Press "Enter" to skip to content

Halmozott harkály

A varjú méretű halmozott harkály Észak-Amerika legnagyobb harkálya, és a világ egyik legnagyobb harkályfaja. A Picidae család ezen tagját könnyű felismerni mérete és merész jelölései miatt, de sok madárász meglepődik a többi halmozott harkálytényen, amelyeket felfedez, amikor többet megtud ezekről a hihetetlen madarakról.

Gyors tények

  • Tudományos név : Dryocopus pileatus
  • Általános név : Halmozott harkály
  • Élettartam : 12-13 év
  • Méret : 16-19 hüvelyk
  • Súly : 9-12 uncia
  • Szárnyfesztáv : 26-30 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Halmozott harkály azonosítása

Ezek a harkályok méretük alapján könnyen azonosíthatók, de a madárvadászoknak figyelembe kell venniük a többi mezőjelet és jellemzőt, hogy ne keverjék össze őket varjakkal vagy hollókkal. Az egyenes, vaskos, szürkésfekete számla jó nyom, és azonnal segít azonosítani ezt a madarat harkályként. A hímek egyszínű feketék, bár az alsó rész sötétszürke lehet. Az arcát és a torkát vastag fekete -fehér csíkok jelzik, és fehér vonal folytatódik a madár oldalán. Az élénkvörös, háromszög alakú címer a homloktól a tarkóig terjed, a bajusz sötétebb vörös, de gyenge fényben feketének tűnhet.

A nőstények azonos jelölésekkel rendelkeznek, de fekete bajuszuk és homlokuk van, vörös címereik pedig valamivel rövidebbek és kevésbé ragyogóak. Mindkét nem repülés közben nagy fehér aljfoltokat mutat, fekete lábakkal. A fiatalkorú madarak hasonlítanak a felnőtt nőstényekre.

Bár ezek a madarak nem énekelnek, hangos, gyors "kuk-kuk-kuk-kuk-kuk" hívásaik ugyanolyan jellegzetesek és kissé felgyorsulnak a hívás vége felé. A halmozott harkály dobolása viszonylag lassú és egyenletes, de felgyorsul minden sorozat végén. Hosszú szakadékok vannak a dobolások között.

Halmozott harkály kontra Elefántcsontvillás harkály

A halmozott harkály nagyon hasonlít a feltételezett kihalt elefántcsontcsőrű harkályhoz. Valójában a madarak nagyon hasonlítanak, úgy gondolják, hogy egy halmozott harkály rövid megfigyelése lehetett a felelős az elefántcsont-csőrű harkály "újrafelfedezéséért" Arkansasban 2004-2005-ben, amely újrafelfedezés erősen vitatott és vitatott, mint erős , alátámasztó bizonyítékot nem lehetett beszerezni. A mai napig az elefántcsont csőrű harkályt kihaltnak tekintik, de az optimista madárászok továbbra is úgy vélik, hogy elszigetelt populáció létezhet valahol a széles körű történelmi tartományban.

Íme, mit tehet a madárkihalás megelőzése érdekében

A cölöpös harkály valamivel kisebb, mint az elefántcsont csőrű harkály, és az elefántcsont-szárny szárnyai sokkal fehérebbek, különösen a felső oldalon. Ez a fehér jelzi a szárnyak összehajtását, míg a halmozott harkály szárnyai teljesen sötétek összehajtva. Amint azt a név is jelzi, az elefántcsont csőrű harkály halvány, a halmozott harkály pedig sötét. Az elefántcsont csőrű harkályok hátul fehéret mutatnak, míg a halmozott harkály fekete, az elefántcsont csőrű harkály álla és torkája fekete, míg a halmozott harkály fehér álla és torka.

Halmozott harkály élőhelye és elterjedése

Halmozott harkályok öreg erdőkben, nagy fákkal élnek Kanada középső részének boreális régiójában és a Csendes -óceán északnyugati részén, egészen délre, Észak -Kaliforniáig. Előnyben részesítik a lombhullató vagy vegyes lombhullató-tűlevelű erdőket. Hatótávolságuk az Egyesült Államok keleti részén, Minnesotától, Iowától, valamint Kansas, Oklahoma és Texas keleti részeitől az Atlanti -óceán partjáig, Floridáig és az Öböl -part mentén, Texas délkeleti részéig terjed. Mivel ezek a nagy harkályok nagy, érett fákra támaszkodnak a megfelelő élőhely érdekében, hiányoznak a síkságokról és a gyepekről. Megtalálhatók külvárosi és park környezetben, ahol megfelelő fákat találnak.

Migrációs minta

A halmozott harkályok nem vándorolnak. Ha azonban megfelelő fákat távolítanak el a helyi harkályok lelőhelyéről, a madarak továbbhaladhatnak a szomszédos területekre, ahol az élőhely kedvezőbb. Ez az áthelyezés állandó, és nem tekinthető migrációnak.

