Press "Enter" to skip to content

Vesper Sparrow

Vesper Sparrow

Bár a vesper veréb kissé sima tollazattal rendelkezik, gyönyörű dala a Passerellidae madárcsalád egyik jellegzetesebb tagjává teszi . Ezek a kis barna munkák gyakoribbak tartományuk nyugati részén, de a madárászok, akik tudják, hogy mely mezőjeleket kell megjegyezni és mit kell hallgatni, könnyen hozzáadhatják ezeket a verebeket életlistájukhoz. Ez a tájékoztató segíthet felfedezni mindazt, amit a vesper veréb gyors és magabiztos felismeréséhez szükséges.

Gyors tények

  • Tudományos név : Pooecetes gramineus
  • Általános név : Vesper Sparrow, Bay-Wined Bunting
  • Élettartam : 5-7 év
  • Méret : 5,5-6,5 hüvelyk
  • Súly : .75-1 uncia
  • Szárnyfesztáv : 10-11 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : legkevésbé aggasztó

Azonosítás

Ezek a verebek elsőre egyszerűnek és nem feltűnőnek tűnhetnek, de a madarak, akik megtanulnak finom terepi jeleket keresni, hamar felismerik, mi teszi őket megkülönböztethetővé. A karcsú, kúp alakú csőr, a hosszú, rovátkolt farok és a mély has formája az első megjegyzés. A nemek hasonlóak, bár a hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények. A csíkos arc teljes fehér szemgyűrűt, sima fehér torkot és egy kis halvány pofafoltot mutat, sötét szegéllyel, fehérrel a határ alatt. A köpeny egyenletesen csíkos barna és fekete, a barna szárnyakon két halvány fehér vagy barnás szárny található. A farok sötét, fehér külső tollakkal, az alsó része krémfehér vagy bordázott, vékony, sötét csíkokkal az oldalakon és a felső mellrészen. Az alsó borítók sima fehérek. Repülés közben egy kis fodros vállfolt látható, de az ülő madarakon nem mindig észlelhető, kivéve, ha a szárnyak le vannak hajtva és a tollazat viszonylag kopott. A szemek sötétek, a lábak és a lábak halványak.

A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőttekre, de kiterjedtebb csíkokat mutatnak az alsó részen és kevésbé kifinomult jeleket az arcon.

Ezeknek a verebeknek világos zenei daluk van, amely két -négy hosszú, lassú fütyüléses hanggal kezdődik, majd számos zümmögő trillával és robbantással. A dal szinte lírai jellegűnek tűnhet, és így szerezte meg a madár a nevét, mivel ezek a madarak alkonyatkor énekelnek, ugyanakkor vespers zene szólhat. A tipikus hívóhang éles csipogás.

Élőhely és elterjedés

Ezeknek a verebeknek széles skálája van, amely Észak -Amerikában terjed ki. Inkább a szárazabb gyepeket, réteket és prériket kedvelik, beleértve a gyomos mezőket és cserjés területeket. Gyakran előfordulnak a közelmúltban leégett területeken, valamint a mezőgazdasági gabonaföldeken is, és gyorsan visszanyerik az elhagyott területeket, például a bányászati ​​létesítményeket vagy az állattartó legelőket.

Migrációs minta

A nyár folyamán a vesper verebek északon, az északnyugati területek délnyugati sarkánál találhatók, tenyészterületük Brit -Kolumbia keleti részéig és kelettől Ontario déli részéig, Quebec egész területén, valamint Newfoundland és Labrador területéig terjed. Elterjedési területük délen egészen Észak -Nevadáig, Utah -ig, Arizona északi részéig, Új -Mexikó északnyugati részéig, Colorado nyugati részéig és Dél -Dakotáig, Iowa -ig, valamint Illinois, Indiana és Ohio északi régiójáig terjed. Tenyésztő vesper verebek is találhatók keletre New Englandbe, bár a keleti populációk sokkal ritkábbak.

A téli időszakban ezek a verébek Kalifornia déli részén és az Egyesült Államok egész déli részén, Floridától délre vándorolnak, téli lelőhelyük pedig észak -észak -észak -karolinai és virginiai. Nyugaton a vesper verebek telelnek délre Mexikó középső és déli részén.

