Press "Enter" to skip to content

Címeres Barbet

A tarajos barbet véletlenszerű, vegyes tollazatú színe és részben habkultúrája miatt a "gyümölcssaláta" becenevet kapta, bár ezek a madarak sokkal többet esznek, mint a gyümölcsök. A Lybiidae madárcsalád tagjai, jellegzetes és gyakori barbecet, nagyszerű madarak minden látnivaló számára, akik a dél -afrikai területükre látogatnak. Ha még több címeres barbet tényt fedez fel, még izgatottabbá teheti ezt az egyedülálló madarat, és szívesen felveszi az életlistájára.

Gyors tények

  • Tudományos név : Trachyphonus vaillantii
  • Általános név : Crested Barbet, Levaillant’s Barbet, Gyümölcssaláta madár
  • Élettartam : 8-10 év
  • Mérete : 9-10 hüvelyk
  • Súly : 2,4-2,5 uncia
  • Szárnyfesztáv : 13-15 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Czímeres Barbet azonosítás

Ennek a madárnak a merész, kontrasztos színei nagyszerű utalások a személyazonosságára, de a madárászok jobban meg akarják tanulmányozni a tarajos barbettot, hogy magabiztosan érezzék magukat minden látott madár iránt. A nagy, vaskos számla halvány zöldessárga, szürkés-fekete hegyével. Tollazatát tekintve a hímek és a nőstények hasonlóak, vörös és sárga foltos fejjel, valamint homályos szürke-fekete ponttal mindkét arcán. A pikkelyek fekete vagy sötétszürke színűek, míg a torok sima, jelöletlen sárga vagy apró, halvány vörös foltot mutathat. A köpeny, a szárnyak és a vastag mellszalag fekete, és fehér félholdak vagy pontok vannak megjelölve. Az alsó hát sárga, piros felső farokfedőkkel, fekete farokkal, fehér sávokkal és fehér farokheggyel. Az alsó rész sárga, a mellén vörös csíkok láthatók. A bozontos címer fekete. A szemek sötétek, a lábak és a lábak szürke színűek.

A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőttekhez, de összességükben barnásabbak. A fiatalabb madarak emellett sokkal kevesebb fehéret tartalmaznak a mellszalagban, és a címer rövidebb.

A tarajos barbettek nagyon hangos madarak, éles, gyors, doboláshoz hasonló dallal, amely egyszerre több percig is eltarthat. A hangok tempója végig egyenletes, és a hangmagasság csak kismértékben változik egy dal során. A zúgó és csipkelődő variációk szintén a vokális repertoárjuk részét képezik.

Czímes rúd élőhelye és elterjedése

Ezek a grillezők inkább a nyílt erdős területeket kedvelik, vagy a szavannát bozótos növényzettel cserélik, és a medrek mentén és a hasonló part menti folyosókon is előfordulnak. Gyakran előfordulnak külvárosi területeken, kertekben és gyümölcsösökben is.

A tarajos borbély egész évben terjed ki Afrika déli részén, Angolától és Zambiától délre, Botswana keleti részén, Mozambik nyugati részén és Dél-Afrikában.

Migrációs minta

Ezek a madarak általában nem vándorolnak, bár szélsőséges aszály idején nomádabbá válhatnak, amikor a legjobb vízforrásokat keresik. Az aszályos időszakokban mozgásuk nagyon ingatag lehet, és olyan váratlan helyeken is megfigyelhetők, ahol hirtelen víz áll rendelkezésre.

Viselkedés

A tarajos barbets nagyon területi és agresszív lehet, különösen a költési időszakban. El fogják kergetni más madarakat a fészkelőhelyektől, sőt zaklatni és támadni fogják az emlősöket és a hüllőket. Ezek a madarak általában magányosak vagy párban láthatók, és inkább a talajon, vagy alacsony növényzetben táplálkoznak. A földön ugráló sétát tesznek, de ügyetlenek a repülés során, és általában csak rövid távolságokat repülnek.

