Press "Enter" to skip to content

Feketecsőrű szarka

Korábban Európa és Ázsia közönséges szarkájával összekötve, a fekete csőrű szarka elegáns és kecses korvid. Ismert és elterjedt Észak -Amerika nyugati részén, a Corvidae madárcsalád ezen tagja könnyen felismerhető méretéről és csillogó színéről, valamint jellegzetes farkáról. Ez a tájékoztató segíthet a madárászoknak még többet felfedezni ezekről a lenyűgöző madarakról.

Gyors tények

  • Tudományos név : Pica hudsonia
  • Általános név : Feketecsőrű szarka
  • Élettartam : 4-6 év
  • Méret : 18-22 hüvelyk
  • Súly : 5,1-7,4 uncia
  • Szárnyfesztáv : 24-26 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Feketecsőrű szarka azonosítás

A fekete csőrű szarka igen vastag fekete számla, de ezekben a madarakban sokkal több van. A mezei jelek felismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy ne keverjük össze a szarkákat más nagy, sötét madarakkal, például hollókkal, varjakkal és kakukkfűvel. Nagyon hosszú farka és széles, lekerekített szárnyai alapvető formák, amelyek a madár jizzának részét képezik, de sokkal több dologra kell figyelni a fekete csőrű szarkák magabiztos azonosításához.

A nemek hasonlóak, bár a hímeknek hosszabbak lehetnek a középső faroktollaik. A fejét gazdag fekete csuklya, fekete torok és mell borítja. A vállak élénk fehérek, a has is. A hát kék-fekete, a szárnya és a farka fekete, de kék, zöld vagy kék-zöld színű ragyogást mutatnak erős napfényben. Az alsófarkú borítók feketék. A szemek feketék, a lábak és a lábak is feketék. Néhány déli populáció szürkés-fekete bőrt mutat az arcon, de nehezen látható, kivéve közelről. Repülés közben a szárnyak széles fehér foltot mutatnak az elsődleges tollakon és a szomszédos másodlagos tollakon, bár a tollak feketével vannak szegélyezve.

A fiatalkorúak hasonlóak a felnőttekhez, de kevésbé mutatnak általános irizáltságot, és barna mosást mutathatnak a fehér hason és a lapockákon. Halvány vörös-szürke bőr is megjelenhet az arcon, különösen a számla tövében és a tátongás mentén.

Ezek hangos, zajos madarak, amelyek gyors, durva "hordó-hordó-hordó-hordó" hívást használnak, amely tucatnyi vagy több szótagig ismétlődik. A többi vokalizáció magában foglalja a tipikus hívás variációit, valamint a húzottabb hangokat, sípokat és kolduló hívásokat.

Feketecsőrű szarka élőhelye és elterjedése

Ezek a szarvasmarhafélék kedvelik a nyílt tereket és a mezőgazdasági területeket, amelyeken szétszórt ecset és fák vannak, és gyakoriak lesznek a part menti folyosókon a száraz területeken. A megfelelő tartományban a fekete csőrű szarkák rendszeresen megtalálhatók a külvárosi területeken is, ha rendelkezésre áll étel.

Ez a szarka tartománya északra, Alaszka délnyugati részéig, Kanadában és az Egyesült Államokban nyugati hegyvonulatokon át egészen Manitobáig, Nebraska és Kansas nyugati feléig terjed. Jellemző elterjedési területük délre, Új -Mexikó északi részére és Utah és Nevada egész területére, nyugatra pedig Washington keleti részéig és Oregonig, valamint Kalifornia északkeleti sarkáig terjed.

Migrációs minta

Míg a fekete csőrű szarkák többsége általában nem vándorol, egyes madarak télen kissé mozognak, jellemzően alacsonyabb magasságokba, és a keleti irányban tapasztalható nagyon enyhe mozgás is gyakori. Ez idő alatt a váratlan észleléseket rendszeresen rögzítik a vártnál jóval keletebbre. A Kaliforniai Csendes-óceáni parton alkalmanként fekete csőrű szarkákat is megfigyelnek.

