Press "Enter" to skip to content

Steller tengeri sasja

Steller tengeri sasja

A világ egyik legnehezebb ragadozója, a Steller tengeri sasja akár 20 fontot is nyomhat. A német természettudósról, Georg Stellerről elnevezett, az Accipitridae madárcsalád erőteljes tagjai elképesztőek, és minden nyamvadásznak többet kell megtudnia a védelmükről. Ez a tájékoztató segíthet!

Gyors tények

  • Tudományos név : Haliaeetus pelagicus (korábban Aquila pelagic, Faico leucopterus és Thallasoaetus pelagicus )
  • Általános név : Steller tengeri sas, Steller tengeri sas, csendes-óceáni sas, fehér vállú sas, foltos tengeri sas, nagy sas
  • Élettartam : 20-25 év
  • Méret : 35-40 hüvelyk
  • Súly : 11-20 kg
  • Szárnyfesztáv : 75-90 hüvelyk
  • Megőrzési állapot : sérülékeny

Steller tengeri sas azonosítása

Ez egy masszív, nehéz raptor, és hatalmas, nehéz számla erősen horog és világos sárga. A cere és a hézag szintén élénk sárga színűek, és a számla nagy méretét hangsúlyozzák. Ez a megkülönböztető törvényjavaslat azonnal utal arra, hogy a madár sas, de a madárászoknak más terepi jeleket kell keresniük, hogy magabiztosak legyenek e madár azonosításában.

A nemek hasonlóak, bár a nőstények jelentősen nagyobbak, nehezebb számlákkal, mint a hímek. A fej fekete-barna, fehér borítással a koronán és a tarkón, valamint egy kis fehér folttal a homlokán. A sárga szemeket húsos sárga szemgyűrű veszi körül, bár nehéz látni. A test fekete-barna, jól látható fehér folttal a vállán. Ez a fehér folt a szárnyak tetején és alatt is látható repülés közben, és erős fényben a szárnyak keskenynek vagy kiegyensúlyozatlannak tűnhetnek. Egy sötét morph tollazat variáció hiányzik a fehér vállakból, de más tulajdonságokkal rendelkezik a klasszikusabb színű madarakkal.

Repülés közben ez a sas szárnyai kiemelkedő elsődleges tollujjakat mutatnak. A lábak fehér tollasok, a lábak sárgák, fekete karmok. Az ék alakú farok és a farokfedők sima fehérek.

A sasok fehéren pehelytakaróak, de ahogy kifejlődnek, a fiatalkorú madarak sötétebb, egyenletesebb barna-fekete tollazatot fejlesztenek. A fiatalkorú madarak jelentős foltosodást mutatnak a szárnyakban és vékony sötét csíkot mutatnak a farokcsúcson. A fiatalabb madaraknál kisebb, halványabb a számla is. A fiatalkorú madarak négy éves korukig nem érik el teljes felnőtt tollazatukat.

Ezek a sasok kivételesen hangosak a ragadozók számára, és torokfájós, reszelős kéregszerű hívásuk van, amely hasonlít a tipikus sirályhívásokhoz. A hangmagasságuk magasabb, mint egy ilyen méretű madárnál elvárható, és gyakran hívnak, miközben az ételért harcolnak, vagy éppen repülés közben.

Steller tengeri sas élőhelye és elterjedése

Úgy gondolják, hogy ezek a sasok jégmaradványok, jégkorszaki időszakokban fejlődtek ki, és kifejezetten alkalmazkodtak ezekhez a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz. Előnyben részesítik a sziklás tengerparti élőhelyeket, és a szárazföldön is megtalálhatók nagy folyók mentén, sziklás szélekkel és érett fákkal. Télen a part menti lagúnák közelében vagy a halak ívásában is megtalálhatók. Steller tengeri sasai egész évben lakói a kelet-oroszországi Kamcsatka-félsziget nagy részének, valamint a félszigettől nyugatra fekvő orosz part mentén.

Migrációs minta

A nyári költési időszakban ezek a ragadozók kissé északra terültek el a Csendes -óceán partja mentén. Télen ezek közül a ragadozók közül néhány délre a koreai partvidékig és a japán Hokkaido partjai felé vándorol. A migráció mértéke nagymértékben változhat az élelmiszer -ellátottságtól és a téli jégtakarótól függően, és ezek a madarak nem mindig mozognak messze a hatótávolságukon belül.

A váratlan észlelések ritkák, mert ezek a ragadozók nem mozognak nagy távolságokat, de időnként keletre, Alaszkáig és délen Tajvanig rögzítik őket.

