Press "Enter" to skip to content

Kelet -Phoebe

Bár a keleti fóbia gyakori és elterjedt Észak -Amerika egész keleti részén, viszonylag draga tollazatú, és gyakran figyelmen kívül hagyják. A Tyrannidae madárcsalád ismerős tagja ez a madár, amelyet érdemes megismerni, mivel jellegzetes éneke megkönnyíti a madárászok megfelelő azonosítását. Ha megtanulja az alapvető keleti phoebe tényeket, minden nyíró jobban érezheti magát ezekkel a légyfogókkal.

Gyors tények

  • Tudományos név : Sayornis phoebe
  • Általános név : Eastern Phoebe
  • Élettartam : 5-7 év
  • Méret : 5,5-7 hüvelyk
  • Súly : 0,65-0,7 uncia
  • Szárnyfesztáv : 11-12 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Keleti Phoebe azonosítása

A keleti phoebe először feltűnő madárnak tűnik, meglehetősen unalmas, és nincs merész jelzés vagy szín. Karcsú felépítése és nagy feje, amely hátul csúcsosnak tűnhet, a madár első nyomai a madár kilétéről. A fekete, vékony számla tövében merev, riktikus sörték vannak, ezeknek a madaraknak sötét szemük, fekete lábuk és lábuk van. A hímek és a nőstények hasonlóak, korombarna vagy szürkés-fekete fejjel és arccal, felső részük kissé halványabb szürkésbarna. Az alsó rész fehéres, a hasán változó sárga mosás és a fenekek borítása, különösen ősszel, bár tavasszal sima fehérnek tűnhetnek. A felső mell oldalán halvány szürkésbarna "mellény" látható, a torok pedig sima fehér. A szárnyak némi halvány széleket mutathatnak, de nem eléggé ahhoz, hogy szárnyrudakként jellemezhetők legyenek. A farok sötét, négyszögletű.

A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőttekhez, de alul sárgásabbak és enyhén halványabb szárnyúak, ami erősebb sejtet adhat a szárnyrúdnak. Ahogy a fiatal madarak éretté válnak, még sötétebbnek és viszonylag jellegtelennek tűnnek.

Ezeknek a madaraknak lehet, hogy szelíd tollazatúak, és nincsenek könnyen azonosítható jelölések, de merész FEEE-beee daluk jellegzetes, reszelős sípszó, amely az első szótagra helyezi a hangsúlyt. A tipikus hívás egy éles "chip" hang, és néhány reszelős fecsegés is a keleti phoebe repertoárjának része. Ezek a madarak jellemzően magas, kitett sügérről énekelnek, és minden tavasszal könnyen felismerhetők a hajnali kórusban.

Keleti Phoebe élőhelye és elterjedése

Ezek a légykapók a nyílt lombhullató erdőket, valamint a mezőgazdasági területeket és az erdős part menti folyosókat részesítik előnyben. A külvárosi területeken gyakran parkokban vagy temetőkben találhatók. Az Egyesült Államok keleti és déli részén, Kanada déli részén, sőt a Karib -térségben is megtalálhatók, az évszaktól függően.

Migrációs minta

A keleti phoebes egész évben megfelelő élőhelyeken tartózkodik Texas középső és keleti részéről Arkansason, valamint Mississippi, Alabama és Georgia északi részein Tennessee-be, Dél-Kentucky-ba, Észak-Karolina nyugati részébe és Dél-Karolinába. A nyári költési időszakban ezek a madarak jóval északra terjedtek el, a dél -kanadai boreális erdőkbe, és északra, mint megfelelő élőhelyre a déli északnyugati területeken. Az Egyesült Államokban a keleti phoebes nyugatra, Észak -Dakotáig szaporodik, keleten pedig Új -Angliában és Maine -ben találhatók. Télen ezek a phoebek Mexikó középső és keleti részén, valamint az Egyesült Államok délkeleti részén és egész Floridában vándorolnak. Néhány madár telelhet a Karib -térségben is.

A váratlan észleléseket rendszeresen rögzítik a vártnál sokkal nyugatra, általában ősszel. Egy keleti phoebe -t Angliában is rögzítettek, feltehetően azután, hogy eltévedt a migráció során.

Viselkedés

Ezek viszonylag magányos madarak, de párban is láthatók, bár még a párosított madarak sem tűrik túlságosan egymás társaságát. Amikor ácsorognak, jellegzetesen csóválják, szivattyúzzák vagy bóbiskolják a farkukat, gyakran kissé szétterítik a farkukat. Felemelhetik a fej tollait, így egy rövid címer látszatát keltik, csúcsával a fej hátsó részén.