Viselkedés

A halmozott harkály magányos madár, de párban megtalálható, különösen a költési időszakban. Ezek a madarak egész évben ugyanazt a területet védik, de télen jobban tolerálják a többi harkályt. Repülési mintázatuk hullámzó vonal, rövid siklásokkal, amikor a szárnyakat a testhez húzzák, és a szárny ütése viszonylag lassú. Világosvörös címere mobil, és felemelhető vagy leereszthető, hogy különböző érzelmeket vagy hangulatokat mutasson.

Diéta és etetés

Ezek a harkályok mindenevők, és étrendjüket szezonálisan megváltoztatják a legbőségesebb ételekre. Tavasszal és nyáron különféle rovarokat és lárvákat esznek, míg ősszel és télen több diót, gyümölcsöt és bogyót fognak bevinni étrendjükbe. Tápláláskor erőteljes számláikkal mély, téglalap alakú lyukakat fúrnak, vagy kéregcsíkokat húznak le rovarok keresésére, és nagy fákkal, valamint kidőlt rönkökkel táplálkoznak. A halmozott harkályok esetenként akár a földön is táplálkozhatnak.

Fészkelés

Ezek monogám madarak. Üregfészekként megfelelő, 10-24 hüvelyk mély üreget ásnak egy elhalt fába. A fészkelő üreg hosszúkás nyílással rendelkezik, 15-85 láb magasan a talaj felett, és a madarak néhány faforgácsot hagyhatnak bent a bélés érdekében.

Tojás és fiatal

Az ovális vagy ellipszis alakú tojások sima fehérek, finom fényes kivitelben. A hím szülő elvégzi a szükséges 16-18 napos inkubáció nagy részét. Mindkét szülő a keltetés után 26-28 napig gondoskodik az oltalmi fiatalokról, és egy párosított pár évente egy, 2-8 tojásból álló fiasítást nevel. A fiatal halmozott harkályok több hónapig a szüleik közelében maradnak egy laza családi csoportban, de a következő tenyészidény elején megkeresik saját társukat és területüket.

Halmozott harkályvédelem

Bár ezeket a harkályokat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, magányos jellegük miatt hajlamosabbak az élőhelyek elvesztésére, különösen akkor, ha az érett erdőket kiirtják, vagy az elhalt fákat eltávolítják a tájról. A halmozott harkályok védelme érdekében elengedhetetlen a megfelelő élőhely védelme. Továbbá, mivel sok más madár, például üreges fészekrakó kacsa, csigák és baglyok fogják újra felhasználni a halmozott harkályok fészkeit, e madarak védelme sok más fajnak is segíthet egyszerre. Hasonlóképpen, néhány farkú és kisebb harkály is meglátogathatja a halmozott harkály táplálkozási helyeit etetéskor. Ezen fészkelő és táplálkozó társulások miatt a halmozott harkályokat gyakran gondosan figyelemmel kísérik, hogy felmérjék a madár ökoszisztémájának általános állapotát.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek a harkályok általában szégyenlősek, de olyan udvarokba kerülnek, ahol elegendő nagy fa van, és ahol szalonnát vagy diót kínálnak széles, nagy adagolókban, amelyekhez ezek a túlméretes harkályok könnyen hozzáférhetnek. A háztáji madaraknak öreg fákat vagy kidőlt rönköket kell hagyniuk, hogy vonzzák a táplálkozó harkályokat. A peszticid -használat minimálisra csökkentése elősegíti a halmozott harkályok megfelelő rovarellátását is.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A halmozott harkályok magányosak, és nehéz megtalálni őket. A legjobb az érett, viszonylag zavartalan erdők meglátogatása a tartományukban, és a madárkedőknek meg kell keresniük a harkály sérüléseit a fákon, hogy megállapítsák, halmozott harkályok táplálkoznak -e vagy fészkelnek -e a területen. Az ismert fészkelőhelyeken ezeket a harkályokat könnyebb megtalálni, de nagy gondot kell fordítani arra, hogy ne zavarják az aktív fészkeket vagy stresszes költő madarakat.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A Picidae madárcsalád sokszínű, nemcsak harkályokat, hanem piculeteket és roncsokat is tartalmaz. Összesen több mint 250 madár tartozik ebbe a családba, és a harkályt kedvelő madarászoknak is meg kell nézniük ezeket a finom madarakat:

  • Nagy foltos harkály
  • Létrával megtámasztott harkály
  • Északi villogás

Ne hagyja ki a többi vadon élő madár profil adatlapunkat, hogy még többet megtudjon kedvenc madarairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    − 4 = 2