Viselkedés

Ezek a szarkák barátságosak, és rendszeresen előfordulnak 5-15 madárból álló családi állományokban, bár télen több család is összekapcsolódhat, és akár 50-60 madárból álló állományokat alkothat. Ezek a madarak gyakran magas kilátópontokon ülnek, hogy felmérjék területüket, és a szarkák csoportjai megragadják a ragadozókat vagy más betolakodókat a közelükben.

Milyen játékokkal játszanak a Wild Birds játékok?

Diéta és etetés

Ezek mindenevő madarak, és sokféle ételt tartalmaznak étrendjükben, beleértve a rovarokat, a húst, a diót, a gyümölcsöt, a gabonát, a tojást és a kis emlősöket. Búvárkodnak a zsákmányon, gyümölcsöket szednek le a fákról, rovarokat szednek a lombozatból, diót ásnak a levélszemétből, és sok más taktikával megkeresik a következő étkezést. Táplálkozás közben támaszszerű sétát tesznek, alkalmanként komlóval a földön, és elrejtik az ételt a későbbi használatra. A fekete csőrű szarkák lopni fognak más madarak rejtekhelyeiről, sőt emberi kempingjeiből is, és a tehenek és más csordalegelők hátán ülnek, hogy kullancsokat vagy rovarokat szedjenek.

Fészkelés

Ezek monogám madarak, amelyek jellemzően egy életen át párosodnak, bár előfordulnak olyan esetek, amikor elválnak a szarkák, ha jobb társat találnak, vagy ha egy pár nem képes életképes tojást termelni. Az udvarlási viselkedés magában foglalja a farok legyezgetését és a kölcsönös etetést, és a páros pár együttesen 2-4 láb magas kupola alakú fészket épít, oldalsó bejárattal. A fészek külső része botokból, iszapból és tövisből épül fel, belső része finomabb anyagokkal van bélelve, beleértve a gyomtöveket és az állati szőrzetet. A fészket általában 20-25 méterrel a talaj felett helyezik el, és ugyanazt a fészket az egymást követő években újra fel lehet használni.

Tojás és fiatal

Sejtsen 7-13 tojást tojnak, és évente csak egy fiasítást nevelnek. Az ovális alakú tojások a barnától a zöld-szürkeig terjednek, és barnával vannak jelölve. A nőstény 16-21 napig inkubálja a tojásokat, és mindkét szülő a kikelés után 25-35 napig táplálja a fiatal csibéket. A fiatal madarak ősszel és télen családi csoportban maradnak szüleikkel.

Feketecsőrű szarka megőrzése

Bár ezeket a madarakat nem tekintik fenyegetettnek, a múltban üldözték őket a gazdák, akik kártevőnek és a termények problémájának tartották őket.

Figyelem

A rágcsálóknak szánt, helytelenül elhelyezett mérgeket a szarkák felvehetik, és a peszticidek túlzott használata is szennyezi táplálékforrásaikat. A mérgező vegyszerek biztonságosabb használata elengedhetetlen e koronavírusok védelméhez.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek a korvák olyan udvarokat látogatnak meg, ahol tésztát, konyhai maradékot és földimogyorót kínálnak tálcás vagy platformos etetőkben, amelyekhez ezek a nagy madarak könnyen hozzáférhetnek. A fű nyírása elősegítheti a könnyebb táplálkozást, és a csonkok vagy kerítésoszlopok üresen hagyása a sügérek számára vonzó lehet ezeknek a szarkáknak.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Mivel ezek a madarak olyan nagyok és merészek, jellemzően nem nehéz megtalálni őket. A mezőgazdasági területek meglátogatása a legegyszerűbb módja a fekete csőrű szarkák észlelésének, bár a gyepek és a mezőgazdasági régiók peremén található külvárosi területeken is megtalálhatók. Figyeld meg, hogy ezek a madarak kerítésen és oszlopon ülnek -e, vagy vedd észre őket, ahogy a talaj mentén lépkednek.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A Corvidae madárcsalád tele van lenyűgöző, intelligens madarakkal, és mindegyiket érdemes tanulmányozni. A Corvid szerető madárászoknak ezeket a madarakat is meg kell nézniük:

  • Amerikai varjú
  • Steller Jay
  • Eurázsiai Jay

Ne hagyja ki más vadon élő madár adatlapjainkat sem, ha további információra van szüksége kedvenc fajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    78 − 75 =