Press "Enter" to skip to content

Néma hattyú

Néma hattyú

A néma hattyút általában a romantikával hozzák összefüggésbe éles fehér szépsége, kecses úszása és az a tény miatt, hogy élethosszig páros. Mégis sok olyan dolog van, amit a legtöbb ember nem tud erről a hattyúról, beleértve azt is, hogy az Anatidae madárcsalád ezen tagja nem őshonos Észak -Amerikában, és ez lehet az egyik legagresszívebb vízi madár. Ez a tájékoztató sok olyan dolgot is megismertethet a madárászokkal és a nem madárászókkal, amelyeket soha nem tudtak a néma hattyúról.

Gyors tények

  • Tudományos név : Cygnus olor
  • Általános név : néma hattyú, Cygnet (fiatalkorú)
  • Élettartam : 15-20 év
  • Méret : 56-60 hüvelyk
  • Súly : 16-32 kg
  • Szárnyfesztáv : 90 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot : Legkevésbé aggasztó

Néma hattyúazonosítás

A néma hattyú hosszú nyakával és fehér tollazatával nagyon jellegzetes, de számos más hattyú és liba nagyon hasonlíthat. Ha ismeri ezt a madarat, ellenőriznie kell a terepi jeleket, segíthet abban, hogy a madarak magabiztosak legyenek azonosításuk során.

A nemek azonosak minden fehér tollazattal, bár a hosszú nyak, amelyet gyakran S-görbében tartanak, csípős, barnás vagy barna mosást mutathat a szennyeződéstől vagy a növényi törmeléktől. A narancssárga, spatula alakú számla fekete éllel és csúccsal rendelkezik, és egy jól látható fekete alapgombot tartalmaz az alján. A csupasz bőrű lórék fekete színűek, csakúgy, mint a szemek, a lábak és a hevederes lábak. A fiatalkorúak hasonlítanak a felnőttekhez, de barnásan mossák a tollazatot, különösen a fejen, a nyakon és a szárnyakon. Ahogy érnek, tollazatuk foltosabbnak tűnhet. A fiatalkorú madarak szürke-fekete számla.

Nevük ellenére ezek a madarak nem igazán némák. A felnőtt madarak általában némák, de fenyegetés esetén sziszegést, ugatást és zörgő horkolást fognak használni, a fiatalkorú madarak pedig további nyafogó hívásokkal hívják fel a figyelmet.

A néma hattyú élőhelye és elterjedése

A néma hattyúk Európában és Ázsiában őshonosak, és Európában erősen háziasították őket, és házi vízimadarakként mutatták be Észak -Amerika birtokain, parkjaiban és kertjeiben. A felszabadult madarak vadpopulációkat alakítottak ki a Nagy -tavak körül, valamint az Atlanti -óceán északi partvidékén, Massachusetts déli részétől Virginiáig. Az alkalmanként elengedett madár vagy pár szinte bárhol megtalálható, általában nagy nyílt vízterületek közelében, beleértve a tavakat, nagy tavakat, védett öblöket, lápokat és mocsarakat. Édesvízi és sós élőhelyeken egyaránt megtalálhatók.

Migrációs minta

Az európai néma hattyúk télen a Közel -Keletre vándorolhatnak, de az észak -amerikai madarak jellemzően nem vándorolnak. Ehelyett a madarak ott tartózkodnak, ahol nyílt víz áll rendelkezésre, még akkor is, ha általában jég alakul ki. Ha bőséges az élelem, vagy a madarakat kiegészítő etetőkből táplálják, még valószínűbb, hogy egész évben az északi területeken maradnak.

Viselkedés

A néma hattyúk kecsesek a vízen, de kellemetlennek és gátlástalannak tűnhetnek repülés közben és szárazföldön. Ezek nagyon agresszív madarak, amikor védik területüket és fészkelőhelyeiket, és megtámadják és megtámadják azokat a nagymadarakat és emlősöket, beleértve az embereket is, akiket fenyegetésnek tartanak. Úszás közben a szárnyaikat a hátuk fölött tarthatják felfújt helyzetben, hogy reklámozzák erejüket, a nyak pedig erős S-íven tartható, mint agresszív testtartás. Repülés közben a néma hattyúk tartják nyakukat egyenesen, a lábak és a lábak pedig a farok végéig nyúlnak.

