Press "Enter" to skip to content

Fehér szemű Vireo

A fehér szemű vireo egy kismadár, akit gyakran összekuszálnak, és titkos szokásai miatt nehezen látható és megfelelően azonosítható. Amint a madárvadászok jobban megismerik a Vireonidae család tagjait , annál jobban észre fogják venni a vireókat, és felismerik, mi teszi egyedivé őket. Ennek a tájékoztatónak a tanulmányozása az első lépés a fehér szemű vireo és közeli hozzátartozóinak kényelmesebb megismerése felé.

Gyors tények

  • Tudományos név: Vireo griseus
  • Általános név: Fehér szemű Vireo, Falusi csaj
  • Élettartam: 5-7 év
  • Méret: 4,5-5 hüvelyk
  • Súly: 0,3-0,5 uncia
  • Szárnyfesztáv: 7,5-8 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot: Legkevésbé aggasztó

Fehér szemű Vireo azonosítás

Ez a madár általános jizz tartalmaz egy rövid, vastag, fekete csőröt, amely enyhén horog a hegyén, és egy testformát, amely magában foglalja a vastag nyakat, a nagy fejet és a viszonylag lekerekített szárnyakat. Bár ezek a tulajdonságok segítenek azonosítani a madarat vireo -ként, a madárkedvelőknek alaposabban meg kell vizsgálniuk bizonyos mezőjeleket, hogy magabiztosan azonosítsák a pontos fajt.

A hím és nőstény fehér szemű vireók hasonlóak olíva-sárga vagy olívazöld felső részekkel. A fej szürke fülnyílásokat és szürke tarkót mutat, az arc pedig élénk sárga csíkokkal tűnik ki, amelyek vastag szemüveget képeznek a szem körül. Az oldalak sárgák, a mellkas és a has fehér. Az alsófarkú borítók is fehérek. A fekete szárnyak zöld-sárga szegélyt és két vékony fehér vagy halványsárga szárnyrudat mutatnak. A sötét farok olíva-sárga mosással rendelkezik a külső szélein. A lábak és a lábak szürke-fekete színűek. A szem fényes fehér íriszű, bár a világos szín nem feltűnő, hacsak a madarakat közelről nem látjuk.

A fiatalkorúak összességében sápadtabbak, sima arccal, amelyből hiányoznak a fényes sárga csíkok, és csak halvány sárga szemgyűrű látható. A fiatal madarak szeme is sötétebb, lehet, hogy szürke vagy barnás, de éretten halványodik.

A fehér szemű vireókat gyakrabban hallják, mint látják, és jellemző daluk a különböző hangok robbanásveszélyes halmaza. Warbles, csipogás, zseton, sípolás és síp mind része lehet a dalnak, amely gyakran éles chip hanggal végződik. Ezek a vireók mimikát is tartalmazhatnak dalaikban, repertoárjukban a molyhos harkályokhoz, az amerikai vörösbegyekhez, a háziasszonyokhoz és a szürke macskamadarakhoz hasonló hangokat jegyeznek fel. Mind a hím, mind a nőstény vireók énekelnek, gyakran késő ősszel vagy télen, amikor más madarak abbahagyták az éneklést. Amikor énekelnek, általában magasabbra és egy nyitottabb területen ülnek, jobb kilátást nyújtva a madárászoknak.

Fehér szemű Vireo élőhely és elterjedés

Ezek a félénk madarak a sűrű, bozóthoz hasonló élőhelyeket részesítik előnyben, gyakran tövisekkel vagy bozótosokkal. Az erdőszélek aljzatában találhatók, és inkább a lombhullató erdőket részesítik előnyben. Láthatóak a benőtt területeken és a part menti területeken is, és bár előfordulhatnak sűrűn vegetált külvárosi parkokban, de ritkán láthatóak aktív városi területeken.

A fehér szemű vireók egész évben élnek Mexikó északkeleti részén, az Öböl-part mentén Dél-Karolináig, beleértve Floridát is.

Migrációs minta

A tenyészidőszak folyamán a fehér szemű vireók kiterjesztik tartományukat Texas keleti részén, északon Illinoisig és Iowa délkeleti részéig, keleten pedig Ontario déli részéig, Connecticutig és Marylandig. Télen ezek a madarak Mexikó déli részén, Közép -Amerikában egészen Hondurasig terjednek. Telet is töltenek a Karib -térségben, beleértve Bermudát, a Bahamákat és Kubát.

A váratlan észleléseket időnként sokkal nyugatabbra vagy északra rögzítik, mint amennyire ezek a vireók várhatóak, jellemzően a migrációs időszakokban, amikor a madarak könnyebben eltévedhetnek.

