Press "Enter" to skip to content

Vöröskereszt

Vöröskereszt

A vörös kereszthalásznak legalább 8-9 kifejezetten elismert alfaja van, és a további kutatások sokkal több egyedi fajt jelezhetnek. Jelentős különbségeket mutatnak a számla méretében, a dalban, a tartományban, a fa preferenciáiban és a méretben, és lehetséges, hogy ezt a madarat egy napon több különböző fajra osztják. Ha ez megtörténik, a Fringillidae madárcsalád számos új tagot szerez, és a madárászok több fajt is felvehetnek életlistájukra, esetleg anélkül, hogy új madarakat látnának a területen. Ismerje meg a vörös keresztezőt, más néven közönséges keresztezőt, ezzel az informatív adatlappal.

Gyors tények

  • Tudományos név : Loxia curvirostra
  • Közönséges név : Vöröskereszt, Közönséges keresztenye, Kereszthal
  • Élettartam : 8-10 év
  • Méret : 5,5-7,5 hüvelyk
  • Súly : 1,4 uncia
  • Szárnyfesztáv : 10-11 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Vöröskeresztes azonosító

Ezek a nagy pintyek zömök testalkatúak, és arányosan nagy fejük van, vastag nyakkal. A hímek téglavörösek vagy vörös-narancssárgák, szürkés mosással a lórészeken és a fülnyílásokon, és néhány szürke megjelenhet az oldalakon. A szárnyak feketék, a rovátkolt farok fekete-barna. Az alsó farkuk fehéres-szürke színűek, sötét csíkokkal vagy foltosak.

A nőstények olíva-sárga színűek, halványabb vagy fehéres színű torokkal és világosabb sárga farokkal. Mindkét nemnél a szemek feketék, a lábak és a lábak feketésszürkék.

A fiatalkorúak barnásak és csíkosak fent és lent is, bár a csíkok erősebbnek tűnhetnek a halvány fehéres vagy barnás aljzaton. A fiatal madarak gyakran két vékony szárnyrudat mutatnak, de ezek gyorsan elkophatnak, és nem feltétlenül észrevehetők. A számláik eleinte egyenesek, de 4-5 hetes korukban kezdik kifejleszteni a jellegzetes keresztezési formát. Érettségük során a fiatalkorúak hasonlítanak a felnőtt nőstényekre, és a fiatal hímek tollazatán a sárga és a vörös foltos keveréke alakul ki, miközben tovább érnek.

A piros keresztezők gyakran hívnak repülés közben, kellemes csicsergő hangokkal. Jellemző daluk a 3-4-2 vagy 4-4-2 szótagból álló, csilingelő, csicsergő sorozat, a hangmagasság, a távolság és a hangminőség kissé változik a sorozat minden részével.

Vöröskeresztes élőhely és elterjedés

Ezek a vaskos pintyek otthon tűlevelű vagy vegyes erdőkben találhatók. Elterjedtek Észak -Amerikában, Európában és Ázsiában. Ezek a madarak egész évben Kanada boreális erdőinek lakói, Dél-Alaszkától keletre Newfoundlandig és Labradorig, észak-amerikai elterjedésük pedig déli irányban, a Sziklás-hegység nyugati részén és Mexikó középső részén át Hondurasig terjed.

A vörös keresztenyék hasonló szélességi körökön és hasonló élőhelyeken találhatók egész Európában és Ázsiában, beleértve Skandináviát, Spanyolországot, Törökországot és Indiát is, bár a déli területeken élő populációik törékenyebbek és elszigeteltebbek.

Migrációs minta

A vörös kereszteződések általában nem vándorolnak, és jellemző tartományuk nagy részét egész évben elfoglalják. Nagyon nomádok lehetnek, mivel a leggazdagabb kúpnövényeket keresik. Ha ezek a szezonális termények szegények, a kereszteződések zavaróak lehetnek, és a vártnál jóval délebbre nagy számban láthatók. Még széles körben elterjedt zavarás nélkül is valószínű, hogy télen néhány csavargó észlelést rögzítenek várható tartományuktól délre.

A nyári szaporodási időszakban ezek a pintyek elterjedtek Szibériában, télen pedig néhány ázsiai populáció Japánba és Északkelet -Kínába vándorol. Hasonlóképpen, néhány téli populáció Észak -Amerikában elterjedt az Egyesült Államokban, bár nincsenek az ország délkeleti részén és Texas déli részén.

Viselkedés

Ezeket a madarakat általában párban vagy kis állományokban látják, és aktívak és energikusak. Ezek a keresztezők meglátogatják a sós nyalókat, és télen gyakran a vidéki utak szélén láthatók, ahol sót vagy szemcsét gyűjthetnek.

