Press "Enter" to skip to content

Vörösmellű csemete

Vörösmellű csemete

A közepes méretű harkály, a vörös mellű csemete korábban ugyanolyan fajnak számított, mint a sárgahasú és a vörös napszemű csemete, de mindezeket a madarakat a Picidae madárcsalád különböző fajaira osztották . Annak ismerete, hogy mi teszi egyedivé mindegyiket, nagyszerű módja annak, hogy a madárászok többet megtudjanak ezekről a színes harkályokról, és ez a vörös mellű szappanosról szóló adatlap nagyszerű módja annak, hogy felfedezze ezt a merész és gyönyörű nyugati harkályt.

Gyors tények

  • Tudományos név : Sphyrapicus ruber
  • Általános név : Vörösmellű csemete, Vörösmellű harkály
  • Élettartam : 2-3 év
  • Méret : 8-9 hüvelyk
  • Súly : 1,4-2,4 uncia
  • Szárnyfesztáv : 16-18 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Vörösmellű csempeazonosítás

Ez a madár egyenes testtartása, merev farka, vastag fekete cölöpje és összességében könnyedén azonosítja harkályként. A madaraknak azonban alaposabban meg kell vizsgálniuk a speciális terepi jeleket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy vörös mellű szappant látnak.

A nemek hasonlóak, élénkpiros kapucnival, amely a torokig és a felső mellig terjed. A számla alján lévő fehér vagy barnás folt néhány madár bajuszos megjelenéséig terjedhet, de ez nagyon változó. A fekete hátsó részen közepén kis bársonyos-sárga foltok, a fekete szárnyakon pedig merész, fehér, perjelszerű folt található a szélén. A far fehér, a hasa sárga vagy fehéres-sárga, finom fekete csíkokkal. A hónaljfedők fehérek, fekete csíkokkal. A villás farok fekete külső tollakkal és fehér belső tollakkal fekete korlátdal rendelkezik. Az alsó has szürkés vagy sárgás lehet.

A színintenzitás különböző populációk és alfajok között változhat, és a déli alfajok jellemzően több fehéret mutatnak, mint az északi madarak, különösen a háton. A fiatalkorúak összességében sokkal barnásabbak, az arcukon és a mellükön sötétvörös vagy vörösbarna mosás látható. A fehér bajusz kifejezettebb az éretlen harkályokon.

Ezek a harkályok általában hallgatnak, kivéve, ha udvarló társak. A tipikus hívás egy éles, elhúzott nyavalya, amely átszúrható minőségű lehet. A dobolási minta általában viszonylag lassú, kissé gyorsabb ütemekkel az elején, és szabálytalan átfogó mintázat, amely a vége felé egy- és kettős ütéseket is tartalmaz.

Vörösmellű csemete élőhely és elterjedés

Ezek a harkályok a viszonylag nedves erdőket részesítik előnyben, tűlevelű vagy vegyes tűlevelű és lombos fákkal, különösen nyárfákkal, ponderosa fenyőkkel, lucfenyőkkel és szegélyekkel. A vörösmellű csemete egész évben megtalálható a Csendes-óceán partjainál, Dél-Alaszkától a Brit-Kolumbia és a Vancouver-sziget partvidékén át, valamint délen Washington és Oregon nyugati részén, valamint Észak-Kaliforniában.

A váratlan észleléseket ritkán rögzítik sokkal messzebb a szárazföld belsejében, mint a madár várható hatótávolsága, beleértve a keleti részeket, egészen Texasig.

Migrációs minta

Bár ezek közül a harkályok közül nem mindegyik vándorol, a hegyvidéki populációk általában közepes vagy alacsony szintben maradnak, és magasságban vándorolnak, hogy elkerüljék a legzordabb északi téli időjárást, annak ellenére, hogy egész évben ugyanazon a tartományon belül maradnak. A nem hegyvidéki populációkban ezek a harkályok kissé északra, és lényegesen több szárazföldre kiterjeszthetik nyári tenyészterületüket Brit-Kolumbiában. Télen ezek a harkályok délebbre költöznek Dél -Nevadába, Arizona délnyugati részébe és Észak -Bajára.

Viselkedés

Ezek a harkályok általában magányosak, vagy párban is megtalálhatók a tenyészidőszakban. Repülés közben gyors szárnyütéseket váltanak rövid siklásokkal, repülési útjukat hullámszerű fel-le, fel-le mintázattal látják el, amely a legtöbb harkályra jellemző.

