Press "Enter" to skip to content

Vörös dzsungelmadár

Vörös dzsungelmadár

Úgy vélik, hogy minden háziasított csirke közvetlen őse, a vörös dzsungelmadár vonzó vadon élő madár, hosszú múltra tekint vissza az emberekkel. Ez a társulás azonban az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a Phasianidae madárcsalád e tagjára . A vad- és házi baromfival való hibridizáció miatt ez a vadcsirke genetikai kihalás előtt áll. Ha többet szeretne megtudni a vörös dzsungelmadarakról, ez az első lépés a védelmük felé, és ez a tájékoztató segíthet minden nyargalónak jobban értékelni a világ egyik legismertebb madár -ősét.

Gyors tények:

  • Tudományos név : Gallus gallus
  • Általános név : Vörös dzsungelmadár, vadcsirke, dzsungelcsirke
  • Élettartam : 12-14 év
  • Méret : 18-29 hüvelyk
  • Súly : 1,5-2 kg
  • Szárnyfesztáv : 15-20 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Vörös dzsungelmadár -azonosítás

A vörös dzsungelmadarak általános zümmögése, beleértve a kerek testet, a hosszú farkat és a kis fejet, azonnal azonosítja ezeket a madarakat vadmadaraknak vagy baromfiknak, de a madárászoknak alaposabban meg kell vizsgálniuk, hogy bizonyosak legyenek a fajt azonosító terepi jelekben. A vörös dzsungelmadaraknak kicsi, sápadt csőrük van a végén, és a hímeknek és a nőstényeknek halvány szürkés lábuk és lábuk van. Ellenkező esetben a hímek és a nők nagyon különbözőnek tűnnek, és a hímek sokkal drámaibbak, vörös-arany fejjel és nyakkal, valamint hosszú, kecses tollakkal a felső részeken. Húsos vörös fésű borítja a fejet, és halványabb vörös csíkok keretezik az arcát. A hím mellkasa és alja fekete, a hosszú, sötét farok zöld irizálódást és élénk fehér foltfoltokat mutat. A szárnyakon zöld és kék színű irizálás látható.

A nőstények sokkal álcázottabbak, foltos vörös és barna tollazattal, valamint kisebb, tompább foltos arccal. A nőstényeknél hiányzik a hosszú farok is, de némi narancssárga vagy aranyszínű irizálódást mutathatnak a nyakon.

A fiatalkorúak hasonlítanak a nőstényekre, de alja kissé sötétebb. A fiatal hímek (kakasoknak vagy kakasoknak) gyorsan kifejlődik érett tollazatuk. Ezek a madarak a legmerészebb színeket és a legsimább tollakat mutatják a tenyészidőszak alatt. A nem szaporodási időszakban a hímek sokkal tompább, kevésbé drámai napfogyatkozás tollazatba olvadnak.

Ezek zajos, hangos madarak, éles, rikácsoló hívásokkal, amelyek hasonlítanak a házi csirkékhez. Házi unokatestvéreikhez hasonlóan ők is többnyire reggel hívnak, de szükség esetén riasztást kezdeményeznek.

A vörös dzsungelmadár élőhelye és elterjedése

A vörös dzsungelmadarak inkább a nyílt erdős és cserjés területeket, valamint a gyepeket, ültetvényeket és mezőgazdasági területeket kedvelik, ahol gyakran az erdők és dzsungelek peremén maradnak, amelyek biztonságos fedezéket biztosítanak. Bár a házi csirkéket világszerte különböző hibridizációs fokokkal találják meg, az igazi vörös dzsungelmadarak csak Délkelet -Ázsiában őshonosak, beleértve Kelet -Indiát, Dél -Kínát, Indonéziát és a Fülöp -szigeteket. Ezeket a madarakat vadon élő fajként is bevezették a Csendes -óceán számos szigetén, valamint Ausztrália keleti részén. A megszökött házi csirkéket, amelyek gyakran meglehetősen hasonlítanak a vörös dzsungelmadarakhoz, szinte bárhol látni lehet.

Migrációs minta

A vörös dzsungelmadarak széles körben kóborolhatnak élelmet keresve, különösen aszályos időszakokban vagy más időszakokban, amikor az előnyben részesített élelmiszerek szűkösek lehetnek. Vándorló viselkedésük ellenére azonban ezek a madarak nem vándorolnak rendszeresen.

Viselkedés

Ezek szégyenlős vadmadarak, amelyek könnyen megrémülnek, és ha fenyegetnek, elfutnak, vagy alacsonyan repülnek. Erős repülők, egyik napról a másikra a fákon tanyáznak, és a talajon táplálkoznak, a levélszemet és a szennyeződést vakarják, miközben táplálkoznak. A nem tenyészidőszakban más vadmadarakhoz csatlakoznak a vegyes állományokhoz, bár a tenyészidőszakban erősen területi jellegűek, és hierarchikus "csipegetési rendet" alakítanak ki az azonos állományba tartozó madarak között. Az alázatos madarak a dominánsabb madarak előtt kuporognak, amelyek magasabbra és impozánsabbak lesznek emelt farokkal.

