Press "Enter" to skip to content

Északi bíboros

Az észak -bíboros azonnal felismerhető élénkvörös vagy vöröses barnás tollazatával és csípős fejcímkével Észak -Amerika egyik legkívánatosabb háztáji madara. Ezenkívül népszerű állami madár, sport kabalája, téli ünnep szimbóluma és így tovább. Ez a tájékoztató segíthet felfedezni mindent az északi bíborosokról, a Cardinalidae madárcsalád legismertebb tagjáról .

Gyors tények

  • Tudományos név : Cardinalis cardinalis
  • Általános név : északi bíboros, bíboros, Virginia Nightingale, közös bíboros
  • Élettartam : 3-5 év
  • Méret : 8-9 hüvelyk
  • Súly : 1,5-1,7 uncia
  • Szárnyfesztáv : 10-12 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Szórakoztató északi bíboros madár érdekességek és tények

Északi bíboros azonosítása

Ezeket a fényes énekesmadarakat könnyen fel lehet ismerni vörös tollazatukról. A hímek ragyogó vörösek, és kissé tompábbak lehetnek, vagy szürkés mosást mutathatnak a szárnyakon. Fekete keskeny arcmaszk veszi körül a szemet, a számlát és az állát. A nőstények barnás aranybarna színűek, a szárnyak és a farok vörös árnyalattal rendelkeznek, arcmaszkjuk pedig kisebb és kevésbé egyértelmű. Mindkét nem kiemelkedő fejtámlával rendelkezik, amely felemelhető és leereszthető, hogy jelezze a madár hangulatát. Mindkét nem esetében a szemek feketék, a lábak és a lábak szürkeek, a vastag, kúpos csőr pedig szürke-fekete. A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőtt nőstényekhez, de a számla szürkésfekete, a címere kevésbé határozott, és ráncosabb megjelenésű.

Ritka esetekben északi bíborosokat rögzítettek xanthochroistic tollazattal. Ezekben az esetekben a hímek ragyogóan sárgák, nem pedig vörösek, de a többi jelölésük, beleértve az arcmaszkot is, változatlanok és könnyen azonosíthatók.

Merész megjelenésük mellett az északi bíborosok jellegzetes és gyönyörű dalokat tartalmaznak, több mint két tucat variációval, a helyzettől és a madarak földrajzi régiójától függően. Mind a hím, mind a nőstény madarak udvarló duettben énekelnek, a hímek pedig a területük reklámozására vagy védelmére. A gyakori hangok közé tartozik a hullámzó hangú „cheer-cheer-cheer-cheer” dal, valamint az éles, magas „chip” hívások.

Északi bíboros élőhelye és elterjedése

Az északi bíborosok gyakoriak az Egyesült Államok egész keleti részén, Maine -től Floridáig, nyugatról Minnesota déli részéig, Nebraska -ig, Texas -ig és Mexikó keleti feléig. Ezek a madarak kedvelik a sűrű erdős borítást és a part menti területeket, de könnyen megtalálhatók a külvárosi régiókban, ha rendelkezésre állnak érett fák.

Migrációs minta

Az északi bíborosok nem vándorolnak, hanem egész évben változatlanok maradnak. Szívesen fogadják a téli madarakat az udvarokban és a kertekben, amikor fényes tollazatuk könnyen észrevehető a havas tájakon.

Viselkedés

A hím északi bíborosok agresszivitásukról híresek, ami megfigyelhető a feeder uralma vagy más bíborosok különböző területekről való üldözése révén, bár félénkek lehetnek más fajok, különösen a nagyobb madarak körül. Az északi bíborosok is harcolni fognak saját tükröződéseikkel az ablakokban, tükrökben és más fényvisszaverő felületeken, gyakran kimerítve vagy megsérülve, ha a felületet nem fedik le. Repülés közben ezeknek a madaraknak viszonylag hullámzó repülési útvonala van, és könnyen átrepülnek az erdei lombkoronán.

Diéta és etetés

Ezek mindenevő madarak, és sokféle táplálékforrást fognak megkóstolni, beleértve a rovarokat, magokat, gyümölcsöket, dióféléket, gyümölcslevet, bogyókat, repedt kukoricát és szalonnát. Gyakran a földön táplálkoznak, és a legkorábbi madarak, amelyeket reggel meglátogatnak, és utoljára este. Az etetőknél azonban szégyenlősek és gömbölyűek lehetnek, és könnyen megrémíthetik őket a nagyobb vagy szabálytalanabb madarak, például a szőlő, a tehénmadár vagy a szajkó.