Viselkedés

A vesper veréb szürkületben, nagyjából egyidőben énekel szürkületben, nagyjából egy időben a katolikus vecsernyés istentiszteletekkel, és ezzel elnyerte a madár nevét. Nem ez az egyetlen alkalom azonban, hogy ezek a madarak énekelni fognak, és amikor zenei hangulatban vannak, gyakran magas, kitett ágakon ülnek, így énekük jól hordozható, különösen a költési időszakban.

Ezek viszonylag magányos verebek, bár ősszel és télen kis, laza állományokban maradnak. Táplálkozás közben alkalmanként vegyes állományokhoz csatlakoznak más verébfajokkal. Inkább futnak vagy menekülnek a veszély elől, mintsem azonnal meneküljenek.

Diéta és etetés

A legtöbb verebhez hasonlóan a vesper verebek is általában harapófélék, sokféle magot és gabonát fogyasztanak. Étrendjükbe apró rovarokat is bevonnak, különösen fészkelés közben, amikor a fiatal madaraknak több fehérjére van szükségük az étrendjükben a megfelelő növekedés érdekében. Ezek a madarak jellemzően a földön táplálkoznak, karcolva lazítják a választott falatokat.

Fészkelés

Ezek monogám madarak. A párzás után a nőstény egy terjedelmes csészefészket épít a talajra a növényzet alá, hogy elrejtse, füvet, gyomokat és apró gyökereket használva a fészek felépítéséhez, és finomabb füvekkel és szőrrel bélelve.

Tojás és fiatal

Az ovális tojások krémes fehérek vagy halványzöldek, barna, szürke vagy lila foltokkal, csíkokkal és foltokkal vannak ellátva. Minden fiókában 2-6 tojás található.

Mindkét szülő 11-13 napig osztozik az inkubációs feladatokban, de a nőstény általában több inkubációt végez. Ha egy ragadozó közeledik a fészekhez, a nőstény szülő törött szárnyú figyelemelterelő kijelzőt használhat, hogy elterelje a figyelmet sebezhető tojásairól. A fiókák kikelése után mindkét szülő 7-14 napig táplálja a fiatalokat, bár a fészkelési időszak vége felé a hím átveheti a gondozás nagy részét, míg a nőstény újabb fiasítást indít. Egy párosított vesper veréb évente akár három fiasítást nevelhet.

Ezek a verebek gyakori házigazdái a barnafejű tehénmadár-fiasítású parazitáknak. Ritka esetekben a vesper verebek hibridizálhatnak a mezei verébekkel, bár az ilyen keresztezést nem mindig igazolják.

Vesper Sparrow Conservation

Ezeket a verebeket semmiképpen sem tekintik veszélyeztetettnek vagy veszélyeztetettnek, de populációjuk lassan csökken az élőhelyek elvesztése miatt. Az általános fejlõdés, a mezõgazdasági kaszálás és a túllegeltetés elvonja az élõhelyi vereb verébeket, amelyekre támaszkodik, és ezen élőhely védelme a kulcsa a madarak túlélésének és a populáció növekedésének biztosításához.

Tippek háztáji madaraknak

Ha rendelkezésre bocsátja a megfelelő éneklőszárnyakat, vonzza ezeket a madarakat, így a madárkedvelők élvezhetik dallamukat. Az őrölt madáretető vegyes madármaggal, repedezett kukoricával vagy más szemekkel ideális táplálékforrás, és a magot termő virágokat tartalmazó madárbarát tereprendezés is csábítja a vesper verebeket. Különösen kedvelik a porfürdőket, és gyakran használnak megfelelő portalanító területet.

Hogyan vonzza a verebeket

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Ha a madarászok nem tudják magukhoz csalogatni ezeket a verebeket, akkor is láthatják a vesper verébeket a megfelelő élőhelyeken, különösen a vidéki útszéleken és a gyomos mezőgazdasági területeken. Ellenőrizze azokat a területeket, ahol a virágok magvakba estek, és ahol sok a poros terület, mivel ez a két tulajdonság könnyen vonzza a vesper verebeket.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A vesper veréb csak egy az érdekes észak -amerikai farkastípusok közül. A hasonló fajok megismerésében érdekes madaraknak figyelembe kell venniük ezeket a madarakat:

  • Házi veréb
  • Kelet -Towhee
  • Észak -amerikai Sparrow Gallery

Ne hagyja ki a többi részletes madártájékoztatót sem, hogy még csodálatosabb fajokat fedezzen fel!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    2 + 1 =