Press "Enter" to skip to content

Cooper sólyma

Cooper sólyma

A Cooper sólyma és közeli rokonai, az Accipiter unokatestvére, az éles szárú sólyom az egyik legnehezebben felismerhető ragadozó madár. Gyors és mozgékony ez a raptor ravasz ragadozó, amely nemcsak erdős területeken, hanem udvarokban és külvárosi területeken is megtalálható. Mivel az Accipitridae madárcsaládnak ez a tagja annyira elterjedt, a madárászoknak meg kell tanulniuk helyesen azonosítani, hogy könnyen felismerjék, és ez a tájékoztató mindent tartalmaz, amire egy madárnak szüksége van.

Gyors tények

  • Tudományos név : Accipiter cooperii
  • Általános név : Cooper sólyma, Kék Darter, Csirke Sólyom, Kékfarkú Sólyom
  • Élettartam : 10-12 év
  • Méret : 14-20 hüvelyk
  • Súly : 16-20 uncia
  • Szárnyfesztáv : 25-35 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Cooper Hawk azonosítása

Mivel Cooper sólymai és éles szárú sólymai annyira hasonlítanak egymásra, fontos, hogy a madárászok gyorsan felismerjék azokat a kulcsmezőket, amelyek elválaszthatják ezeket a fajokat. Ha már ismeri, mi teszi Cooper sólymait egyedivé, könnyebb megkülönböztetni a kétféle ragadozót. A sötét, kampós számla sárga agyat mutat, ezeknek a ragadozóknak széles, lekerekített szárnya és kivételesen hosszú farka van. A hímek és a nők hasonlítanak, de a nőstények nagyobbak, mint a hímek.

A fej kék-szürke, sötétebb sapkával, amely jelentősen ellentétben áll a halványabb tarkóval. A szárnyak és a hát kékesszürke. A mellkas és a has fehér, súlyos fodros vagy barna csíkokkal vagy csíkokkal, amelyek világosabbak a lábak felé. A hosszú farok vastag rudakkal és kiemelkedő fehér heggyel rendelkezik, bár a hegy gyorsan elkophat, és előfordulhat, hogy nem látható azonnal. A hónaljfedők fehérek, a lábak sárgák és a szemek vörösek.

A fiatalkorú madarak hasonlítanak a felnőttekre, de halványabb sárga vagy vörös-narancssárga szemük van, amelyek érésük során fokozatosan sötétednek. A fiatalkorú madaraknál cseppszerű barna, függőleges csíkok is vannak a mellén, nem pedig a korlátozó minta.

A ragadozó madarak jellemzően nem hangosak, de Cooper sólymai gyors, éles „keh-keh-keh-keh-keh-keh” hívást fognak használni riasztva vagy agresszív módon, valamint magas hangú sípot, amikor fenyegetés vagy baj van.

Cooper Hawk vs. Sharp-Shinned Hawk

Ez a két szakember közel azonosnak tűnhet, és a madarászoknak éles szemre van szükségük ahhoz, hogy megkülönböztessék őket. Cooper sólymai általában nagyobbak, mint az éles szárú sólymok, és inkább hordó alakúak, míg az éles szárú sólymok szélesebb vállakkal és keskenyebb csípővel rendelkeznek. Cooper sólymainak sötétebb sapkája kulcsfontosságú terepi jel e két madár megkülönböztetésére, és a lábaik vastagabbak. A Cooper sólymai általában nagyobb zsákmányt is ejtenek, mint az élesszőrű sólymok, így a madárliszt azonosítása jó tipp lehet arra, hogy melyik fajról van szó.

Hogyan lehet megkülönböztetni Cooper és a Sharp Shinned Hawks apartot

Cooper Hawk élőhelye és elterjedése

Cooper sólymai gyakoriak az Egyesült Államokban, Mexikóban és Dél -Kanadában. Általában erdős élőhelyeken találhatók, beleértve a hegyvidéki régiókat is, bár a nagyon sűrű, vastag erdőket kerülik, mert ezeknek a nagyobb madaraknak nincs annyi mozgásterük. Ezek a madarak akár a városi és külvárosi régiók nyílt erdős területeihez is alkalmazkodhatnak, például temetőkhöz, parkokhoz és golfpályákhoz.

Migrációs minta

Az északi Cooper sólyompopulációi Északkeleten, Michiganben, Wisconsinban, Minnesotában, Dakotasban és Dél -Kanadában szezonálisan vándorolhatnak a rendelkezésre álló élelmiszerektől függően. Sok Cooper sólyma azonban nem vándorol, hanem egész évben változatlan tartományban marad.

