Press "Enter" to skip to content

Western Meadowlark

Western Meadowlark

A nyugati réti réti nevét a gyönyörű varázsló daláról nevezték el, de valójában a feketerigófélék családjának, az Icteridae -nek a tagja , nem pedig a lárvafélék családjának vagy a rigófélék családjának. Több nyugati állam állammadaraként ez sok madarász kedvelt és ismerős énekesmadara, de sokkal több tényt kell megtudni a nyugati réti rétekről, mint csupán a szép dalát.

Gyors tények

  • Tudományos név: Sturnella neglecta
  • Általános név: Nyugati réti réti, réti réti
  • Élettartam: 5-6 év
  • Mérete: 9-10 hüvelyk
  • Súly: 3 uncia
  • Szárnyfesztáv: 14-16 hüvelyk
  • Természetvédelmi állapot: Legkevésbé aggasztó

Western Meadowlark Identification

A nyugati réti lárva színes és merészen megjelölt tollazata az azonosítás kulcsa. A hímek és a nőstény madarak erősen foltos bézs színű testtel, szárnyukon vékony fekete csíkokkal, mellkasán merész, fekete V alakú előke, oldalán fekete foltok vagy csíkok találhatók. A torok, a mellkas és a has világos sárga, a szem felett kis sárga folt látható. A fej sötét csíkokkal rendelkezik, amelyek ellentétben állnak a fehér szemöldökkel, a szürke csőr pedig élesen elkeskenyedő és kissé hosszú. A külső faroktollak fehérek, a lábak és a lábak halványak.

A fiatalkori nyugati réti nyárfák hasonlítanak a felnőttekhez, de a jelölésük nem lehet olyan éles, és színezetük összességében tompább lehet.

A nyugati meadowlark jellegzetes warbling dala a legkönnyebben azonosítható tulajdonsága. A változatos hangú hangok rövid halmaza rövid szünetekkel megismétlődik, és a madarakat gyakran ültetik ülőkről, például oszlopokról, növényszárakról, drótokról és kerítésekről, ami megkönnyíti a vizuális azonosításukat. A dal mély torokhanggal rendelkezik, bár a madarak „chip” és „csipog” hívásokat is használnak. Ezek a madarak meglehetősen hangosak, és gyakran meglepő távolságokból is hallhatók.

Western Meadowlark kontra Eastern Meadowlark

Vizuálisan a nyugati és a keleti réti rétek nagyon hasonlóak, és csak finom különbségek választják el a két fajt. A nyugati réti rétek sárga, míg a keleti réti barnák vagy fehéresek. A nyugati réti nyárfák halványabb farokkal rendelkeznek, vékonyabb korlátdal, míg a keleti rétek sötét foltjaik középpontja van, és vastagabb korlát látható a farktollakon. Ezek a vizuális nyomok azonban különböznek, és nehezen észlelhetők a terepen, de a két madár közötti hangbeli különbségek egyértelműbbek. Mind a dalok, mind a hívójegyzetek különböznek egymástól, és a madárászoknak gyakorolniuk kell a fülön keresztüli madarászást azokban a régiókban, ahol a két faj hatótávolsága átfedi egymást, hogy biztosak lehessenek a megfelelő azonosításban.

Nyugati réti élőhelyek és elterjedés

A nyugati réti lárvák gyakoriak az Egyesült Államok középső és nyugati részén, a madarak elterjedési területe pedig messze északra, Kanada déli részére és délen Mexikóig terjed. A nyugati réti legelők keleten, Texas, Oklahoma és Nebraska nyugati feleinél is megtalálhatók, északi tartományukban pedig egészen Michiganig és Ontario déli részéig terjednek, bár a keleti populációk sokkal ritkábbak. Ezek a madarak kedvelik a nyílt gyepeket, réteket, prériket és legelőket, de megtalálhatók a megművelt területeken és más vidéki területeken is. A rövidebb vagy közepes hosszúságú füvekkel rendelkező régiók nagyobb valószínűséggel fogadnak nyugati réti legelőket, mint a magasabb füves területek.

