Press "Enter" to skip to content

Amerikai flamingó

Amerikai flamingó

Az egyetlen flamingófaj, amely természetesen megjelenik Észak -Amerikában, az amerikai flamingót időnként a nagyobb flamingó alfajának tekintik, és mindkét madár a Phoenicopteridae madárcsalád tagja. Az azonosítás során összetéveszthetetlen, ez az egyik legkülönlegesebb madár a karibi térségben, és az egyik legkedveltebb madárászok és nem madárászok körében. Ebben az informatív tájékoztatóban többet megtudhat ezekről az egyedülálló gázlómadarakról.

Gyors tények

  • Tudományos név : Phoenicopterus ruber
  • Általános név : Amerikai Flamingo, Karibi Flamingo, Nagy Flamingo, Fillymingo
  • Élettartam : 40 év
  • Méret : 35-50 hüvelyk
  • Súly : 4,9-6,2 kg
  • Szárnyfesztáv : 50 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Amerikai flamingó azonosítás

Minden flamingót azonnal fel lehet ismerni rózsaszín színükkel, gólyaszerű lábukkal, hosszú nyakukkal és nagy számláikkal. Mivel azonban különböző flamingófajok hasonlítanak egymásra, fontos felismerni az amerikai flamingót jellemző különböző mezőjeleket. Ez különösen fontos azokon a területeken, ahol a flamingók kiszabadulhatnak a fogságból, és összetéveszthetők az őslakosokkal.

A nemek hasonlóak az általános rózsaszín vagy rózsaszín-narancssárga tollazattal, a farkon, a mellkason, a nyakon és a fejen a legerősebb színnel. A hát és az alsó rész halványabbnak tűnhet, akár fehérnek is. A színek általános erőssége jelentősen változhat a madár étrendjétől, egészségi állapotától és érettségétől függően. Az elsődleges és másodlagos tollak feketék, de általában láthatatlanok, kivéve a repülés során. A szemek sárgák, a lábak és a lábak halványak vagy szürkék, az ízületek sötétebb rózsaszínűek. A számla halvány fehéres vagy rózsaszín, fekete heggyel és vastag, erős lefelé mutató "törési" görbével.

A fiatalkorúakat kezdetben bolyhos, szürke pehely borítja, de éréskor fokozatosan kifejlődik a felnőtt színe. A nagyon fiatal madarak kisebb, egyenesebb számlákkal és rövidebb nyakkal rendelkeznek.

Az amerikai flamingóknak nincs daluk, de különféle reszelős dudálási hívásokat használnak, amelyek meglehetősen hangosak és hangosak lehetnek nagy állományokban, beleértve repülés közben is. A hívások sebessége és tempója a madár izgatottságától függően változhat, és etetés vagy udvarlás közben halkabb, kevésbé sürgős dudálás gyakori.

Amerikai flamingó élőhelye és elterjedése

Ezek a flamingók gyakoriak az egész Karib -térségben, különösen a Bahamákon és Kubában, valamint Mexikó, a Yucatan és Közép -Amerika karibi partvidékén. Néhány populáció Dél -Amerika északi partja mentén, Brazília északi részén is megtalálható, és a Galapagos -szigeteken is van populáció. Az amerikai flamingók nagy, nyitott, sekély tavakban, tavakban, lagúnákban és sártáblákban találhatók, gyakran sós vagy sós vízzel. Rendszeresen jelentenek kóbor észleléseket a Karib -tenger melletti partok mentén, többek között Texasban és Floridában. Ezeknek a megfigyeléseknek egy része azonban inkább a fogságból megszökött madarak lehetnek, mint a vad amerikai flamingók, ezért nem számítanak hivatalos életlistákra vagy fajszámlálási rekordokra.

Migrációs minta

Az amerikai flamingók általában nem vándorolnak, bár nomádok lehetnek, mivel a vízszint és az élelmiszerforrások változnak. Ellenkező esetben a madarak ugyanabban a tartományban és megfelelő élőhelyeken maradnak, mint előre láthatóan.

Viselkedés

Ezek a madarak viszonylag félénkek az emberekkel szemben, de társaságkedvelők, és közepes vagy nagy állományokba gyűlnek. Erős, de ritka úszók, és sokkal gyakrabban látnak gázolni vagy állni, mint úszni. Nyugalomban nyugodt S alakban tartják a nyakukat, és egy lábon egyensúlyozhatnak, időnként lábat váltva. Repülés közben hosszú lábaik a testük mögött húzódnak, nyakuk pedig egyenesen elöl, így egyértelmű légprofilt kapnak.

