlett madarak erőteljesen védik a közvetlen környezetet a ragadozóktól vagy az észlelt veszélyektől.

A hosszú lappangási és szülői gondozási időszak miatt évente csak egy fiasítást nevelnek. Ellentétben sok nyáron szaporodó madárral, az erdei gólyák jellemzően a tél végén szaporodnak, amikor a tavak és a medencék kissé kiszáradtak, és a halak kisebb területekre koncentrálódnak, ami megkönnyíti az éhező csibék takarmányozását.

Fa gólya védelme

Bár ezeket a madarakat globális szinten nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, a helyi megnevezések eltérőek lehetnek. Az Egyesült Államokban a fa gólyákat 2014 júliusáig veszélyeztetettnek tekintették, amikor a populáció helyreállítása lehetővé tette, hogy eltávolítsák őket a veszélyeztetett fajok listájáról. A felépülések ellenére azonban ezek a madarak továbbra is veszélyben vannak. Az élőhelyek elvesztése a vizes élőhelyek elvezetése és a rossz vízgazdálkodás miatt jelentik a legnagyobb veszélyt az erdei gólyákra.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek nem tipikus háztáji madarak, de megjelenhetnek a tartótavak vagy a megfelelő vizes élőhelyek melletti udvarokban. A nedvesebb, elöntött területek nagyobb valószínűséggel tetszenek az erdei gólyáknak, így nagyobb eséllyel vagy a külvárosi területeket elöntő viharok után látogatnak el.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Nagyobb méretük és a nyíltvízi területeken való táplálkozásuk miatt a gólyákat nem túl nehéz megtalálni a megfelelő élőhelyen és tartományban. Keresse meg ezeket a madarakat a tavakban és az elárasztott területeken, vagy figyelje meg, hogy milyen a gangly repülési megjelenésük és a szárnyuk mintája, hogy azonosítsák őket repülés közben. A fészkelő újonc meglátogatása elképesztő fából készült gólya megfigyelésekhez is vezethet, de csak nagyon óvatosan szabad tenni, hogy ne stresszelje vagy zavarja a fészkelő madarakat és a sebezhető fiókákat.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A fából készült gólya nem az egyetlen csodálatos gázlómadár, amelyre a madárászoknak figyelniük kell. Hasonló élőhelyeken is figyeljen a madarakra, például:

  • Amerikai flamingó

Még ha nem is lát fás gólyát, feltétlenül nézze meg a többi részletes madártájékoztatót is, ahol további információkat talál az összes kedvenc fajáról!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    − 1 = 1