Press "Enter" to skip to content

Minden, amit a vad pulykáról tudni kell

Minden, amit a vad pulykáról tudni kell

A vad pulyka ( Meleagris gallopavo ) egy erőteljes vadmadár , amely leginkább a hálaadás napi ünnepségeken játszott népszerű szerepéről ismerhető fel az Egyesült Államokban. Az Észak -Amerikában őshonos vad pulykákat azóta világszerte különböző területekre telepítették be, és sokszor baromfiként háziasítják őket a gazdaságokban, élelmezésük és vadászatuk miatt. Ezek az egyedülálló madarak azonban még szórakoztatóbbak a vadonban, és látványuk gyakran meglep sok madarászot, akik csak a pulykákat ismerik, miután megsütötték és étkezőasztalon tálalták őket.

Vad pulyka kontra hazai pulyka

A házi pulykák ugyanazok a genetikai fajok, mint a vad pulykák, de ellenőrzött körülmények között nevelkednek a gazdaságokban a hús biztosítása érdekében. A pulykafarmok sokféle típusa létezik, a nagyüzemi kereskedelmi tevékenységektől a kisebb szabadtartású vagy ökológiai létesítményekig. A házi pulykák tollazata gyakran különbözik vad unokatestvéreitől – a leggyakoribb variáció a tiszta fehér madár, vörös csíkokkal, de lehetnek barnás, barna, tarka és fekete árnyalatok is. A pulykák tenyésztéséhez használt állománytól és nevelésüktől függően szinte megkülönböztethetetlennek is tűnhetnek vad pulyka társaikhoz képest.

Hol lehet felfedezni Törökországot

Sok madárfajjal ellentétben a vad pulykák nem vándorolnak, és egész évben megtalálhatók, bár gyakran nomádok, miközben a legbőségesebb táplálékforrásokat keresik. A hidegebb téli hónapokban a vad pulykák valószínűleg felkeresik a madáretetőket, amelyek magokat öntöttek ki, vagy a talajtápláló területeket, ahol repedt kukorica áll rendelkezésre. Ezenkívül a legnagyobb valószínűséggel vad pulykákat észlel a következő helyeken:

Falkában

A vad pulykák társasági madarak, amelyek kis vagy közepes méretű állományokban utaznak, általában egy domináns hímmel és legfeljebb 20 tyúkkal, amelyek háremét alkotják. A fiókák kikelése után a fiatal madarak a családi állományban maradnak, amíg el nem érik felnőtt méretüket, és nem kezdik el keresni saját társaikat és területeiket, ami jellemzően hat hónapos kor körül történik. Lehet, hogy több tyúk visszahozza fiasításait, hogy télen ugyanazon állományhoz csatlakozzon, és 150 vagy több madárból álló nagyobb csoportokat hoz létre. A hátsó udvaron egy pulyka nyáj – más néven gerenda vagy zabálás – gyorsan kiürítheti a több madáretetőt, és nem mindig örvendetes látvány a háztáji madarak számára.

Repülés közben

Mivel a vad pulyka nagy, viszonylag nehéz madarak, gyakran feltételezik, hogy vagy nem tudnak repülni, vagy nem jó repülők, ha felszállnak a levegőbe. Valójában a vad pulykák nagyon erős repülők (gyakran megrettenve vagy fenyegetve repülnek), és széles, lekerekített szárnyuknak köszönhetően akár 55 mérföld / órás sebességet is elérhetnek. A házi pulykákat viszont gyakran kifejezetten úgy tenyésztik, hogy nehezebb súlyokat érjenek el, nagyobb arányú mellizmokkal a hús számára, és ezért egyáltalán nem tudnak könnyen repülni.

Fákban

A vad pulykák leggyakoribb helyszíne a földön való táplálkozás, amikor a földön táplálkoznak, de valójában a fákon ülnek, és gyakran találnak menedéket egyben, amikor minden este beesik a sötétség. A nagy fa által nyújtott lefedettség segít megvédeni a nyájat az éjszakai ragadozóktól (mint a medvék, rókák és prérifarkasok), de megdöbbentő lehet azoknak a madárászoknak is, akik nem számítanak arra, hogy ilyen nagy madarakat látnak a fejük felett. Előfordul, hogy a vad pulykák fákon is táplálkoznak, és közvetlenül az ágakról szednek gyümölcsöt vagy diót – bár gyakrabban úgy döntenek, hogy a földet vakarják, hogy megtalálják a helyükben már lehullott ételt.

A vad pulykák fajtái

  • 01 03

    Tom

    A hím pulykák, más néven tomok, nagy, kerek madarak, erős izmokkal és színes tollazattal. Őket a legkönnyebben a farkrajongóik, a vékony tollak „szakálla” a mellkasukon és a fényes arcacsillagok (beleértve a jellegzetes szaglást) alapján ismerik fel legkönnyebben. Tollazatuk szemet gyönyörködtető és vonzó, gyakran sokféle színt, finom mintát és egy kis irizáltságot mutatnak be. Törökország poligám madarak, és egy nagyobb, fejlettebb tom nagyobb eséllyel vonz több nőstényt a háreméhez. Az udvarláskijelzők közé tartozik a farkú mutogatás és a farkának megmutatása, miközben szárnyait leeresztve nagyobbnak és félelmetesebbnek tűnik. A tompa udvarlási magatartásának része az ismerős, gyakran pulykákkal társított „zabálás”.

    Folytassa a következőt: 2 /3.

  • 03 -tól 02

    Tyúk

    Egy nőstény pulykát tyúknak neveznek, és ez egészen más, mint pompás hím társa. A nőstény pulykák inkubálják és gondoskodnak a fiatal csibékről, és a tollazatuk sokkal álcázottabb, hogy segítsen nekik nagyobb biztonságot biztosítani a fészekben vagy a fiatalok gondozásában. A nőstény pulykáknak szintén nincs nagy farka, és sokkal kevésbé irizálnak, mint a hímek. Míg a vad pulykák nőstényei csípősek, a nőstények harca kisebb és kevésbé színes, mint a hímeké. A legtöbb tyúknak hiányzik a mellkasszakáll is, de az idősebb nőstény vadpulykák körülbelül 10-15 százaléka fejleszti ezt a tulajdonságot. Általánosságban elmondható, hogy a tyúkok mérete is sokkal kisebb, mint a tomoké.

    Folytassa az alábbi 3 /3 -at.

  • 03 /03

    Csibe

    Egy fiatal pulykát baromfinak neveznek, és ezek a prekociális csibék elhagyhatják a fészket, és a kikelés után egy -két napon belül elkezdhetnek táplálkozni. Sok fiatal madárhoz hasonlóan a tollazatuk is nagyon bolyhos, hogy biztosítsa a szigetelést, és erősen álcázott, barnás és barna árnyalatokkal védi őket a ragadozóktól. Bár minden fiatal pulyka nevezhető poultnak vagy csibének, mivel kissé megöregednek, de még nem függetlenek, lehet őket dzsekinek (hím madarak) vagy jenny -nek (nőstény madaraknak) nevezni.

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    13 − = 3