Diéta és etetés

Ezek a pintyek nagyevő étrendűek, és többnyire magokat esznek. A fák rügyei és bogyói is étrendjük kis részét képezik, és a költési időszakban több rovart és hernyót esznek, hogy nélkülözhetetlen fehérjét biztosítsanak a növekvő csibéknek.

Tápláláskor a vörös keresztező fürge és akrobatikus, fenyőtobozon mászik vagy fejjel lefelé lóg, miközben a lábát és a számlát is használja. Kúpba ékelik a számlát, hogy a kúp mérlegét szétfeszítsék, és nyelvükkel a magokat a szájukba söpörik.

Fészkelés

Ezek monogám madarak. A nőstény vaskos, csésze alakú fészket épít gallyak, fű és kéreg felhasználásával, a csészét finomabb füvekkel, mohával és szőrrel bélelve. A fészek 6-40 láb magasan helyezkedik el a talaj felett, fenyőtűhalomba rejtve, jó messze a fa törzsétől.

Mivel a vörös keresztezés a gazdag táplálékforrásoktól függ, hogy táplálja a fiatalokat, már január végén vagy február elején elkezdhetik a tenyésztést, amikor a kúpnövények érnek.

Tojás és fiatal

Az ovális tojások halvány fehéresek vagy nagyon világoskék vagy zöldek, finom vonalakkal vagy barna vagy lila árnyalatokkal vannak megjelölve. A jelölések általában a tojás nagyobb végén koncentrálódnak.

A nőstény 12-18 napig inkubálja a tojásokat, ezalatt a hím hozza neki az ételt. A fiókák kikelése után a hím több napig eteti a nőstényt, míg a csibék nagyon fiatalok és sérülékenyek, de ahogy nőnek, mindkét szülő táplálékot táplál a fészekaljak számára. Egy fiasításban 2-5 tojás található, és egy párosított pár évente 1-2 fiasítást nevelhet.

Vöröskeresztes Védelem

Bár ezeket a madarakat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, veszélyeztetik őket az élőhelyek elvesztése olyan területeken, ahol a fakitermelés és a fejlődés csökkenti a tűlevelű erdőket. Egyes régiókban elveszítik az élelmiszer -ellátást a bevezetett mókusoknak.

A legnagyobb aggodalomra ad okot, hogy ha ezeket a madarakat különböző fajokra osztják, akkor a korlátozott hatótávolságú vagy pontos élőhelyigényű kereszttűzeket azonnal veszélyeztetettnek vagy veszélyeztetettnek lehet tekinteni, és előfordulhat, hogy nincsenek megfelelő védintézkedések. Emiatt kritikus fontosságú annak biztosítása, hogy ezek a madarak védetté váljanak minden területükön.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek a pintyek kíváncsiak lehetnek az emberekre, és felkeresik az etetőállomásokat, ahol fekete olajos napraforgómag kapható. Erőteljes számláik révén könnyen képesek nagyobb csíkos napraforgómagokra is törni.

Az örökzöld fák ültetése az udvarra szintén elősegíti ezen madarak vonzását. A fenyő, a lucfenyő, a szegfű és a fenyő kúptartó fajtái különösen vonzóak a vörös keresztezők számára.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Mivel nomádok lehetnek, és tevékenységüket oda irányítják át, ahol a legtöbb élelmiszerforrás található, a vörös keresztezőket néha nehéz megtalálni. A tűlevelű erdők meglátogatása, gazdag vetőmag-kúp terméssel, a legjobb megoldás ezeknek a madaraknak a megtalálásához, és figyeljen arra, hogy az ágai között több keresztező lóg az étkezés közben. Ezek a pintyek időnként előfordulhatnak a megfelelő fákkal rendelkező külvárosi területeken, például nagy parkokban vagy temetőkben.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Sok Fringillidae madár van, amelyek szoros rokonságban állnak a vörös keresztezőkkel, amelyek mindegyike szórakoztató madár lehet, hogy többet megtudjon, beleértve az eufóniákat, a grosbeakot, a rózsabimbót, a süllőt és sok hawaii madarat. Ismerős madarak, akik közeli rokonai a vörös keresztezőknek:

  • House Finch
  • Lila pinty

A Fringillidae családon kívül sok más lenyűgöző madár is található , ezért feltétlenül nézze meg részletes madárprofil -adatlapjainkat, hogy többet megtudjon kedvenc fajairól.

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    61 − = 56