A vörös dzsungelmadarak rendszeresen poroznak, hogy tollazatukat csúcsállapotban tartsák.

Diéta és etetés

A vörös dzsungelmadarak mindenevőek, és sokféle élelmiszerforrást fognak kihasználni. Előnyben részesítik a magokat, a gabonát, az apró rovarokat és a gyümölcsöket, de a növények különböző részeit fogják enni, beleértve a rügyeket és a gyökereket, valamint diót, kis gyíkot és más, könnyen hozzáférhető ételeket is fogyaszthatnak. Etetéskor a talajt vakarják, hogy magokat és rovarokat fedjenek fel, majd gyorsan lekoppintják, ahol karcolódtak. Ritkán előfordulhat, hogy a vörös dzsungelmadarak fákon táplálkoznak, hogy megérezzék az érett gyümölcsöket.

Fészkelés

Ezek monogám madarak a vadonban, bár a hibridizált és a házi madarak gyakran poligámok. A hímek udvarlási táncokkal csalogatják a nőstényeket, beleértve az ételek megjelenítését, a csikózást és a bömbölést. Gyakori a házi és vadon élő madarak keresztezése. A fészkek sekély karcolások, amelyeket a talajon helyeznek el, gyakran fű vagy ecset alatt, álcázás és védelem céljából. A fészket jellemzően apró botok, tollak, levéldarabok és fű szegélyezi.

Tojás és fiatal

Egy nőstény vörös dzsungelmadár három -hét halvány, krémszínű vagy világosbarna tojást tartalmazó fiasítást 18–21 napig inkubál. A kikelés után a fiókák nagyon hamar mozoghatnak és táplálkozhatnak, a nőstény szülő pedig 85 napig gondoskodik és vezeti a fiókákat, amíg a fiatal madarak saját társadalmi csoportot nem alkotnak.

Vörös dzsungelmadár -védelem

Míg a vörös dzsungelmadarakat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, a Gallus gallus tiszta genetikáját nagy veszély fenyegeti a vadon élő és háziasított csirkékkel való hibridizáció teljes terjedelmében, különösen a szélsőséges délkelet -ázsiai és a Fülöp -szigeteken, ahol a genetikailag tiszta vörös dzsungelmadarak már kihaltak. . Ha a baromfit szabadon kóborolhatják, a madarak keresztezik egymást, és a vadon élő madarak egyedi jellemzői elvesznek. A vadon élő csirkeállomány kiküszöbölése az érzékeny élőhelyeken és a házi baromfi jobb ellenőrzésének ösztönzése a hibridizáció megelőzése érdekében elengedhetetlen ahhoz, hogy a vörös dzsungelmadarak ne vesszenek el teljesen. A különböző vörös dzsungelmadár -populációk további genetikai vizsgálatára és elemzésére lesz szükség annak meghatározásához, hogy az ilyen védelmi erőfeszítések hol a legkritikusabbak.

Tippek háztáji madaraknak

Hazai területük megfelelő területein a vörös dzsungel -szárnyasok könnyen bebarangolhatnak olyan udvarokra és kertekbe, ahol élelmiszer áll rendelkezésre, beleértve a rovarokat, bogyókat és gyomnövényeket, és boldogan táplálkoznak a levél alomban és a művelt talajban. Ezek a madarak a földi etetési területekre is érkeznek, ahol repedt kukoricát vagy kevert madármagot kínálnak. Sok területen, ahol vad csirkék vannak, a madarak rendszeresen takarítanak a függő madáretetők alatt, vagy felkeresik a földi madárfürdőket. A száraz, laza piszokfolt biztosítása portalanításként egy másik módja annak, hogy vonzza a vörös dzsungelmadarakat és a vad csirkéket, és a madarak a biztonság érdekében értékelni fogják a közeli cserjés burkolatot vagy ecsethalmot is.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Azoknak a madaraknak, akik igazi, vad vörös dzsungel madarakat szeretnének felvenni életlistájukra, fel kell keresniük a madár őshonos területét, viszonylag zavartalan erdős vagy erdőszéli élőhelyekkel. Az ismerős csirkaszerű hívások meghallgatása segíthet megtalálni ezeket a madarakat, és bár a vörös dzsungelmadár óvatos madár, könnyen észlelhetők azokon a területeken, ahol megbízható táplálék és víz áll rendelkezésre. A vörös dzsungelmadarakat a legkönnyebb kora reggel észrevenni, amikor a hímek hangosabbak, és az egész nyáj fokozottan táplálkozik.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Sok ismerős madár van a Phasianidae madárcsaládban, és ha többet megtudunk a népszerű házi baromfi vadon élő társairól, minden betérő jobban betekinthet ezekbe a csodálatos madarakba. A vörös dzsungel madarakhoz szorosan kapcsolódó fajok a következők:

  • Vad pulyka
  • Kaliforniai fürj
  • Chukar

Látogassa meg a többi vadon élő madár profilunkat, hogy még többet megtudjon kedvenc fajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
  • Vadon élő madárfajok

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    19 + = 20