Diéta és etetés

A vörösmellű csemete általában nyálkafélék, és elsősorban nedvet és nektárt esznek, bár fehérjéket tartalmazó rovarokat is tartalmaznak étrendjükben. Gyümölcsöt és bogyót is fogyasztanak, különösen késő ősszel, amikor a rovarok és nedvek nem olyan bőségesek. Ezek a harkályok különféle takarmányozási technikákat alkalmaznak, beleértve a szondázást, a leszedést, a kéreg leválasztását a nedvek áramlásának ösztönzése érdekében, és egyenletes lyukak fúrását, amelyekben újra meglátogathatják a nedveket és a rovarokat. Különböző madarak is meglátogatják ezeket a nedves kutakat, beleértve a kolibreket, a rovarokat és más harkályfajokat.

Fészkelés

Ezek a harkályok monogámok, és általában vagy egyedül, vagy kis telepekben fészkelnek. Üregesen fészkelő madarak, és a hím partner feltárja az üreget, általában 15-100 méter magasan a talaj felett 1,5 hüvelykes bejárati lyukkal. Fészkelőanyagot általában nem használnak, de néhány fadarab maradhat a fészkelő üregben a feltárás után.

Tojás és fiatal

A tojás sima, matt fehér, lehet ovális vagy elliptikus. Mindegyik fióka 4-7 tojást tartalmaz, és mindkét szülő 12-13 napig osztozik az inkubációs feladatokban, bár a férfi vagy női szülő inkubációs idejének pontos arányát nem vizsgálták jól. A fiókák kikelése után mindkét szülő 25-29 napig eteti őket, és miután a fiatal madarak elhagyják a fészket, a szülők továbbra is útmutatást nyújtanak, miközben a fiatal harkályok megtanulják saját nedvkútjaikat fúrni és más táplálékforrásokat fedeznek fel. Évente csak egy fiasítást nevelnek fel.

Ezek a harkályok könnyen hibridizálódnak a vörös szappanos és a sárga hasú csemetefélékkel. Ez megnehezítheti a fajok azonosítását, mivel az utódok bizonytalan vagy homályos színeket és jelzéseket mutathatnak mindkét szülőtől.

Vörösmellű csemetevédelem

Noha ezeket a harkályokat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, történelmileg gyümölcsös kártevőként üldözték őket, mivel a gyakori nedves kútfúrás végül elpusztíthatja a termő fákat, vagy más módon csökkentheti a fák termelékenységét és termését. A vörösmellű csemete ma már védett az ilyen üldöztetésektől, de a fakitermelés és a gödör (elhalt fa) eltávolítása továbbra is fenyegetést jelent teljes népességükre nézve. A csigák és más fészkelőhelyek megőrzése elengedhetetlen e madarak védelme és a populáció növekedésének elősegítése érdekében.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek a harkályok meglátogathatják az udvarokat és a kerteket, ahol nagy nedűadagolók állnak rendelkezésre, valamint a gabonatáplálókat vagy a gyümölcsfákat. Az érett fák és csigák is vonzhatják a vörös mellű csemetéket. A bogyós bokrok ültetése egy másik módja annak, hogy gyümölcsöt nyújtson ezeknek a madaraknak, és segítheti őket az udvaron, és a madárászok más lépéseket is tehetnek a harkályok vonzása érdekében.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A harkályt nehéz megtalálni a terepen, de a fák kicsi, egyenletesen elhelyezett lyukak keresése riaszthatja a madarakat, hogy a vörösmellű csemete aktív a területen. Figyelje, hogy a madarak újra meglátogatják -e ugyanazokat a fákat, és hallgassa meg dobolásukat tavasz végén és nyár elején, hogy segítsenek megtalálni ezeket a harkályokat.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A Picidae családban sok más harkály is megtalálható , akik a madárkedvelők kedvencei, és további harkálytények megismerése nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük mindazt, ami egyedi és érdekes ezekben a madarakban. Ne hagyja ki a vörös mellű csemete más közeli hozzátartozóit, beleértve:

  • Sárgahasú szappan
  • Létrával megtámasztott harkály
  • Halmozott harkály

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    + 87 = 89