Press "Enter" to skip to content

Házi veréb

A pengetős házi veréb a világ egyik legelterjedtebb madara, olyan sok helyen telepítették be, hogy gyakran invazív fajnak tekintik. Ironikus módon azonban populációja számos őshonos régióban komoly csökkenést tapasztal, és védelmi intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megvédjük a Passeridae madárcsalád ezen tagját az otthoni tartományból való eltűnéstől. Ez a tájékoztató segíthet a madárászoknak, hogy ne csak felismerjék ezeket a madarakat, hanem jobban megértsék szükségleteiket és adott esetben a kezelésüket.

Gyors tények

  • Tudományos név : Passer domesticus
  • Általános név : házi veréb, közönséges veréb, angol veréb, veréb
  • Élettartam : 3-4 év
  • Méret : 5-6 hüvelyk
  • Súly : .85-1,4 uncia
  • Szárnyfesztáv : 9 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

A házi veréb azonosítása

A hím és nőstény házi verebek határozottan különböznek egymástól. A hímek fekete álla és előke, fehér arca, rozsdaszínű sapkája és tarkója van. Az áll és a mell feketéje nagymértékben változhat, az idősebb, dominánsabb hímek kiterjedtebb feketét mutatnak. Az alsó rész halvány szürkés, a hát és a szárnyak barna és fekete csíkokat mutatnak. A far szürke. A hímeknek egyetlen fehér szárnyrúdjuk is van. A nőstények simabbak, széles bundás szemöldökkel, barna és barnás csíkokkal a szárnyakon és a háton. Mindkét nemnél a lábak és a lábak sápadtak, a szemek sötétek. Összességében mind a hímek, mind a nőstények zömök megjelenésűek. A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőtt nőstényekre, de kevésbé megkülönböztető jelekkel és kevésbé határozott szemöldökkel.

A házi verebek nagyon hangosak lehetnek nagy csoportokban, de gyakran csendesebbek, ha elszigeteltek. Hívásaik között remegő „cheep” és gyors fecsegő hangok szerepelnek. A fiatal madarak különféle halk kolduló hívásokkal vonzhatják szüleik figyelmét a fészekben.

Be tudja azonosítani a közönséges házi verébet?

A házi veréb élőhelye és elterjedése

A házi verebeket először az 1850 -es években vezették be Észak -Amerikába a rovarkártevők elleni védekezés érdekében, de ez az erőfeszítés visszafordult, mert ezek a madarak többnyire gabonát esznek, és populációjuk gyorsan nőtt a kiterjedt mezőgazdaságnak köszönhetően. A gyors és termékeny tenyésztésnek és a kiterjedt élelmiszer -ellátásnak köszönhetően a házi veréb az egyik legelterjedtebb madár lett Dél -Kanadában, az Egyesült Államok kontinentális részén, Mexikóban és Közép -Amerikában. Nagyon jól alkalmazkodnak a városi, elővárosi és mezőgazdasági élőhelyekhez, de ritkán találhatók távol az emberi lakóhelytől. Világszerte ezek a madarak Európában, Oroszországban és a Közel -Keleten, köztük Indiában is gyakoriak, bár számuk a régi világban őshonos tartományuk nagy részében csökken.

Migrációs minta

A házi veréb általában nem vándorol, de vándorlóvá válhat, ha táplálékforrásokat keres. Ahol az étel továbbra is bőséges, beleértve a háztáji etetőket is, ezek a madarak egész évben megtalálhatók.

Viselkedés

A házi verebek nagy rajokban gyűlnek össze etetni és nyaralni, a madártelepeket pedig több családi nyáj alkothatja. Ezek a madarak agresszívvá válhatnak a közelben táplálkozó más madarakkal szemben, és merészek az emberek körül.