Migrációs minta

Ezen madarak többsége nem vándorol, egész évben ugyanabban a tartományban marad. A nyugati réti tenyészterület északi részén azonban, beleértve a madarakat a Dakotas, Észak -Iowa, Wisconsin, Michigan, Minnesota, Montana és Dél -Kanada területén, a madarak szezonálisan vándorolnak. Télen a nyugati réti lárvák kissé keletebbre terjesztik ki hatótávolságukat, és kiterjednek egész Mexikóra is, beleértve a Baja -félszigetet is.

Viselkedés

A réti lárvák magányos madarak, vagy párban találhatók a költési időszakban, de az év más időszakában kis állományokat képezhetnek, különösen késő ősszel és télen. Repülés közben ezek a madarak általában alacsonyan repülnek a fű felett, gyors szárnyú ütemekkel, nem pedig ácsorognak, vagy nagyobb magasságban repülnek.

Diéta és etetés

A nyugati réti rétek nagyrészt rovarölők, de nyár végén és ősszel is sokféle magot és gabonát fogyasztanak. Ezek a madarak a földön táplálkoznak, csipegetnek és vakaróznak, hogy megtalálják az egyes apróságokat.

Fészkelés

A nyugati réti lárvák általában monogámok, bár nem párosodnak életük végéig. A női partner a fészkét a földre építi, természetes merülést, mélyedést vagy akár lábnyomot használva alapul, és fűvel és gyomokkal bélelve. A fészek feletti füvet is össze lehet fonni, hogy árnyékot és védelmet nyújtson, valamint hogy elrejtse a fészkelő helyet.

Tojás és fiatal

Egy párosított nyugati réti párna évente két, 3-6 tojásból álló fiasítást hoz létre. Az ovális tojások fehérek és erősen foltosak, barna, vörösbarna vagy lilás pöttyökkel. A nőstény madarak 13-15 napig inkubálják a tojásokat, de mindkét szülő eteti a fiatal csibéket a 11-13 napos fészkelési szakaszban, amíg a kikelők készen állnak a fészek elhagyására.

Western Meadowlark Conservation

Bár ezeket a madarakat nem tekintik fenyegetettnek vagy veszélyeztetettnek, a síkságok és a préri élőhelyek pusztulása populációjuk csökkenését okozhatja. A legelők túllegeltetése eltávolíthatja a réti nyálkák táplálékforrásait, és a szénaföldek korai kaszálása elpusztíthatja a nyugati réti fészkeket. A madarak igényeit figyelembe vevő szántó- és legelőgazdálkodás elengedhetetlen a populációk védelméhez.

Tippek háztáji madaraknak

A nyugati réti lárvák nem gyakori háztáji madarak, de vidéki, mezőgazdasági területek udvarait látogatják meg. A madarak vonzóbbá tehetik hátsó udvarukat e madarak számára, ha bőséges ülőhelyeket, nyílt területeket és fűmagokat biztosítanak. A földi madárfürdők is segíthetnek a nyugati réti rétek vonzásában.

Hogyan lehet megtalálni ezt a madarat

Mivel a nyugati réti lárvák a szabadban ácsorognak és hangosan énekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatók tartományukban. Már a nap elején elkezdenek énekelni, és merész jelzéseik segítségével távolról is könnyen észrevehetőek. Keresse meg ezeket a madarakat a vidéki út mentén, vagy magányos fák, bokrok vagy sziklák tetején ücsörgő mezőkön.

Nyugati réti lárvák a kultúrában

Széles körű elterjedésük, könnyen felismerhető jelöléseik és elbűvölő daluk miatt a nyugati réti nyárfák népszerűek állami madár szimbólumokként. Valójában a nyugati rétihéj hat állam hivatalos állammadara: Kansas, Montana, Nebraska, Észak -Dakota, Oregon és Wyoming. Csak az északi bíboros szimbolikusan jelent nagyobb számú államot (hét).

Fedezzen fel további fajokat ebben a családban

Sok különböző színes és érdekes madár alkotja az Icteridae madárcsaládot, beleértve a feketerigókat, oriole -kat, társakat, oropendolákat és caciques -ot. A nyugati réti ismerős rokonai a következők:

  • Vörösszárnyú feketerigó
  • Baltimore Oriole
  • Venezuelai Troupial

Szeretne még több szórakoztató tényt és információt megtudni kedvenc fajairól? Tekintse meg más vadon élő madárprofiljainkat, és fedezzen fel még sok élvezhető madarat!

Kapcsolódó témák

  • Vad madarak

Video

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    4 + 4 =