Diéta és etetés

Összességében mindenevő madarakról van szó, de a tarajos grillezők nagyon sok gyümölcsöt esznek, beleértve a füge és a sakál bogyóit is. A gyümölcs megemésztése után visszavágják a magokat, ami sok területen segít a növényzet elterjedésében és az élőhely helyreállításában. A rendszeresen fogyasztott egyéb élelmiszerek közé tartoznak a rovarok, a tojás, a csigák, sőt a fiatal madarak és keltetők is. A tarajos kefék nagyon éberek az etetéskor, éberek maradnak, és mindenfelé fürkészve figyelik a ragadozókat és a betolakodókat.

Fészkelés

Ezek monogám madarak. Egy párosított pár együtt fog ásni egy üreges fészket egy korhadt fába, általában a bejáratot az ág alsó oldalán helyezve el menedékként. A bejárat egy rövid alagúthoz vezet, amely a fészkelőüregbe nyílik, ahol 1-5 tojást raknak le. Bizonyos esetekben a tarajos szúnyogok termeszhalmokban fészkelnek, vagy más üregben fészkelő madarak fészkeit bitorolják.

Tojás és fiatal

A nőstény szülő 13-17 napig inkubálja a tojásokat, majd a tehetetlen fiatal kikelés után mindkét szülő 27-30 napig eteti őket. A fészekrakás időszakában a szülők a bejárati lyuk nagyításán is dolgoznak, és rendszeresen eltávolítják a székletet, hogy a fészek kevésbé nyilvánvaló legyen a ragadozók számára. Ezek a madarak egész évben szaporodhatnak, ha a körülmények megfelelőek, és évente egy-öt fiasítást lehet nevelni.

A tarajos barbeceten időnként különféle mézesmadár -fajok fészkelő parazita tojásai találhatók.

Czímes borbélyvédelem

Bár ezeket a madarakat szívesen látják a háztáji kertekben, mert sok csigát esznek, nem mindig olyan szívesen fogadják őket olyan ültetvényeken, ahol a gyümölcs utáni vágyuk súlyosan károsíthatja a termést. Emiatt a tarajos barbette -kat időnként üldözik, és ezeket a madarakat is veszélyezteti az orvvadászat a kedvtelésből tartott állatok kereskedelme érdekében. E fenyegetések és a fokozatosan csökkenő teljes népesség ellenére azonban a tarajos barbett még nem tekinthető fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek a madarak készséggel keresik fel a madárbarát udvarokat és kerteket a tartományukban. Az elhullott fák megőrzése vagy nagy madárházak vagy fészekrakók telepítése vonzhatja a tarajos barbette -kat, és megfelelő ételek, például guava, füge vagy bogyós bokrok ültetése is bőséges táplálékforrásokkal ösztönözheti őket a látogatásra. Sok külvárosi területen szívélyesen üdvözlik ezeket a madarakat, mert sok csigát esznek, és kiváló kerti kártevőirtást biztosítanak növényvédő szerek vagy vegyszeres kezelés nélkül.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A tarajos grillezők viszonylag gyakoriak körükben, mindaddig, amíg bőséges az élelmiszer- és vízkészlet. A természetközpontok meglátogatása dedikált etetőállomásokkal és nagy madárházakkal segíthet a jó látásban, és ezek a madarak parkokban és gyümölcsösökben is jelen lehetnek. Vigyázzon színes tollazatukra, és hallgassa meg éles hívásaikat, amelyek segítenek megtalálni a tarajos barbeceteket.

Fedezzen fel további madarakat ebben a családban

A Lybiidae madárcsalád több mint 50 afrikai barbette fajt tartalmaz, amelyek mindegyike a Szaharától délre eső Afrikában található. Színes és változatos fajok, és az ismertebb madarak közé tartoznak:

  • Halmozott harkály
  • Baltimore Oriole
  • Lazuli Sárkány

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    65 + = 74