Diéta és etetés

Ezek a madarak általában harapófélék, és elsősorban magokat és gabonaféléket esznek. Amikor a kedvelt táplálékforrásaik kevésbé bőségesek, számos más élelmiszert is kipróbálnak, beleértve a gyümölcsöt, a suet és a rovarokat. Általában a földön táplálkoznak, lábukkal ugrálnak és vakaróznak, vagy fákon és bokrokban rohangálnak, miközben rovarokat keresnek.

Mivel ennyire hozzászokott az emberekhez, a házi verebek leleményessé tették az egyedi élelmiszer -ellátás megtalálását. Látták, hogy az autó rácsjait rovarok ellenõrizték, és a kiömlött vetõmagot és gabonát keresõ gazdaságokban fognak táplálkozni, még a ló- vagy tehéntrágya -halmokat is felszedik. Élelmiszer keresésekor meglátogatják a komposzthalmokat és más egyedi lehetőségeket is.

Fészkelés

A házi verebek általában monogámok, és terjedelmes fészket építenek tetőrepedésekbe, fészkelődobozokba és természetes faüregekbe, vagy más madarakat is kiűzhetnek a fészkekből. A fészek általában fűből, gallyakból, szalmából, gyomokból, tollakból és hasonló anyagokból áll, de további fiasításra nem használják fel.

Tojás és fiatal

Ezek a madarak ovális alakú tojásokat raknak, amelyek világoszöldek vagy kékesek, kis sötét pöttyökkel. A nőstény veréb nőstény egy 4-6 tojásból álló fiasítást 14-18 napig inkubál, majd mindkét szülő 14-18 napig regurgitálja a fészekaljak táplálékát, amíg a fiatal madarak el nem hagyják a fészket. Az éghajlattól függően a párosított házi verébpárok évente 2-3 fiasítást nevelhetnek, az enyhe éghajlatú területeken több fiasítás gyakoribb.

Házi veréb megőrzése

Bár ezeket a verebeket nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek világszerte, őshonos tartományukban eltérő mértékű populációcsökkenést tapasztalnak. Megfelelő fészkelőhelyek, táplálékforrások és tiszta víz biztosítása, valamint a vadmacskák elriasztása elengedhetetlen a házi verebek védelméhez, különösen városi területeken. A különböző természetvédelmi szervezetek Európában és Indiában különleges erőfeszítéseket tesznek a házi veréb védelmének előmozdítása érdekében, többek között tippeket kínálnak a legjobb madárházak biztosításához, az előnyben részesített élelmiszerekhez és más, e madarak védelméhez szükséges eszközökhöz.

Tippek háztáji madaraknak

Sok háztáji madárász számára, különösen Észak -Amerikában, a kihívás nem a házi verebek vonzása, hanem inkább távol tartása, mert annyira bőségesek és agresszívak, és kiszoríthatnak más madarakat, például a kék madarakat és a lila martinokat. A házi verebek könnyedén eljutnak a peron- vagy garatadagolókhoz, amelyek vegyes vetőmagot, napraforgómagot vagy repedt kukoricát kínálnak, és gyakran fészkelnek a házak eresze mentén.

Hogyan lehet megtalálni a házi verebeket

Ezeket a madarakat a legkönnyebben megtalálják a madárászok, különösen a városi és külvárosi területeken. A házi verebeket gyakran látják az épületek körül, különösen az élelmiszerboltokban, iskolákban, irodakomplexumokban és más területeken, amelyek esetleg nem kínálnak megfelelő élőhelyet más fajoknak. Még ha csak néhány szétszórt fa vagy bokor is létezik, a házi verebek azonban ki tudják használni őket.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

A házi verebek csak egy a sok apró, barna madár közül, amelyeket gyakran "kis barna munkának" neveznek, mert első pillantásra nehéz megkülönböztetni őket. A házi pintyet gyakran összetévesztik a házi verébvel, és a madárászok más észak -amerikai verebekről és hasonló madarakról is meg akarnak tanulni, hogy meg tudják különböztetni a verebeket és a pintyeket. És ne felejtse el megnézni az összes többi részletes madárprofilt, hogy többet megtudjon kedvenc fajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    − 1 = 1