A keleti phoebes az egyik legkorábbi tavaszi migráns, és akár a tél teljes befejezése előtt megérkezhet a tenyészterületekre. Ezeket a madarakat kötötték le először Észak -Amerikában, amikor John James Audubon ezüstdrótot kötött a keleti phoebes lábaira, és felfedezte, hogy ezek a madarak minden évben visszatérnek ugyanazokra a fészkelőhelyekre.

Diéta és etetés

Ezek a madarak elsősorban rovarevőek, és sokféle bogarat esznek, beleértve a lárvákat és a pókokat. Gyümölcsöt, bogyót és még apró halakat is tartalmaznak étrendjükben, attól függően, hogy melyik táplálékforrás a legelterjedtebb az egyes madarak területén.

Táplálkozáskor a keleti fóbiák gyakran ismétlődnek ugyanabból a sügérből, és röviden lebeghetnek, miközben rovarokat szednek.

Fészkelés

Ezek a madarak monogámok. A fészek iszapelletekből és mohából épült, fűvel, tollal, levelekkel és hasonló anyagokkal bélelt. A fészkek jellemzően alacsonyak, függőleges felülethez, például falakhoz, patakpartokhoz vagy sziklás sziklákhoz vannak rögzítve, és akár a régi fészkek tetejére is építhetők. A keleti phoebek gyakran hidak, felüljárók, ereszek vagy áterek alatt fészkelnek, és kényelmesen fészkelnek az emberek közvetlen közelében.

Tojás és fiatal

Az ovális alakú tojások fehérek, esetenként vörösesbarna foltokkal tarkítva. Egy tipikus fiasításban 2-8 tojás található, és egy párosított pár évente 2-3 fiasítást nevelhet. A harmadik fiasítás általában csak a legdélibb populációkban gyakori, ahol a tenyészidőszak a leghosszabb. A tojások lerakása után a nőstény szülő 15-17 napig inkubálja őket, majd a fiókák kikelése után mindkét szülő további 15-16 napig eteti a fészekaljakat.

A keleti fóbiák alkalmanként hibridizálnak fekete phoebekkel, és a barna fejű tehénmadarak ivadékai is parazitáknak vannak kitéve.

Kelet -Phoebe védelme

Ezeket a légyfogókat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, és köszönhetően a rendelkezésre álló hidaknak és felüljáróknak, amelyek fészkelőhelyként szolgálnak, a tartományuk fokozatosan bővül. A peszticid -használat minimálisra csökkentése és a zavaró fészkek elkerülése jó lépések ezeknek a madaraknak a további fejlődéséhez.

Tippek háztáji madaraknak

A rovarirtó szerek minimálisra csökkentése biztosítja az egészséges, bőséges táplálékforrást a keleti phoebes számára, akik felkereshetik az udvart, és gyakran szívesen látják őket a kertekben, mert nagyszerű kártevőirtást biztosítanak. A bogyós bokrok ültetése elősegíti a téli táplálékot, és a cserjék madárbarát udvarban való elhelyezése jó ülőhelyeket biztosít a keleti phoebes vonzásához. Ezek a madarak fészkelő polcokat is használnak, amelyeket eresz alá helyeznek megfelelő fészkelési helyeken.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Míg a keleti phoebek gyakoriak és elterjedtek a tartományukban, gyakran figyelmen kívül hagyják vagy tévesen azonosítják őket, mert vizuálisan annyira észrevehetetlenek. A madarak fülből történő azonosításának megtanulása jó lépés a madarászok számára, hogy megtalálják és magabiztosan azonosítsák ezeket a madarakat, amikor meglátogatják a megfelelő élőhelyet, és fontos elemezni a légykapófélék azonosítási tippjeit is. A madárvadászat olyan területeken, ahol bőven vannak átereszek, felüljárók és más fészkelési lehetőségek, szintén növelheti a keleti phoebe látásának esélyét.

Fedezzen fel további madarakat ebben a családban

A Tyrannidae madárcsalád hozzávetőleg 450 fóbi-, légykapó-, zsarnok-, elaénia-, kiskadees-, királymadár-, kígyó- és egyéb madárfajt tartalmaz. A keleti phoebe legközelebbi rokonai közé tartozik:

  • Vermilion légykapó

Ne felejtse el ellátogatni vadon élő madárprofiljainkra, ahol további tájékoztatókat talál a kedvenc madarairól, beleértve a kacsákat, kolibreket, flamingókat, ragadozókat és egyebeket!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    − 1 = 1