Press "Enter" to skip to content

Vad pulyka

Vad pulyka

Az egyik legnagyobb vadmadarak, a vad pulyka csak Észak -Amerikában található, de háziasított unokatestvérei világszerte ismerősek. Annyira népszerű a vadászat szempontjából, hogy a Phasianidae madárcsalád ezen tagja valaha a kihalás közelébe került, a gondos gazdálkodásnak köszönhetően ma vadvirágú pulyka állománya virágzik, sőt kiterjesztette a madár tartományát a történelmi határain túlra. Zabáljon több vad pulyka tényt ezzel a profillal, és tele lesz tudással ezekről a szórakoztató és ismerős madarakról!

Gyors tények

  • Tudományos név: Meleagris gallopavo
  • Általános név: Vad Törökország, Törökország, Gobbler
  • Élettartam: 3-5 év
  • Méret: 35-50 hüvelyk
  • Súly: 6-24 kg
  • Szárnyfesztáv: 55 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot: Legkevésbé aggasztó

Vad Törökország azonosítása

Gömbölyű kerek testével, hosszú lábaival, hosszú nyakával és legyezőszerű farkával a vadpulyka megkülönböztethető és azonnal felismerhető madár, és még a nem madárászok is könnyen azonosítják ezeket az ismerős szárnyasokat. A faj legfontosabb mezőjeinek ismerete azonban segíthet a madaraknak abban, hogy többet megtudjanak a vad pulykákról és azok helyes azonosításáról.

A vad pulyka törzse rövid és vastag, és általában halvány szürkés, tetején vörös héjas szárny. A hímek csupasz fejűek, a nyakukat vastag vörös fonalak borítják. A test összességében szürkésfekete, jó fényben irizáló csillogás, az elsődleges tollakon fehér korlát. A megkülönböztető faroklegyező sötétbarna és fekete rúd, mindegyik faroktollan bivalyvégű csíkokkal, a hímek pedig hosszú, sötét melltollakkal rendelkeznek.

A nőstények kisebbek, kevésbé irizáló színezetűek, kisebb farkuk és kisebb nyakcsigájuk van. A nőstényeknél is jellemzően hiányoznak a „szakállas” tollak, bár néhány idősebb tyúkon rövid szakáll van. Mindkét nem esetében a lábak és a lábak sápadtak, a szemek sötétek. A madár hangulatától és érzelmeitől függően a fej csupasz bőre és a bunda színe halványfehérről vagy rózsaszínről világosabb vörösre vagy világoskékre változhat.

A fiatalkorú madarak hasonlítanak a felnőttekhez, de kevésbé kifinomult jelölésekkel, szaggatottabb megjelenéssel és összességében kisebb mérettel rendelkeznek.

A vadon élő pulyka legkülönlegesebb hívása a tavaszi szaporodási időszakban a hímek gyors „zabálás-zabálás” használata. A férfiak és a nők egyéb hívásai közé tartoznak a „koppanás” és a „yelp” hangok, amelyek jelzik a mozgást vagy a fészket.

Wild Turkey vs Ocellated Turkey

A vad pulyka nagyon hasonlít az ocelált pulykához, de a vad pulyka általános színei sokkal tompább földszínek, mint az ocelált pulyka világosabb, szinte fluoreszkáló árnyalatai. A fej és a nyak csupasz bőre különösen sötétebb, mivel az ocelált pulyka bőre sokkal világosabb kék, sárga vagy sárga-narancssárga csomó alakú csigákkal. Az ocelált pulyka tartománya is sokkal szűkebb, korlátozottabb, és csak a Yucatan -félszigeten, valamint Belize és Guatemala északi részein található meg. A vad pulyka északibb madár Kanadában, az Egyesült Államokban és Észak -Mexikóban, és a két pulyka tartománya nem fed át.

Közelképek vad pulykákról, olyanokat, amelyeket még soha nem láttál

Vad török ​​élőhely és elterjedés

A vad pulykák meglehetősen gyakoriak Kanadának nagyon déli részén, az Egyesült Államok kontinentális részén és Mexikó középső részén, de ritkák a magas Sziklás -hegységben és sivatagi területeken, valamint Minnesota északi részén, Észak -Dakotában és Montanában. Összességében ezek a madarak gyakoribbak elterjedésük keleti részein. A pulykák a nyílt erdős és vidéki élőhelyeket részesítik előnyben, diófélékkel és fákkal.