Viselkedés

Ezek a ragadozók szárnyaló repülést és motoros csapkodó repülést is használnak, és elég mozgékonyak lehetnek a levegőben. A Steller tengeri sasai általában magányosak, és nagy területeket igényelnek vadászati ​​szokásaik támogatásához. Télen azonban közösségi terekben gyűlnek össze gazdag táplálékforrások, például halak ívóhelyei vagy ritka nyíltvízi területek közelében. Akár etetés közben is csatlakozhatnak vegyes állományokhoz, arany sasokkal és fehér sasokkal.

Diéta és etetés

Steller tengeri sasai ragadozók, és sokféle zsákmányt esznek, beleértve a halakat, a vízimadarakat, a nagyobb madarakat és az emlősöket, és időnként húst is esznek. Napi életűek és napközben vadásznak, vagy süllőről merülnek, hogy nagy karmaikkal elkapják a zsákmányt, vagy pedig szárnyalnak, hogy megtalálják a következő étkezést. Akár a sekély vízben is állhatnak, és halakat ragadhatnak a számláikkal, és gyakran lopnak más sasoktól vagy halászkároktól.

Fészkelés

Ezek monogám madarak, amelyek páros kötéseket hoznak létre a szárnyaló udvarlási repülések után. Mindkét felnőtt együtt hatalmas, terjedelmes fészket épít az ágakból és gallyakból, és ugyanazt a fészket sok éven át újra felhasználhatják. Egyes párok több fészket építenek egymás közelében, de csak egy fészket használnak fiókák nevelésére. A fészkek általában 50-150 láb magasan helyezkednek el a talaj felett, egy sziklás nyúlványon vagy egy érett fa tetején.

Tojás és fiatal

Steller tengeri sas tojása halvány zöldesfehér. Minden tojásba 1-3 tojás kerül, bár ritka (de nem hallatlan), hogy egynél több csaj marad életben. Az inkubáció 40-45 napig tart, és a kis sasok kikelése után mindkét szülő 10-12 hétig továbbra is gondoskodik a fiatal madarakról, amíg önállóan el nem indulnak és vadásznak. Évente csak egy fiasítást nevelnek fel.

A Steller tengeri sasok legalább öt éves korukban nem kezdenek tenyészteni.

Steller tengeri sas védelme

Annak ellenére, hogy erős, csúcsragadozók, Steller tengeri sasai továbbra is sebezhetőek a különböző fenyegetésekkel szemben. A vízszennyezés és a túlhalászás tönkreteszi a kritikus élelmiszer -készleteket, míg a fakitermelési műveletek gyakran eltávolítják azokat a fákat, amelyek a fészkeléshez vagy a süllők vadászatához szükségesek. Ahol ezek a madarak döggel táplálkoznak, ólommérgezésnek vannak kitéve. Egyes területeken szőrmefogók üldözik őket, mert a sasok időnként csapdákat csaphatnak le. Ezen veszélyek, a viszonylag korlátozott tartomány és a kis populáció miatt a Steller tengeri sasai globálisan sebezhetőnek minősülnek. Bár Japánban nemzeti kincsként szerepelnek, és különböző országokban különböző törvények védik őket, a szigorú védelmi intézkedések elengedhetetlenek fennmaradásuk biztosításához.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek a nagy ragadozók nem háztáji madarak, de szívesen meglátogatják azokat a területeket, ahol sok a zsákmány, különösen a lazacot és a pisztrángot. Az élőhelyek megőrzése elengedhetetlen e ragadozók vonzásához, valamint a bevált fészkelő területek védelméhez.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtaláljuk ezeket a madarakat, ha egy dedikált túrát választunk, amely magában foglalja a madarak megfigyelését és a vadon élő állatok megfigyelését. Válasszon neves utazásszervezőket tapasztalt vezetőkkel, és konkrétan kérdezze meg a madarak megtekintésének lehetőségeit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy vannak látási lehetőségek. A Steller tengeri sasainak megismerésének másik módja a sasok körzetében található népszerű halászati ​​területek meglátogatása.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Valamennyi sasfaj az Accipitridae madárcsalád része , sólymok, sárkányok, szarvasmarhák, libák és ölyvek mellett. A Steller tengeri sasának nagy rokonai:

  • Kopasz sas
  • Vörösfarkú sólyom
  • Cooper sólyma

Ne hagyja ki bármely más vadon élő madár adatlapunkat és profilunkat, hogy megismerkedjen más népszerű ragadozókkal és különböző madárfajokkal!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    − 1 = 7