Press "Enter" to skip to content

Feketehasú fütyülő kacsa

Feketehasú fütyülő kacsa

Gyakran összetévesztik egy egzotikus libával, a fekete hasú fütyülő kacsa jellegzetes kacsafaj, és bár az Anatidae madárcsalád ezen tagja gyakori a trópusi élőhelyeken, ezek a kacsák fokozatosan bővítik tartományukat észak felé. Azok a madárkirályok, akik megkapják a megfelelő tényeket a fekete hasú fütyülő kacsáról, nem fognak becsapódni vagy összezavarodni, amikor meglátják ezeket a szokatlan madarakat, és mindig van mit tanulni ezekről a szórakoztató kacsákról.

Gyors tények

  • Tudományos név: Dendrocygna autumnalis
  • Általános név: Fekete hasú fütyülő kacsa, fekete hasú fakacsa, vörös csőrű fakacsa, fakacsa, fütyülő kacsa
  • Élettartam: 6-8 év
  • Méret: 19-22 hüvelyk
  • Súly: 1,5-1,8 kg
  • Szárnyfesztáv: 35 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot: Legkevésbé aggasztó

Feketehasú fütyülő kacsa azonosítása

Ezek a madarak azonnal felismerhetők vízimadaraknak spatula alakú számlájukkal és hevederes lábukkal, de hosszú lábuk és nagyon hosszú nyakuk zavaróvá teheti őket. A madaraknak gondosan figyelniük kell a különböző terepi jeleket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy kacsákról van szó, nem pedig kislibákról, és hogy biztosak legyenek a faj megfelelő azonosításában.

A hím és nőstény fekete hasú fütyülő kacsák hasonlítanak. A számla vörös vagy vöröses-rózsaszín, és a hegyén szürke köröm látható. Az arc, az áll és a torok szürkésfehér, és egy kiemelkedő fehér szemgyűrű látható. A korona és a nyak hátsó része barna, az alsó nyak, a mell és a palást gazdag gesztenye. A háta barnább, mint a gesztenye, a szárnyak halványabb barnaságúak és széles fehér csíkot mutathatnak. Repülés közben a fehér csík kiemelkedik a szárny hosszában, bár kisebb, ha a szárnyakat összehajtják. A has, a far és a farok feketék, az alsófarkúak pedig szürkék, fekete korlát. A lábak és a hevederes lábak rózsaszín-vörösek, a szemek sötétek.

A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőttekhez, de összességükben inkább szürkésbarna színűek, barna hátsó nyakúak. A számla szürkés, de a réce érésekor rózsaszín-vörös lesz.

Ezek zajos kacsák, amelyeknek csikorgó sípszerű hívása van, 3-5 hullámzó hanggal. A csikorgó és csipogó hangok is a szókincsük részét képezik, és egy riadósabb riasztás hallatszik, amikor ezek a madarak fenyegetve érzik magukat. Nagy állományokban a hívások meglehetősen lehengerlővé válhatnak.

Feketehasú fütyülő kacsa élőhelye és elterjedése

Ezek a kacsák alkalmazkodóképesek, és előfordulhatnak erdőkben pihenésre és fészkelésre, bár gyakran rizsföldeken vagy nedves mezőgazdasági területeken táplálkoznak. Találhatók mocsarakban, vizes élőhelyeken, lagúnákban és iszaplakásokban, valamint golfpályák vagy nagy parkok mentén a városi és külvárosi területeken.

Feketehasú fütyülő kacsák egész évben megtalálhatók Texas keleti és déli részén, valamint a mexikói partok mentén, Közép-Amerikába és Dél-Amerikába. Ennek a madárnak a legdélebbi tartománya Brazílián és Argentína északi részén húzódik, bár nincsenek Dél -Amerika nyugati részén, ahol a hegyvidéki területek nem megfelelőek. Kicsi populáció található egész évben Floridában, és ezek a kacsák Kubában is láthatók.

Migrációs minta

Míg ezek a madarak általában nem vándorolnak, néhány északi populáció kibővíti nyári költési tartományát, egészen északra, Oklahoma déli részéig és Arkansas délnyugati részéig, Georgia déli részein és Dél -Karolinában, valamint nyugaton Arizona déli részén.

A váratlan észleléseket gyakran észlelik a madár várható tartományától északra, többek között Coloradóban, Minnesotában, Michiganben és Pennsylvaniában. Nem világos azonban, hogy ezek a feljegyzések valódi csavargó madarak, vagy esetleg magángyűjteményekből, állatkertekből vagy madárházakból menekült kacsák.