Diéta és etetés

Ezek a hattyúk növényevők, és csak vízi növényeket és gabonát esznek. Lebeghetnek a víz felszínén, hogy lebegő falatokat gyűjtsenek, vagy felborulva kinyújthatják a nyakukat a víz alatt, és ételt kereshetnek a sárban vagy a homokban, vagy elcsíphetik az alámerült algákat. Földön is fognak táplálkozni, járás közben legeltetni.

Fészkelés

A néma hattyúk monogámok, és úgy gondolják, hogy életük során párosodnak, bár előfordulnak "válások", valamint a hűtlenség a társak között. A pár együtt fog működni, hogy növényi anyaghalmot hozzon létre sekély vízben a fészek számára, és lefelé bélelje a további szigetelést és párnázást. Ahol a rendelkezésre áll, a néma hattyúk más halmokat, például pézsmaházakat is újra felhasználhatnak fészkelésre. A fészket gyakran úgy helyezik el, hogy fű vagy nád elrejtse.

Tojás és fiatal

Mindkét szülő 36-38 napig inkubálja a 2-10 szürke vagy kékeszöld festett tojást, és mindkét szülő segít a koraszülött fiatalok gondozásában a madarak első repüléséig, 100-150 napon. A fiatal madarak a kikelés után egy napon megtanulnak úszni és táplálkozni, de néhány hónapig szüleikkel maradnak a családi csoportban. A páros párok évente egy fiasítást nevelnek, a fiatal hattyúk 2-3 éves korukban kezdenek szaporodni.

Néma hattyúvédelem

A néma hattyúkat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, sőt egyes területeken le is ölhetik vagy szorosan figyelemmel kísérhetik annak biztosítását, hogy nem válnak veszélyesen invazívvá. Számos, a vízimadarakra jellemző fenyegetésnek vannak kitéve, beleértve a vízi utak mérgező szennyeződését, a horgászzsinór gubancát és az elsüllyedt pelletből vagy halászeszközből származó ólommérgezést. Néha hattyúkat is lőnek, gyakran azért, mert összetéveszthetők más, legálisan vadászható hattyúfajokkal.

Tippek háztáji madaraknak

Ezek nem tipikus háztáji madarak, de gyakori helyszínek lehetnek a nagy vízi tulajdonságokkal rendelkező parkokban és kertekben. A néma hattyúk közelednek a piknikezőkhöz és a látogatókhoz a kiosztás reményében, de nem bölcs dolog etetni őket, mivel a kenyér nem egészséges a hattyúknak, kacsáknak vagy libáknak. Továbbá ezek a nagy madarak gyorsan agresszívvá válhatnak, és legjobb, ha békén hagyják őket.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Mivel olyan nagyok és összetéveszthetetlenek, nem nehéz megtalálni a néma hattyúkat a tartományukban található különféle vízi utakon, tavakon és tavakon. Valójában a madárászok gyakran meglepődnek azon, hogy ezeket a madarakat jóval a várt tartományon kívül találják, amikor a fogságban tartott madarak elmenekülnek magángyűjteményekből, állatkertekből vagy kertekből. A néma hattyúk megtalálhatók édesvízi vagy sós élőhelyeken, amelyek támogatják a megfelelő vegetációt a táplálkozáshoz, és időnként előfordulnak, hogy táplálkoznak az elárasztott mezőgazdasági területeken is.

Néma hattyúk a kultúrában

Ezeket a hattyúkat gyakran a romantika és a romantikus szerelem, valamint a tisztaság és az egység szimbólumának tekintik. Ez a szimbolika abból a tényből származik, hogy ezek a madarak hosszú távú párkapcsolatokat alkotnak, gyakran évekig páros párként maradnak, bár az elválás és a válás nem ismeretlen. A néma hattyú tiszta fehér tollazata és kecses ívei romantikus vonzerőt is kölcsönöznek neki, és ezek a madarak gyakran szerepelnek esküvői dekorációkban, mint a tortaöntők, meghívók és egyéb ékezetek, és akár rendezvényekre és fotózásokra is bérelhetők. A furcsa hattyúcsónakok, amelyeknek általában elegendő helyük van ahhoz, hogy egy pár leülhessenek a tó vagy a tó körül evezés közben, szintén néma hattyúk ihlette, és romantikus randevúnak tekintik.

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Az Anatidae családban még sok csodálatos kacsát, libát és hattyút lehet felfedezni , beleértve ezeket a vonzó madarakat:

  • Rúdfejű liba
  • Northern Shoveler
  • Pézsmakacsa

Ne felejtse el felkeresni más vadon élő madár profiljainkat, hogy még többet megtudjon kedvenc madárfajairól!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    10 + = 15