Viselkedés

Cooper sólymai területi madarak, amelyek agresszívak lehetnek más ragadozókkal, különösen az élesszárú sólymokkal szemben. Különösen agresszívek a fészkelőhelyek közelében, és még a túl közel közeledő emberekre is merülni fognak. Ezeknek a madaraknak hosszú farka és rövid szárnya kiváló manőverezhetőséget biztosít az erdőkben.

Diéta és etetés

Cooper sólymai húsevő ragadozók, és különféle állatokra vadásznak. A tipikus Cooper sólyomzsákmányai közé tartozhatnak kis és közepes méretű madarak, például pintyek, énekesmadarak, seregélyek, fürjek, galambok és galambok, valamint apró emlősök, például egerek, egerek, esetenként mókusok és mókusok. Vadásznak úgy, hogy bokrok közelében repülnek, hogy kis zsákmányt csapjanak le, vagy rúdon, kerítésen vagy fán ülve várják a kis madarak közeledtét.

A zsákmány elkapása után táplálkozhatnak a talajon, vagy biztonságosabb, biztonságosabb helyre szállíthatják ételeiket. Az emésztés több órát is igénybe vehet, és a madarak ezalatt nagyon nyugodtan ülnek. Az emésztés után ezek a ragadozók visszagurítják az ehetetlen anyagból készült pelletet, például a csontokat és a szőrzetet.

Fészkelés

Cooper sólymai monogám madarak. A hím rúdfészket épít egy kéregdarabokkal bélelt sekély csészével, és a fészket egy fában helyezi el 20-50 méterrel a talaj felett. A nőstény a fészket kedve szerint igazítja, mielőtt elkezdi tojni.

Tojás és fiatal

A Cooper-féle sólyom tojásai halványkék vagy kék-fehérek, és minden fiasításban 2-5 tojás található. Egy párosított pár évente csak egy fiasítást termel. Mindkét szülő 30-35 napig inkubálja a tojásokat, és 27-35 napig eteti a fiatal madarakat, amíg készen állnak a fészek elhagyására.

Cooper Hawk Conservation

Noha a Cooper sólymait nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, sokféle veszély fenyegeti őket. A mérgezett rágcsálók fertőzhetik a vadászrepülőket, és mivel ezek a ragadozó madarak otthon vannak a városi és külvárosi területeken, az ablakütközések is komoly veszélyt jelentenek. E madarak védelme érdekében elengedhetetlen a rágcsálóirtó szerek használatának minimalizálása és az ablakok láthatóbbá tétele a vadászó sólymok számára.

Tippek háztáji madaraknak

Cooper sólymai ragadozó madarak, amelyek vonzódhatnak az udvarokhoz, mert könnyen táplálkoznak kis és közepes méretű madarakkal, különösen a talajban táplálkozó fajokkal, például gyászgalambokkal. Ha az elhalt fákat vagy oszlopokat ágaskodó területként hagyja, ezek a sólymok előnyt jelenthetnek a vadászathoz.

Azok a madarak, akik inkább védik háztáji madaraikat a sólymok ellen, többféle technikával is elkerülhetik Cooper sólymainak vonzását. Ha menedéket biztosítanak a madarak etetéséhez, megszüntetik a talajtápláló állomásokat, és eltávolítják a ragadozók kényelmes ülőhelyeit, arra ösztönzik Cooper sólymait, hogy máshová költözzenek vadászni.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A Cooper sólymainak megtalálásához elengedhetetlen a megfelelő erdőszél vagy a zsákmányban gazdag nyílt erdő élőhelyeinek felkeresése. Figyelje, hogy ezek a madarak kerítésen, oszlopon vagy nagy faágon nyugszanak, miközben emésztik az ételt, vagy figyelik a következő falatot. Azt is láthatjuk, ahogy vadászni kezdenek a fák között, gyorsan repülnek, de nem túl magasan, miközben zsákmányt keresnek.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Az Accipitidae madárcsalád nagy, és nemcsak sólymokat, hanem sárkányokat, sasokat, hordókat, ölyveket és óvilági keselyűket is magában foglal. Azok a madarak, akik élvezik ezeket a ragadozókat, nem akarják kihagyni ezeket a fajokat:

  • Éles csillogású sólyom
  • Kopasz sas
  • Vörösfarkú sólyom

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    4 + 3 =