Viselkedés

Ezek társasági madarak, amelyek kis és közepes méretű állományokban találhatók, bár 1000 vagy több kacsa nagyobb állományát észlelték. Feketehasú fütyülő kacsák magasan ülnek a fákon, gyakran víz felett, és gyakran lehet hallani, ahogy hívnak és fütyülnek, amikor jó táplálkozási területekre repülnek.

Diéta és etetés

A feketehasú fütyülő kacsák általában növényevők, és számos növényi anyagból válogatnak, beleértve a vízi növényzetet, a magvakat és a szemeket. Kis mennyiségben rovarokat, pókokat, puhatestűeket is megesznek, különösen a tenyészidőszakban, amikor a kiskacsáknak több fehérjére van szükségük a megfelelő növekedéshez és éréshez. Ezek a kacsák könnyen legelnek a talajon, és ha sekély vízben vannak, felborulnak, hogy megkóstolják a növényzetet és a magvakat. Egész nap táplálkoznak, és gyakran éjszaka is.

Fészkelés

Ezek a kacsák monogámok és életre szóló társak. A nőstény általában kiválasztja a fészkelő üreget, bár nagyon kevés fészkelőanyag van, és a sima fehér tojásokat közvetlenül az üreg padlójára rakják. A fészkelő üregek általában 8-30 láb magasságban vannak a talajtól elhalt fákon vagy fészkelődobozokban, bár ezek a kacsák időnként fészkelnek a talajon egy nehéz füves vagy gyomnövény alatt.

Tojás és fiatal

Míg 12-16 tojás jellemző egyetlen fiasásra, a fekete hasú fütyülő kacsák gyakorolják a tojások lerakását, és akár 100 tojás is megtalálható a közösségi fészkekben, bár ezek közül kevés tojás fog sikeresen kikelni. Mindkét szülő 25-30 napig osztozik az inkubációs feladatokban, és a precocialis kiskacsák a kikelés után 24 órán belül elhagyhatják a fészket. Mindkét szülő 140-150 napig vezeti és védi fiókáit. A hosszú ápolási időszak miatt évente egy fiasítás a leggyakoribb, bár az erős szezonális időjárási viszonyok nélküli trópusi régiókban ezek a kacsák évente két fiasítást nevelhetnek.

Feketehasú fütyülő kacsa megőrzése

Ezeket a kacsákat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, és bizonyos területeken vannak szabályozott vadászidények, amelyek fekete hasú fütyülő kacsákat is tartalmaznak. Ezen kacsák nagy állományai károsíthatják a mezőgazdasági területeket és befolyásolhatják a növénytermesztést, és a madarak esetenként üldözhetők lehetnek e károk miatt. Ezek a madarak is hajlamosak a kidobott horgásztó süllyesztők ólommérgezésére, és a horgászzsinór gubancai komoly veszélyt jelenthetnek a pihenő és fészkelő területeken.

Tippek háztáji madaraknak

Bár ezek a kacsák nem gyakoriak a hátsó udvarokban, kacsafészkelő dobozokat vagy csigákat fognak használni, amelyeket megfelelő fészkelőhelyként megőriztek a tartományukban, ha van megfelelő élőhely a közelben. Ha repedt kukoricával vagy kölessel talajtakarmányozási területet biztosítanak, az is vonzhatja ezeket a kacsákat, különösen a közeli tavakkal rendelkező vidéki területeken.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Ennek a kacsának a mocsaras tó élőhelyeinek meglátogatása a kulcs a fekete hasú fütyülő kacsák megtalálásához. Keresse ezeket a kacsákat állományokban, ahol kiemelkednek merész színezésükkel, valamint kifejezetten hosszú lábukkal és nyakukkal. Tartományukon belül ezek a kacsák viszonylag gyakoriak és könnyen észrevehetők.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Az Anatidae madárcsalád minden kacsát, libát és hattyút magában foglal, és a világ egyik legelterjedtebb és legismertebb madárcsaládja. A madarak sok szórakoztató tényt tudhatnak meg a kacsákról, és megtekinthetik a világméretű kacsákról készült fotógalériát, valamint felfedezhetnek más kacsafajokat, például:

  • Pézsmakacsa
  • Northern Shoveler
  • Csomós kacsa

Ne hagyja ki a többi vadon élő madár profilunkat, hogy többet megtudjon kedvenc madárfajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    61 − 58 =