Diéta és etetés

Az amerikai flamingók gázlás közben táplálkoznak, görbe számláikat fejjel lefelé tartva kiszűrik a vízből az apró organizmusokat és algákat, sőt időnként egész fejüket is elmerítik. Ezek mindenevő madarak, amelyek a számláik szűrőjétől függetlenül megeszik, beleértve az algákat és más vízi növényeket, valamint a planktont, rovarokat, halakat és rákféléket.

Fészkelés

Az amerikai flamingók monogám madarak és gyarmati fészkelők, és nem ritka, hogy különböző flamingópárok fészkei csak néhány méterre vannak egymástól. Ezek a madarak összehangolt mozdulatok révén választanak társakat, beleértve a gyaloglást, a fejmozgást, a fordulást és a hívást. A fészek, amelyet mindkét partner épített, egy felemelt, kúp alakú halom, amelyet általában sárból építettek, bár a Galapagos-szigeteken élő flamingók köveket és kavicsokat használnak fészkelő halmaik építéséhez. A halom akár 18-20 hüvelyk magas is lehet, középen mélyedéssel rendelkezik, hogy biztonságosan tartsa a tojást.

Tojás és fiatal

Évente csak egy krétafehér tojást raknak párosított flamingó -páronként. Mindkét szülő 28-32 napig inkubálja a fészket, és a kikelés után 3-12 napig etetik csibéjével a növényi tejet, amíg nem csatlakozik a közelmúltban más, nemrég kikelt fiókák csoportjához. A fiatal madarak körülbelül 75 napig maradnak abban a fiatalkori kolóniában az első repülésükig.

Megőrzés

Az 1950 -es években ezeket a madarakat súlyosan fenyegette, kevesebb, mint 25 000 -en maradtak vadonban, nagyrészt az orvvadászat és számos fenyegetés miatt. Az egyik legszokatlanabb fenyegetés a flamingótollak női kalapokhoz való használata és más módon történt, ami nagy vadászathoz és orvvadászathoz vezetett mindaddig, amíg a vándormadárról szóló törvény meg nem született, és az ilyen kereskedelmet illegálisnak nem tekintették.

Szerencsére számuk az utóbbi évtizedekben visszatért, és bár ezeket a madarakat már nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, mégis veszélyeztetettek a különböző veszélyekkel szemben. A ragadozók vagy a természeti katasztrófák gyorsan megtizedelhetik az egész állományt, és egy év alatt elpusztíthatják az állomány tenyészpotenciálját, ha a fészkeket elpusztítják. A horgászzsinór gubancai, a horgászfelszerelések ólommérgezése és a vízi utak szennyeződése más súlyos veszélyeket jelentenek. Előfordulhat, hogy az amerikai flamingókat továbbra is orvvadászat vagy üldöztetés érheti.

Tippek háztáji madaraknak

Annak ellenére, hogy elterjedtek a rózsaszín műanyag gyep flamingók, ezek nem háztáji madarak. Elengedhetetlen, hogy megőrizzék a lúgos vagy sós tavakat, amelyeket előnyben részesítenek, hogy megfelelő táptalajt biztosítsanak. A madaraknak tartaniuk kell a távolságot az általuk látott amerikai flamingóktól, nehogy a madarak stresszt okozzanak, ami arra kényszerítheti őket, hogy elköltözzenek.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Az amerikai flamingók legjobb kilátása érdekében a madárászok fontolóra vehetik egy madárház, állatkert vagy tengeri park felkeresését, amely ezen színes madarak nyájának ad otthont. Míg a fogságban tartott madarak általában nem számítanak életlistára, ideálisak lehetnek megfigyelésre és ezeknek a szokatlan és népszerű madaraknak a megismerésére. A terepen a legutóbbi megfigyelések jelentéseinek ellenőrzése a madárászokat a flamingó -populációkról ismert területekre vezetheti, vagy ha a megfelelő régiókban felvesz egy útmutatót, segíthet a madárászoknak vad amerikai flamingókat látni.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Azoknak a madaraknak, akik többet szeretnének megtudni a különböző flamingókról, tanulmányozniuk kell az összes flamingófajt, beleértve a trópusi gázlókkal kapcsolatos sok szórakoztató tényt is. Egyéb nagy, egyedi gázlómadarak, amelyek rokonok a flamingókkal, a következők:

  • Fa gólya

Feltétlenül nézze meg az összes különböző madárprofilt, hogy többet megtudjon kedvenc fajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    14 + = 15