Fészkelés

A bíboros párok monogámok, és életük során párosodhatnak. Ezek a madarak egy etető udvarlási rituáléhoz kötődnek, amelyben a nőstény madár fészekalj viselkedését utánozza, a hím madár pedig csókszerű mozdulattal felajánlja magjait vagy bogyóit. A hím gondoskodni fog a nőstényről is, amíg ő fészkelődik, hozza a táplálékát és őrködik a ragadozók vagy betolakodók ellen.

A női bíboros végzi a fészeképítés nagy részét, bár a hím segíthet a fészkelőanyag ellátásában. A fészkek gallyakból, füvekből, levelekből, szárakból, gyökerekből, fenyőtűkből és más növényi anyagokból állhatnak, mély csészébe formázva, és a talaj felett 3-10 láb magas sűrű fában vagy cserjében.

Tojás és fiatal

A tojás fehéres vagy halványzöld, kék vagy halványbarna, sötétebb lila, szürke vagy barna foltokkal a nagyobb végén. Egy madárpár évente 2-4 fiasítást nevelhet, egyenként 3-4 tojásból. A tojásokat a nőstény 12-14 napig inkubálja, bár a hímek rövid ideig is inkubálhatnak. A fiatal fiókák eleinte majdnem mezítelenek, de gyorsan kifejlődnek, és 9-12 napon belül elhagyják a fészket.

Északi bíboros védelme

Az északi bíborosokat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek. Számos veszélynek vannak kitéve, például szabadtéri vagy vadmacskák támadása, rovarirtó szerek vagy más vegyszerek túlzott használata és ablakütközések. Mivel ezek a madarak olyan alkalmazkodóképesek és könnyen látogatják a madáretetőket, elterjedési területük északi kiterjedése valójában bővül. Mivel egyre több madárász kínál kiegészítő táplálékot télen, ezek a madarak egész évben kevésbé vendégszerető helyeken tartózkodnak.

Tippek háztáji madaraknak

Az északi bíborosok félénk látogatók lehetnek, és nagy valószínűséggel látogatják a külvárosi udvarokat, amelyek alacsony, sűrű talajtakarót kínálnak, például privát és lonc sövényt. A repedt kukorica, pórsáfránymag és fekete olajos napraforgómag felajánlása őrölt vagy platformos etetőkben elősegíti a bíborosok vonzását, és a csiszolt madárfürdők is megkísérthetik őket. Idővel a bíborosokat kézzel etethetik a türelmes madarászok.

Hogyan lehet megtalálni az északi bíborosokat?

Ezeket a madarakat viszonylag könnyű megtalálni, mert a tartományukban meglehetősen bőségesek. Éles, fütyülő hívásaikra és zenés dalaikra hallgatva a madárászok tudhatják, hogy bíborosok vannak a környéken, és a lombos lombkoronában vagy ecsetben való nézés megmutatja röpködő repülését és ragyogó tollazatát. Általában a sűrűbb burkolatot részesítik előnyben, ami megnehezítheti az északi bíborosok felkutatását, de aktívak és mozogni fognak, hogy jó rálátást biztosítsanak a madárászokra.

Északi bíborosok a kultúrában

Az északi bíborosokat még a nem madárászok is jól ismerik, köszönhetően a kabalák népszerűségének. A St. Louis Cardinals baseballcsapatától a megszámlálhatatlan számú kisebb bajnoki sportcsapatig, iskoláig és akár az üzleti életig a népszerű, merész színű bíboros népszerű ikon. Ezenkívül ez a faj hét állam (Illinois, Indiana, Kentucky, Észak -Karolina, Ohio, Virginia és Nyugat -Virginia) állammadara, a legtöbb állami madár. A bíborosok azért is népszerűek a téli ünnepi dekorációkban, mert élénk tollazatú színeik vidám akcentust jelentenek a havas napokon, és ezeket a madarakat gyakran láthatjuk ünnepi kártyákon, gyertyákon, csomagolópapíron, edényeken, íjakon és egyéb ünnepi akcentusokon.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Bár az északi bíborosok jellegzetesek, nem ők az egyetlen merész, vörös madarak, amelyeket a madárászok észrevehetnek. Ha még színesebb énekesmadarakat szeretne látni, keresse meg ezeket a tüzes madarakat:

  • Nyári Tanager
  • Vermilion légykapó

Függetlenül attól, hogy milyen színű tollazatot szeret, vagy milyen madarat szeretne látni, fedezzen fel még több madarat minden kiemelkedő madárprofilunkkal!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    55 − = 49