Viselkedés

Ezek a madarak általában magányosak, vagy párban láthatók. Az őszi vándorlás során más fajokkal vegyes táplálkozó állományokhoz is csatlakozhatnak. Hajlamosak alacsonyabban maradni a bozótban, sűrű fedezék alá bújva. Ez megnehezítheti színezetük tisztánlátását, bár a halvány szemek és a sárga szemüvegek még rossz látási viszonyok között is kiemelkednek jó mezőnyként.

Diéta és etetés

A fehér szemű vireók többnyire rovarevőek, számos bogarat táplálnak, beleértve a lárvákat és a pókokat. Időnként csigákat vagy kis gyíkokat is esznek, és ha más élelmiszerek szűkösek, bogyókat vagy más gyümölcsöket adhatnak étrendjükhöz, különösen télen. Táplálkozásuk során rovarokat szednek és szednek le a kéregből és a levelekből, időnként röviden lebegve, miközben megkeresik a következő csemegét.

Fészkelés

Ezek monogám madarak. A hímek úgy próbálják lenyűgözni a nőstényeket, hogy felfújják a tollaikat és szétterítik a farkukat. A párzás után mindkét partner együtt dolgozik egy mély, csésze alakú fészek építésén, gallyak, gyökerek, füvek és darázsfészekből származó papír felhasználásával, és összeköti a szerkezetet pókselyemmel. A csésze belseje finomabb füvekkel és szálakkal van bélelve, a külsejét pedig gyakran zuzmó vagy moha díszíti. A fészket egy villás ágra vagy sűrű cserjére függesztik fel, és általában csak 1-10 méterrel a talaj felett helyezkedik el.

Tojás és fiatal

Az ovális tojások fehérek, néhány barna vagy feketés foltot tartalmaznak, 3-5 tojással egy tipikus fiasításban. Mindkét szülő 13-16 napig osztozik az inkubációs feladatokban. A fiókák kikelése után a hímek és a nőstények további 10-11 napig osztoznak etetési feladatukon, amíg a fiatal vireók elhagyják a fészket. A legtöbb pár évente csak egy fiasítást nevel, de a déli fehér szemű vireók hosszabb fészkelési idejüknek köszönhetően évente két fiasítást nevelhetnek.

Ezeken a madarakon erősen élősködnek a barnafejű tehénmadarak, és a fészekpusztulás nagyon magas lehet, mivel a sokkal nagyobb nevelő fiókák kiszorítják a vireo fiókákat.

Fehér szemű Vireo Conservation

Bár ezeket a madarakat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, populációik kisebb hullámzásokat tapasztaltak az elmúlt években. Az élőhelyek elvesztése aggodalomra adhat okot, és a vadmacskák súlyos veszélyt jelentenek a fehér szemű vireókra a madarak alacsony fészkelési szokásai miatt.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek a vireók nem gyakori háztáji madarak, de kísértésbe eshetnek, hogy olyan udvarokat látogassanak el, amelyek vastag, sűrű cserjékkel rendelkeznek a megfelelő borításhoz. A metszés minimalizálása és a madarak számára legjobb cserjék kiválasztása hasznos lehet a fehér szemű vireók vonzásában. A bogyós bokrok vonzó téli táplálékforrásokat és kiegészítő fedezetet is nyújthatnak. A peszticideket minimálisra kell csökkenteni az egészséges rovar táplálékforrások támogatása érdekében. A nagyméretű, széles levelek megcélzása csábító lehet a fehér szemű vireók számára is, mivel ezek a kis madarak élvezik a nedves lombok dörzsölését, hogy fürödjenek.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

A terepen ezek a madarak gyakran reagálnak a horgászatra, és jó kilátást nyújthatnak a madárászoknak, akik csikorgó vagy csókos hangokat adnak ki. A megfelelő élőhely meglátogatása elengedhetetlen, bár a madarak némileg alkalmazkodhatnak, és időnként megjelenhetnek olyan külvárosi területeken, ahol sok a növényzet. Kerülje a vireók keresését a peszticidekkel kezelt területeken, mivel ezek a kezelések megszüntetik e madarak kedvenc ételeit.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Vannak különböző vireók, amelyek ugyanolyan érdekesek, mint a fehér szemű vireo, és a hasonló madarak, mint a rovarok és a légykapók ugyanolyan izgalmasak lehetnek tanulmányozni. Keressen olyan madarakat, mint:

  • Vermilion légykapó
  • Kelet -Phoebe
  • Aranyszárnyú rigó

Ne hagyja ki egyetlen tényekkel teli madárprofilunkat sem, hogy többet megtudjon kedvenc fajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    4 + 5 =