Migrációs minta

A vad pulyka nem vándorol, de vándorló lehet, különösen télen, a helyi élelmiszer -rendelkezésre állástól függően. Ha bőséges az élelem, és az északi tél enyhe, a madarak egyáltalán nem vándorolhatnak messze tenyészhelyüktől.

Viselkedés

A vad pulykák társas madarak, közepes és nagy állományokban élnek, egy domináns hím „tom” -kal és legfeljebb 20 nőstény „tyúkkal”. A madarak kiváló hallással és látással rendelkeznek, és erőteljes repülők. Szinte folyamatosan táplálkoznak a földön, de éjszaka fákon ülnek. A tenyészidőszakban a hímek támaszkodnak, és széles farktollaikat mutatják be az udvarlási rituálékhoz, és egész évben hasonló magatartást tanúsítanak dominancia vagy agresszió kimutatására, különösen akkor, ha több hím van a közelben.

Diéta és etetés

A vad pulyka sokféle ételt fogyaszt, beleértve a rovarokat, békákat, gyíkokat, gyümölcsöket, gabonát, magokat és diót. Ezek a mindenevő madarak átkarcolhatják a földön lévő törmeléket, hogy felfedezzék az ételt, valamint közvetlenül a különböző növényekről húzzák le az ételt.

Fészkelés

A hím vadpulykák poligámok, és ugyanabban az évben több tyúkkal párosodnak. A tyúkok évente egy 8-18 tojásból álló fiasítást inkubálnak egy földi fészekben, magas fűben vagy bokrok vagy bokrok alatt, körülbelül 27 napig.

Tojás és fiatal

A vad pulykatojás krémes fehér vagy barnás színű, és egyik végén barna vagy piros pöttyökkel tarkíthatók. A kikelés után a nőstények táplálékhoz vezetik az új madarakat, a fiatal madarak pedig gyorsan megtanulnak maguknak táplálkozni. A fiatal madarak körében a nőstényeket jennie -nek, a hímeket jake -nek nevezik.

Vad Törökország védelme

A vad pulykákat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, és a szabályozott vadászidények sok területen segítettek stabil populáció biztosításában. Egyes közösségekben a vad pulykákat kellemetlenségnek tekintik, mert nagy állományok alakulhatnak ki, és a madarak károsíthatják a vagyont, amikor táplálkoznak vagy laknak. Ezekben a helyzetekben a hatóságok szükség szerint törekedhetnek a madarak áthelyezésére vagy levágására. Vad élőhelyükön elengedhetetlen a megfelelő táplálékforrások és lakóhelyek megőrzése a vad pulykák boldogulásához.

Tippek háztáji madaraknak

A vad pulykák nagy vadmadarak, a legtöbb ragadozótól nem kell félniük. Tölgyfákkal és bozótkefével vonzzák őket a vidéki területekre, amelyek biztonságos talajtakarást biztosíthatnak. A madárászok repedt kukoricát és más gabonát kínálhatnak kiegészítő táplálékként, és mesterséges pulykahúzással vonzhatják a közeli vad pulykákat. A háztáji madaraknak azonban meg kell jegyezniük, hogy a vad pulyka agresszív és nagy étvágyú lehet, és nem mindig szívesen látják őket a lakott területeken. Egyes államokban törvények is vannak a vad pulykák etetése ellen, mert az ilyen intézkedések bonyolíthatják a szabályozott vadászidényeket, és a madarak kellemetlenné vagy akár veszélyessé válhatnak a városi vagy külvárosi területeken.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A vad pulykák könnyen megtalálhatók a tartományukban, ha a madárászok nyílt erdős területeket és erdős széleket keresnek fel. A diót termő fákkal rendelkező erdők nagyobb valószínűséggel adnak otthont a vad pulykáknak, csakúgy, mint a gyomos prérik és az erdőszélek melletti rétek, és ezeket a madarakat akár a temetők, a golfpályák és a repülőtéren is láthatjuk a megfelelő élőhelyen. Ezek a nagyméretű madarak összetéveszthetetlenek, és gyakran közepes vagy nagy állományokban utaznak, így a madárkedvelőknek kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy jól lássák őket.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A Phasianidae madárcsalád több mint 180 különböző madárnak ad otthont, köztük nemcsak vad pulykákat, hanem különböző fajdfajtákat, pisztrángokat, préri csirkéket, pávaféléket, fácánokat, monálokat és dzsungelmadarakat is. A vad pulyka közeli hozzátartozói:

  • Chukar

Nézze meg többi vadon élő madár profil adatlapunkat, hogy többet megtudjon kedvenc madarairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video